Уиски Фест София 2013

Whiskey Fest Sofia 2013 — най успешния форум за напитки през годината!

Изминаха няколко дни от финалния гонг на Whiskey Fest Sofia 2013. Време напълно достатъчно, за си съберем мислите и уталожим еуфорията от без съмнение най-успешния форум за напитки проведен в България през изминаващата вече 2013 година.

Целта ми в тази статия е да изложа това, което посетителите можеха да видя и опитат, с акцент към новите продукти на вече известните на широката общественост марки и разбира се тези брандове, които бяха представени за първи път. Не мога обаче да не обърна внимание върху няколко общи положения, които ме впечатлиха и за които ще се постарая да бъда лаконичен.

Обстановка.

Елегантна обстановка и уют, въпреки големите зали. Предоставените елегантни и модерни щандове (тип бар), перфектно контрастираха на тежкия и изискан стил в залите на хотел Шератон. Масички и столчета в същия стил, пръснати из залите допълваха интериора и предлагаха място за уединение и разговори.

Изключително добра организация!

Имах честа да представлявам една от най-уважаваните марки уискита в света и поради тази причина успях да забележа детайли, които ми направиха приятно впечатление. Въпреки че много от участващите марки се представляваха от Maxxium, които са и организатори на феста, забелязах много сериозно тяхно отношение към всеки отделен гост бранд и стриктна почти военна дисциплина. Последните часове на третия ден малко поусилиха музиката и трябваше да напънем малко гласните си струни при комуникацията с посетителите, но гърлото вече не ме боли и им простих.

За разлика от сложната конкурентна среда на пазара, по време на мероприятието се усещаше прекрасен дух на приятелство между представителите на отделните фирми. Добре де, взаимно уважение.

Огромен интерес! Интелигентна публика!

И през трите дена на фестивала, посетителите буквално изпълваха залите, веднага след отварянето на вратите. Това, което ми направи приятно впечатление бе, че по-голямата част проявяваха жив интерес не само от изложените напитки, но и искаха да научат повече за самите марки и технологията на производство на отделните й продукти.

Домакините на Whiskey Fest Sofia 2013 бяха въвели Етикет на поведение, както и стандарт за дегустация, равен на една унция (30 мл.). Входните билети осигуряваха дегустация до три напитки, но всеки решил да опита повече можеше да си закупи допълнително или да посети бара на колегите от By The Way. Може би това допринесе за наистина интелигентното, бих казал аристократично, протичане на целия фестивал. Според мен обаче причината се коренеше в това, че рекламата на събитието е успяла да заинтересова и привлече правилната аудитория. Поне такава беше тази, с която разговарях аз.

До тук може да Ви се струва, че прекалявам с хвалбите, но след толкова популистки и посредствени събития през годината, не можеш да кажеш на хубавото, че е лошо.

Много сериозно отношение на търговските фирми към поверените им брандове!

Зад щандовете (да кажем на повечето марки), стояха или самите бранд мениджъри или гост експерти, а някои бяха поканили и глобалните посланици на марките си. Успях да разговарям с голяма част от тях и съм доволен от компетентността и детайлността им.

В толкова заплетената напоследък уиски категория, само малките детайли могат да отделят брандовете и техните продукти от все по-ожесточената конкуренцията в сектора. Похвално бе, че експертите зад щандовете бяха подготвени, отзивчиви и разказваха търпеливо.

Марките и продуктите на Whiskey Fest Sofia 2013.

Само факти и без пристрастия!

Уиски Фест София 2013 Джак Даниел

На щанда на Jack Daniel’s, единственото Тенеси уиски на фестивала, освен обичания от всички Jack Daniel’s Old № 7, посетителите можеха да опитат и получат информация за премиум продуктите на дестилерията Gentleman Jack и Jack Daniels Single Barrel. Ако сте пропуснали фестивала посетете линковете и ще получите информация от енциклопедията на bgbarman. Оказа се че всички са фенове на тази марка, но малцина знаеха какво прави това уиски толкова уникално и че то не е Бърбън, а Тенеси или просто Джак.

Уиски Фест София 2013 Джак Даниел

Веднага след този на Джак бе разположен щанда на Tullamore D.E.W. (според представителите се произнася се правилно Тъламор Дю, а не Тюламор Дю). От втората по продажби марка ирландско уиски освен оригиналния бленд Tullamore D.E.W. Original, можеше да се опита отлежалия 12 години Tullamore D.E.W. 12 YO Special Reserve, както и сингъл малца Tullamore D.E.W. 10 YO Single Malt. Повече за тях също можете да научите от енциклопедията на bgbarman.

