Северен Хайланд

The Dalmore / Balblair / Brora / Clynelish / Glen Albyn / Glen Ord / Glenmorangie / Old Pulteney / Singleton / Teaninich / Tomatin

Характеристика на Северен Хайланд

Северен Хайланд голяма

Само седем дестилерии оперират, към момента, в района на северозапад от Инвернес (Inverness). За съжаление, на територията на столицата на Хайланд няма нито една действаща дестилерия. От този район, между Мурей (Moray) и Кромарти (Cromarty), произлиза първата марка Шотландско уиски — Forintosh (Форинтош), на която бил даден статут на Duty Free, благодарение на политическата привилегированост на собственика й.

Марката Forintosh отдавна я няма, а най-близката дестилерия, до нейната, е на Glen Ord (Глен Орд). Тя произвежда основно малц за повечето високопланински дестилерии собственост на Diageo.

Останалите северни дестилерии са разположени по крайбрежието (на не повече от 3 км от него). До появата на железопътната мрежа било много по-лесно транспортирането по вода, отколкото из тесните високопланински пътища. Тази им локация определя голяма част от техния морски и леко солен характер.

Полъх на озон при Glenmorangie (Гленморанджи) — най-продаваният шотландски сингъл малц, солени нотки в Pultney (Пълтни) и Balblair (Болблаир), изсъхнали на слънце морски миди при Clynelish (Клайнелиш).

Тази група съдържа уискита от нежни и деликатни, като Glenmorangie, до здрави и груби, като Clynelish, Dalmore (Далмор) и Balblair, а Glen Ord и Teaninich (Тианикх) са типични представители на стила Хайланд — със средно тяло и дълбока хармония. Те могат да се характеризират, понякога, с аромати на торф, земя и диви билки. Могат да стигнат до много високо торфено ниво като Brora (Брора), който напомня стила на Talisker (Талискер).

Използването на бъчви от шери не е много популярна практика в този район, но управлението на отлежаването е много добре развито (главно в дестилерията на Glenmorangie). Първоначално се използват бъчви от бърбън и след това уискитата отлежават допълнително в други видове бъчви. Производителите тук постоянно експериментират, с цел — да открият кой е най-добрият костюм за тяхната продукция.

автор: bgBarman.bg