Японско уиски

Yamazaki / Chichibu / Chita / Hakushu / Hibiki / Ichiro's Malt / Kaku-bin / Miyagikyo / Nikka Whisky / Taketsuru / Yoichi

Уискито и Страната на изгряващото слънце

История на Японското уиски

Masataka Taketsuru
1407249805

Алкохолната напитка уиски става известна в Япония около 1970 година, но японците са направили своята първа дегустация много по-рано. Командир Матю Пери (Matthew Perry), който през 1854 година преговаря от името на САЩ за бъдещи търговски отношения, подарява на Императора бъчва американско уиски. Това, може би, е поставило началото на любовта на японците към кехлибарената течност.

Шотландско поклонничество и японско усърдие

Особености на японското уиски

Реклма на японско уиски
1344973550

Ако трябва да сравняваме японските уискита с тези от Шотландия и Ирландия, то те определено се доближават повече до скоча. Това е свързано най-вече с историята на японското уиски. Първите производители, като Такецуро (Taketsuru), придобили уменията си в Шотландия, се опитват да копират изцяло техния уникален стил. Неговата дестилерия Yoichi (Йочи) в Хокайдо (Hokkaido) е позиционирана точно там, защото тероарът в тази част от Япония, изцяло наподобява този в Шотландия.

реклама Whiskey Fest 2019
Бомбай технолог Ник Фордъм

От Bombay Sapphire назначиха бившия мениджър на дестилерията на Beefeater като майстор дестилатор

В навечерието на откриването на новата си дестилерия Laverstoke Mill по-късно тази година от Bacardi Ltd, собствениците на марката джин Bombay Sapphire (Бомбай Сапфаер) съжбщиха че са назначили за главнен технолог бившия мениджър на дестилерията на Beefeater.