Уиски Фест София 2013 Тъламор Дю

Феновете на така модерния, в момента, у нас Bushmills (Бушмилс), можеха да се запознаят с богатото продуктово портфолио представено на щанда на тази ирландска уиски марката. Освен стандартния бленд, можеха да се видят и опитат премиум брандовете като Black Bush, Bushmills 1608, ароматизирания с мед Bushmills Irish Honey, както и ирландските сингъл малцове Bushmills 10 Y.O., Bushmills 16 Y.O., Bushmills 21 Y.O.

Уиски Фест София 2013 Бушмилс 2

Като естествено продължение на ирландската вълна бе и щанда на Jameson — най-продаваната марка ирландско уиски в света. Всъщност щанда бе много по интересен не защото на него можеше да се опитат всички продукти на марката, а защото там бяха и другите марки на Irish Distillers (дъщерното дружество на Pernod Ricard) произвеждани в дестилерията в Мидълтън (Midleton), като Powers и Paddy, както и Redbreast, марката по знака на Jameson, която бе единственото сингъл пот стил ирландско уиски (single pot still) на фестивала.

Уиски Фест София 2013 Джемисън

Последни, но не на последно място от ирландското уиски братство бе щандът, на който бяха изложени марките на дистелериите Cooley и Kilbeggan. Съвместния щанд е обясним, понеже и двете дестилерии са собственост на Beam, представлявани у нас и по света от Maxxium. Тук можеше да опитате Connemara (Конемара), единственото силно торфено сингъл малцово ирландско уиски, което, ако съдим по двойната дестилация (ирландските уискита по правило се дестилират три пъти) и фенолния аромат е произведено по шотландски модел от остров Айла. Не казвам, че смарката е подражател на стила на Айла. Уискито си има свой стил, а аз само давам информация какво да очаквате.

Уиски Фест София 2013 Килбеган

Greenore е другата марка на Cooley, която пък направо ни праща от другата страна на океана. Грийнор е сингъл зърнено уиски, което внимавайте, съдържа 93% царевица и ако не беше отлежало в използвани бъчви от бърбън, а в нови щеше да си е чисто Американско царевично, но не е, ирландско си е. Това уиски ми хареса, въпреки че не съм фен на ирландските Има си свой собствен характер.

Уиски Фест София 2013 Кулис

Само ще споменем Kilbeggan (Килбеган) представителя на едноименната дестилерия, защото вече е познат у нас и можете да го срещнете във всички заведения. А да не забравя бутилката има нова по готина визия и етикет. Ще завършим представянето на този щанд с The Tyrconnell. Типичен ирландски сингъл малц. Ако харесвате ирландско уиски трябва да опитате.

Може би логично след ирландските уискита трябва да премина към скочовете. Не, защото според някои автори ирландците са произвеждали уиски преди шотландците, а защото нямам търпения да навляза в сингъл малцовия сектор на категорията, на която определено съм фен. И понеже зачекнах темата кой е първи трябва да кажа, че според някои нови източници, по българските земи се е дестилирала ракия много преди шотландци и ирландци да са чували за това какво е това дестилатор. Та по същество.

Ще започна от Glenfiddich, въпреки че бе в дъното на залата, защото е една от любимите ми марки. Опс, казах без пристрастия. Всъщност уискитата на тази марка са любими на по-голямата част от феновете на малца. Това не само е най-обичаното сингъл малцово уиски, но и единственото в категорията надминаващо 1 млн. 9 литрови каси. Сред познатите Glenfiddich 12 YO Special Reserve, Glenfiddich 15 YO Solera Reserve и Glenfiddich 18 YO Ancient Reserve, гостите можеха да опитат и едно от новата трилогия на марката Age of Discovery — Glenfiddich 19 YO Madeira Cask Finish. Е това е уникално уиски и направо си зае специално място в моето голямо, но капризно сърце. За съжаление се нареди на второ място сред опитаните от мен на уиски феста. Кое е първото четете надолу.

Уиски Фест София 2013 Гленфидик

Под марката Glenfiddich можехте да опитате и единствения ликьор на база сингъл малцово уиски. Хора трябва да го опитате. Ако обичате сладки билкови ликьори като Бенедиктин или Ликьор 43, този направо ще ви стане любим. Направо си опитайте и няма да съжалявате (стига да харесвате малцово уиски, това е условието).

Също както и в родния Дъфтаун, и тук Гленфидик дели всичко с втората сингъл малцова дестилерия на William Grant & Sons — The Balvenie (чете се Балвений, познато като Балвание или Балвени). Въпреки че марката, която е в топ 10 на най-продаваните и обичани сингъл малцови шотландски уискита, има доста интересни предложения, в България се внася, официално, само Balvenie DoubleWood 12 YO. Това е уникално уиски и ако не сте го опитали още поръчайте веднага в първия читав бар.

Повече и за двете дестилерии и техните продукти можете да научите от енциклопедията на bgbarman, като кликнете върху линковете им.

Втората марка, на която ще обърнем внимание е отново от Спейсайд и е също толкова забележителна и бележеща възходящо овации сред ценителите на категорията. Това е The Macallan. Привлече ме новата серия 1824, която е от първите представители на модерното и очертаващо се силно заразно течение «no age statement».

Уиски Фест София 2013 Макалан

Няма да Ви лъжа, че зад това прилично подредено маркетингово словосъчетание, «no age statement», се крие истината, че сингъл малц категорията изпитва сериозни затруднения с доставките. Това е причината годините да бъдат заменени от наименования. Не ме разбирайте погрешно!!! Това не означава, че уискито е с по-лошо качество. Всички фенове на уискито знаят, че не само годините са мерило за качество. Няма да коментирам повече темата, защото тя се очертава да стане много обширна и ще и отделя специално внимание.

Не се повлиявайте и от това че споменавам този факт точно при тази марка. Въпреки че и други известни дестилерии пуснаха свои продукти без обозначение на годините (първият бе Glenlivet Alpha), това беше най ярката марка с такива представители на уиски феста.

Това, което знаем със сигурност е, че серията 1824 ще замени Fine Oak на The Macallan. Тя се състои от Amber, Gold, Sienna и Ruby. Всичките са отлежали в бъчви от шери, които са специалният почерк на тази марка. За съжаление не успях да опитам цялата серия, но това, което дегустирах ми хареса. Важно е да се отбележи, че миналата седмица интернет магазина The Whisky Shop определи The Macallan Amber за уиски на 2013 г. На същия щанд бе представена и Highland Park, една от двете дестилерии на остров Оркни (Orkney), част Островна част на Хайланд. От него можеше да се опита Highland Park 12 YO, 18 YO, 25 YO и 30 YO.

И за да не излизаме все още от Спейсайд, плодовития подрегион на Хайленд ще прескочим до единия от щандовете на Pernod Ricard, на който те представиха флагмана си сред малцовите уискита The Glenlivet, марката която се очаква още тази година да достигне продажби от 1 млн. 9 литрови каси. От тази дестилерия можеше да опитате The Glenlivet 12 YO и The Glenlivet 15 YO, The Glenlivet 18 YO и The Glenlivet Nadurra. Другата дестилерия на компанията е Strathisla, чийто малц е основна съставка на популярния премиум бленд Chivas Regal (12 YO, 15 YO и 25 YO), бе представена от Strathisla 12 YO. Отворени за дегустация бяха бутилки и от двете марки. Също от Спейсайт на този щанд посетителите можеха да опитат Aberlour 10 YO и Longmorn. В последния момент забелязах и представител на Scapa, другата дестилерия на Оркни (Orkney).

Уиски Фест София 2013 Чивас и Гленливет

Докато бяхме още на северна вълна се спряхме на щанда на Авенди, представителите на най-големия играч на пазара с малцови уискита, Diageo. Тук на едно място те представяха Glenmorangie, една вече доста популярна у нас марка и Ardbeg. Glenmorangie е представител на Северен Хайланд и е една от първите дестилерии въвели, вече така известното течение «финално докосване» (Final Touch). На кратко то се изразява в доотлежаването на уискита за няколко месеца в бъчви от по ароматни продукти, като мадейра, порт, марсала и др. От тази марка можеше да се опита The Original 10 YO, Lasanta (Sherry Cask), Quinta Ruban (Port Cask), Nectar D’Or (Sauternes Cask). За съжаление не видяхме Glenmorangie Ealanta, което бе определено от Джим Мъри за най-доброто уиски на 2013 и другите представители от серията Private Edition, на дестилерията, която включва и Glenmorangie Sonnalta PX (отлежала в бъчви от шери Педро Хименес), Glenmorangie Finealta (2011, отлежало в американски бял дъб и испанските Олоросо шери бъчви), и Glenmorangie Artein (2012, отлежала в редки бъчви от тосканско вино). Е те са предназначени ексклузивно за безмитните магазини, но все пак фестивал е, можеше да се направи нещо и за ценителите.

Уиски Фест София 2013 Гленморанджи

Спеменах, че на същия щанд бе и Ardbeg, представителя на скандално опушените малцове на Айла. От него можеше да опитате само 10 годишен, който е на редовен внос.

И понеже вече сме наситили обонянието си с торфен пушек, съвсем естествено е да прескочим до съседния щанд, където белееха на постери сградите на другите две дестилерии на остров Айла — Bowmore и Laphroaig. Няма да се впускам в подробности за тях, защото очаквам скоро да ги опишем енциклопедията на bgbarman. Но този щанд бе задължителна спирка за всеки фен на малцовите уискита, защото, ако не сте опитали поне една от тези две марки (по скоро Laphroaig), все едно сте пропуснали трети клас от началното си уиски образование.

На този щанд свенливо стоеше и единствения представител на фестивала от регион Лоуландс (нископланинската част на Шотландия). Това е марки Auchentoshan, който по традициите на региона е тройно дестилиран. Също е добре да се опита, за да се дозавърши пъзела на шотландското малцово уиски.

Уиски Фест София 2013 Джей Би Боумор и Лафройг

И така нашият тур из шотландския сингъл малц поприключва, но не преди да посетим двете най-нови за нашия пазар марки — Dalmore и Jura. Jura е единствената дестилерия носеща името на острова, който е в непосредствена близост до Айла. Не очаквайте тук обаче торфа да ви удари в петите както при представителите на Айла. Интерното на този щанд обаче бе Dalmore, който определено ме спечели. Отдавна чаках някой да реши да го внася и по този повод Maxxium имат моите почитания. Още не сме свършили с обиколката на щандовете, но тук е мястото да посоча моя фаворит на Whiskey Fest Sofia 2013. Това е Dalmore 12 YO. (може би защото не опитах 15 годишния, но това си е мой пропуск). Няма да се впускам в характеристики и лични асоциации, защото е добре да го опитате и сами да си изградите свои.

Уиски Фест София 2013 Далмор и Джера

Ще завършим малцовото пътешествие с щанда на Оптимист 1, на който бе представен Glenfarclas, поредния отличник от Спейсайд и Edradour, който освен, че бе единствения представител на Източен Хайланд е дело на най-малката дестилерия в Шотландия.

Уиски Фест София 2013 Гленфарклас

Интересното на този щанд обаче беше възможността посетителите да се запознаят с един от най големите независими бутилиращи уиски компании — Douglas Laing. За тези които не са наясно само ще спомена, че това са компании, които изкупуват неотлежало уиски от различни дестилерии и го отлежават в собствени складове. Обикновено уискитата им са много по-отлежали от тези предлагани под марката на дестилерията и имат с какво повече да се похвалят. Освен сингъл малцовите бе представен и Douglas, прекрасен блендиран скоч, което ми предложиха с няколко капки шери Педро Хименс и веднага ме спечелиха.

Уиски Фест София 2013 Джей Би биг пийт

Тук ни представиха и един от малкото блендирани (ватирани, купажирани или както намерите за правилно) уискита от Айла — Big Peat. Приказно фенолен в него има дестилати от дестилериите Ardbeg, Bowmore и рядко работещата Port Ellen. Ако сте фен на Айла това уиски ще Ви изстреля в зоната на фенолния здрач.

Тук е мястото да ви посоча и виновника за истинската наслада от дегустацията. Благодарение на Оптимист 1, на всеки един посетител бе подарена официалната уиски чаша Glencairn, създадена от уиски индустрията за нуждите на уиски индустрията. В основите на дизайна й лежи традиционната чаша за дегустация на уиски, използвана от блендърите по света. Скоро ще и отделим специално внимание и ще дадем координати за доставка, защото това е чаша, която всеки уважаван бар трябва да има, поне за скъпите и деликатни малцови уискита.

И така след като мисля споменах всичките малцови марки участвали на феста е ред на блендираните скочове. Няма да се спирам подробно защото марките са познати на всички.

На щанда на Ballantine’s освен че изпъкваше новата визия на Ballantine’s Finest можеше да се опитат Ballantine’s 12 YO, Ballantine’s 17 YO, Ballantine’s 21 YO, Ballantine’s 30 YO, Ballantine’s Limited.

Уиски Фест София 2013 Джей Би балантайнс

Grant’s ни представиха цялото си семейство Grant’s Family Reserve, Grant’s Ale Cask Finish, Grant’s Sherry Cask Finish, Grant’s 12 YO и Grant’s 25 YO. На този щанд освен че можехте да опитате от едно от най-продаваните уискита на планетата, но и коктейлите приготвени с тях от майсторите на микса от Българска барманска гилдия.

Уиски Фест София 2013 Джей Би Грантс

Другия представител на блендираните шотландски уискита бе J&B Rare, като освен познатото на всички Джи Би (направо се изприщвам когато някой го нарече така, защото се произнася Джей Би) бяха представени и J&B Reserve 15 YO и и J&B JET 12 YO.

Уиски Фест София 2013 Джей Би

Jonnie Walker извадиха цялата си серия Red Label, Black Label, Double Black, Blue label, но на преден план бяха новите попълнения или да ги наречем заместници Gold Label Reserve и Platinum Label. Между тях се оклащаше бутилката на не безизвестния Swing.

Уиски Фест София 2013 Джони Уокър

Последната марка сред блендираните скочове е The Famous Grause. Не, защото е последна по положение, а защото е марка на организаторите и като такава трябва да дава път. Всъщност това е любимата марка на шотландците. На феста освен стандартния бленд, можеше да се опита и The Black Grouse, Добре охладеното зърнено The Snow Grouse, както и The Famous Grouse 12 YO.

Уиски Фест София 2013 Феймъс Граус

Така. Мисля че приключихме с Шотландия и Ирландия и отново, все едно пресичаме Атлантика, се прехвърляме отново в съседната зала, където ще посетим щандовете на марките бърбън. По пътя си обаче не можем да подминен щанда на Drambuie, известния шотландски ликьор с уиски и мед. Зад него в продължение на три дни българския шампион Васко Колев, приготвяше коктейли. Не ги опитах, защото, в интерес на истината, не можах да се вредя, но като знам високата класа на ликьора и майестро Васко, със сигурност са били добри.

Уиски Фест София 2013 Драмбюи и Васил Колев

Първи отдясно ни се открива Jim Beam, един от най-популярните бърбън уискита у нас. Това е голяма марка с много продукти и вносителите са се постарали да покажат всеки един от тях, който е на официален внос у нас. За да не стана скучен няма да се спирам на всички, а само ще ги изброя: Jim Beam Black, Jim Beam Devil’s Cut, Jim Beam Honey, Jim Beam Choice, Jim Beam Rye, Jim Beam Signature Craft. Knob Creek, единия от четиримата (Knob Creek, Basil Hayden’s, Booker’s and Baker’s) представители на емблематичната серия на марката ме зарадва най-много. За момента от високооктановата серия се внася само той. Какво да се прави! Малък пазар. Аз поне мога да се похваля, че съм опитвал и четирите. Е похвалих се. Да не забравя и Black Cherry, отново единичния представител на серията Red Stag на марката Jim Beam. Цялата серия наброява общо 4 продукта. Останалите са: Honey Tea, Spiced Cinnamon и последния Cider Hardcore. Тоз път не сме единствени само с един продукт. Така е в цяла Европа. Ароматизираните уискита са голям хит в САЩ. Тук в Европа, обаче модата идва със закъснение. Не че упреквам някого. Само споделям факти. Лично аз не съм фен на ароматните разновидности, но това е по-дълга тема.

Уиски Фест София 2013 Джим бийм

Maker’s Mark, марката проправила пътя на премиум бърбън категорията по света се открояваше с ярко червения цвят на «стичащия се разтопен восък» по щанда. Ако обичате бърбън не може да не сте опитвали Мейкърс Марк. Ако не сте, бързо към най-близкия бар!

Уиски Фест София 2013 Мейкърс Марк

Третия и последен бърбън щанд бе този на Bulleit наскоро внесената, от Авенди, марка на Diageo.

Уиски Фест София 2013 Булет

Като говорим за бърбън, трабва да изкажа искреното си съжаление, че Браун Форман не участваха на феста с своята уникална марка Woodford Reserve, както бе обявено в началото. Не заради дегустацията, а заради историята и технологията на производство. Това е единствената барка бърбън, която се произвежда в шотландски тип казан. Повече можете да научите от линка, водещ към профила на марката в енциклопедията на bgbarman.

За край избрах да Ви представя щанда на японските и тайландски уискита. Както бяха обявили организаторите (които са и вносители на марките) това наистина са екзотични уискита. Интересът към него бе определено голям. Най-вероятно защото категорията е непозната. Ако следите редовно публикациите на bgbarman трябва да знаете, че японските уискита са непрестанно растящ хит сред познавачите и редевоне победител на слепи дегустации и конкурси. На феста можехте да опитате The Yamazaki, The Hakushu и Hibiki. Това което ми напрви впечатления бе Hibiki 12 YO, филтрирано след отлежаването през въглени от бамбук и доотлежало няколко месеца в бъчви от японски сливов ликьор. Интересно нали. Това е бъдещето: ИМПРОВИЗАЦИИ!!!

Уиски Фест София 2013 Японски уискита

Новата за мен бе тайванската марка Kavalan. Интересното тук е, че първата бутилка от тази дестилерия е пусната едва през 2008 година. Моята кола е по стара от нея. Шегата на страна уискито си го бива.

Ами мисля, че това беше. Дано да съм бил полезен на тези, които не успяха да посетят феста. Ако искате повече информация, следете нашите публикации и новите попълнения с марки в категориите на нашата енциклопедия.

Наздраве!

15 Ноември 2013 / 18:37
автор: bgBarman.bg

Последно в Събития

Sofia Bar Show 2019

Публикувано на 2019-05-09 23:42:29

Остават четири дни до Sofia Bar Show, събитие, което със сигурност се очертава да бъде знаково за бар индустрията в България.

WHISKEY FEST SOFIA 2018

Публикувано на 2018-10-24 12:28:15

Делят ни броени дни от най-значимия форум за отлежали спиртни напитки в България — WHISKEY FEST SOFIA.

Седмицата на Негрони 2018 - най мащабното коктейлно събитие в света.

Публикувано на 2018-06-02 13:53:52

От 4-ти до 10-ти юни в цял свят е седмицата на коктейла НЕГРОНИ. Част от цената на всеки изпит коктейл в участващите барове отива за благородна кауза.

Whisky, Rum & Wine Master test - 2018

Публикувано на 2018-03-13 12:16:22

Първото сериозно събитие на българската сцена за тази година, Whisky, Rum & Wine Master test ще ни събере в столичния хотел «Маринела» на 23 и 24 Март.

Whisky, Rum & Wine Master test 2017

Публикувано на 2017-03-19 10:26:35

Запазете в календара датите 31март ина1април. Събитието еWhisky, Rum &Wine Master test, амястото столичният хотел «Маринела».

6 — 12 ЮНИ е седмицата на NEGRONI

Публикувано на 2016-06-06 13:08:07

За четвърта поредна година под патронажа на CAMPARI и американското списание IMBIBE, по целия свят се провежда седмица на НЕГРОНИ .

Absolut Creative Space — първият фестивал за устойчиви и креативни решения в България

Публикувано на 2016-06-02 22:16:16

В петък (3 юни) започва фестивалът Absolut Creative Space, посветен на устойчивата креативност. Специално за събитието в столицата пристига мобилна инсталация, създадена от рециклирани транспортни контейнери на Absolut и oборудвана като студио за създаване на идеи и провеждане на събития, лекции, работилници и партита. Тя ще бъде разположена на паркинга на хотел «Родина» от 3 до 9 юни и ще посрещне български и международни дизайнери и предприемачи, които изграждат и налагат нови устойчиви решения, пазят природата и създават повече стойност с иновативни решения за съвременния живот.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2016

Публикувано на 2016-04-18 22:09:19

На 23 и 24 Април 2016 г. всички истинки фенове на уиски, ром, ликьори, вино и крафт бири ще имат уникалната възможност да поглезят сетивата си и да обогатят познанията си. Събитието е второто по ред издание на WHISKY, RUM & WINE Master Test. Мястото: Радисън Блу Гранд Хотел, София.

Beefeater Gin College Bulgaria 2016

Публикувано на 2016-04-08 12:21:54

За едно изключително преживяване с мноооого джин и легендарният мастър дистилър на Beefeater, Дезмънт Пейн.

Уиски Фест София 2015 — неподражаем мега спектакъл на тема уиски

Публикувано на 2015-11-01 15:47:26

За четвърта поредна година Уиски Фест София показа, че е най-грандиозният форум за напитки в България. Старта бе даден на 30 октомври (петък) в Sofia Event Center в Paradise Mall и завършва днес.

Петнайсет специално поканени български бармани ще се състезават в конкурса Absolut Invite

Публикувано на 2015-04-03 17:04:50

От Pernod Ricard Bulgaria са отправили покана-предизвикателство към петнайсет oт най-добрите ни бармани за участие в Аbsolut Invite. Двама от тях ще отидат на световния финал в края на май в град Ахус, Швеция.

Pernod Ricard Bulgaria поканиха Aлекс Кратена да представи супер премиум бранда Absolut Elyx

Публикувано на 2015-03-23 23:22:56

Aлекс Кратена — един от най-успешните бармани и миксолози в света, ще гостува в България по покана на Pernod Ricard Bulgaria, за да представи техният супер премиум бранд Absolut Elyx . По време на тридневният си престой, той ще проведе серия от обучения и демонстрации в няколко столични заведения.

Майсторски класове на Dalmore и официално представяне на Constellation Collection

Публикувано на 2015-03-22 10:46:11

Уиски експертът и Директор на категория «Rare Whisky» в дестилерията Dalmore Дейвид Робъртсън ще представи в Пловдив и София изключителната серия Dalmore Constellation Collection.

Впечатления от WHISKY, RUM & WINE Master Test

Публикувано на 2015-02-19 11:17:31

Фестивалът за премиум напитки WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015 се състоя на 7 февруари. Това бе първото подобно събитие за година, истински форум на лукса и изискания вкус. Не се сещам за друго събитие, където да бъде изложено 60 годишно уиски на цена от близо 39 000 лв.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015

Публикувано на 2015-01-20 11:29:44

На 07 Февруари 2015, ФАБРИКА 126 (София, бул. Мария Луиза 126) ще бъде домакин на първият за годината фестивал на висококачествените напитки, WHISKY, RUM & WINE Master Test.

Зад кулисите на Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-10-22 23:18:36

За поредна година Уиски Фест София 2014 се очертава да се превърне в най-големият форум за алкохолни напитки в България. Ще разтворим завесата преди официалното откриване на 31 октомври, за да разкрием какво ново ще можете да видите и опитате.

Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-09-23 11:22:52

За трета поредна година «Уиски Фест София» ще събере приятелите на уискито. Форумът ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември 2014 г. в Sofia Event Center.

Обучение на марките Campari и Aperol

Публикувано на 2014-05-26 15:27:02

Семинара, с лектор Лорис Контро, бранд амбасадор на марките за Европа, ще се проведе в три поредни дни във Варна София и Пловдив.

Странно HENDRICK’S парти събра приятелите на най-необичайния джин

Публикувано на 2014-05-20 13:32:15

Миналата седмица Hendrick’s, беше домакин на едно невиждано досега парти, което се проведе в Университетската ботаническа градина в София. Няма как да очакваме нещо стандартно от джина, чиито съставки включват екстракт от краставици и листа от рози.

Балкански фестивал на ракията, Варна 2014 — акценти.

Публикувано на 2014-04-12 23:11:48

В продължение на три дни в хотел Димят, Варна се проведе второто издание на балканския фестивал на ракията. На форума български и балкански производители, на спиртни напитки, предложиха за дегустация своите най-нови издания.

Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки — Варна 2014

Публикувано на 2014-03-26 12:57:11

Не пропускате да се включите в тридневните дегустации на най-новите продукти на фирмите участници в Балканския фестивал на ракията и високоалкохолните напитки – Варна 2014, който ще се проведе от 10 до 12 април в Гранд хотел Димят

И тази година ще празнуваме Мовембър с Йегермайстер

Публикувано на 2013-11-06 13:07:03

Марката Jägermeister отново е най-активният поддръжник и парти инициатор на този празник на мустака, който продължава през целия ноември.

Уиски Фест София 2013 ден първи

Публикувано на 2013-11-02 10:52:28

Изключително сдържано, без много помпозност, бих казал аристократично, както подобава на категорията, вчера бе открит «Whiskey Fest Sofia» 2013. Безупречна организация и наистина голям обществен интерес още от първия ден.

Изключителен старт на първият Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-24 23:37:36

С призива «Да върнем ракията на българите!» организаторите откриха първият по рода си Балкански фестивал на ракията.

Уиски Фест София 2013

Публикувано на 2013-10-09 12:06:26

Тази година на Уиски Фест София 2013 (Whiskey Fest Sofia 2013) ще участват всички вносители и дистрибутори на най-продаваните, най-популярните и на някои екзотични за България марки.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-08 13:00:04

Обявиха официалната програма и многобройните изложители на първият по рода си Балкански фестивал на ракията. Форумът ще се проведе на 24 — 26 октомври в София в Мраморното фоайе на НДК.

Пореден успех на инициативата True Tales на Grant’s

Публикувано на 2013-10-06 13:23:56

Ернестина Шинова, Кръстьо Лафазанов, Ненчо Илчев и Руслан Мъйнов разказаха своите истории на поредното голямо събитие Grant’s True Tales. Милица Гладнишка с джаз квартет «Дивото зове» изпя любими евъргрийни и също сподели забавни житейски случки. И всичко това пред очите на Гленн Гордън, собственик, шеф на бода на William Grant & Sons и правнук на основателя на компанията.

Най-добър сомелиер на България 2013

Публикувано на 2013-09-26 15:43:59

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) организира за 8 — ми пореден път национален конкурс за «Най-добър сомелиер на България 2013» за наградата на Винпром Пещера. Победителят ще представлява България на Международни конкурси, организирани от Международната сомелиерска асоциация /ASI/.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-08-21 13:00:20

Ракията — част от културата на Балкани — регион, известен със своето разнообразие от качествени високоалкохолни напитки. Дали обаче знаем всичко за тях?

«Grant’s True Tales» е вече на морето

Публикувано на 2013-06-09 14:37:41

Ако искате да се съберете с приятели, да пиете качествено шотландско уиски и да чуете смешнотъжни истории от ненадминатия разказвач Димитър Рачков, заповядайте на «Grant’s True Tales» във Варна и Бургас.

Фестивал на розето

Публикувано на 2013-05-29 11:50:02

Фестивал на виното розе ще се проведе за втори път в Казанлък в първите дни на юни като част от ежегодния Празник на розата.

«Фестивал на виното и храната» дебютира днес във Варна

Публикувано на 2013-05-28 10:55:36

За първи път във Варна от 28 до 30 май 2013 г. ще се проведе националното изложение «Фестивал на виното и храната». Идеята на организаторите на събитието е то да продължи традициите и да възобнови известната през 30 — те години на миналия век Лозаро-винарска изложба, провеждана във Варна.

Остават броени дни до най-престижния винен форум на балканите

Публикувано на 2013-05-14 10:38:11

Остават броени дни до единствения по рода си Балкански Винен Конкурс и Фестивал — BIWC 2013, който ще се проведе от 16 до 19 Май 2013 в Гранд Хотел София!

Прекрасна възможност да се срещнете с вината на Балканите

Публикувано на 2013-04-30 10:59:58

Единственият по рода си Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC), който пожъна изключителен международен успех още след първото си издание миналата година, ще свидетелства чрез тазгодишния си сценарий за невероятната бизнес симбиоза между Балканското вино и туризъм.

От Енциклопедията…

Тайнството на малца и транформацията на ечемика в бира

Производство на уиски — Част 3

Малцоване на ечемика в bowmore
1344925575 / twitter: @bgbarman

Малцовото уиски се произвежда изключително и само от малцован ечемик. От всички видове уиски, независимо в коя част на света са произведени, били те със царевица или ръж, малцования ечемик играе първостепенна роля. Той дава натурална конверсия на скорбялата в захари. В противен случай е необходимо изкуствено обогатяване с ензими, както се прови главно при канадското уиски и по-евтините брандове.

«Огън на езика, кадифе в гърлото и топлина в стомаха.»

Характеристика на Brandy de Jerez

Емблема на бренди де Херес
1374054091 / twitter: @bgbarman

Най-важното условие по време на процеса на производство на Brandy de Jerez е спазването на традицията. Въпреки че районът не е обвързан с гроздето, самото бренди е по-тясно свързано с виното, отколкото с високоалкохолните спиртни напитки. То има своя уникален стил, който заслужава нашето уважение.

Монаси, алхимици, аптекари и бармани — хората зад историята на ликьорите

Какво в действителност представляват ликьорите

монах дестилира ликьор квадратна
1358542500 / twitter: @bgbarman

Те идват във всички цветове на дъгата, от бистри и прозрачни до наситени и дори неонови. Винаги са в бутилки с екстравагантни форми. Обикновено зад тях стоят невероятните им истории за произход. Могат да се консумират директно или са част от креативни рецепти за коктейли. Произвеждат се от невероятно широк кръг натурални съставки, селектирани от целия свят: яйца, мляко, подове, билки, кафе, какао, ядки... Тези и безброй други съставки, в комбинация с вода захар и алкохол, попадайки в ръцете на майстори, се превръщат в богати на цветове, вкусове, текстура и аромати ликьори, които прелъстяват всички наши сетива едновременно.

реклама Sofia Bar Show