Алкохолни напитки

Енциклопедията на BGBARMAN е единствената написана на български език, която е събрала, категоризирала и разказала за над 2 000 марки алкохолни напитки от целия свят.

Лошото дете на цивилизацията

История на алкохола и алкохолните напитки

Древни керамични плочки изобразяващи бира 1
1358540094

Алкохолните напитки са неразривно свързани с човешката история от незапомнени времена. Кога зърнените култури и гроздовите зърна са били преднамерено превърнати в бира и вино никой не знае с абсолютна точност, но със сигурност по времето на фараоните те са били вече много добре установени. Археолозите разкопаващи древните гробници намират в глинени съдове следи и остатъци от бира, а по стените — изрисувани сцени от брането на гроздето и превръщането му във вино.

Двете лица на алкохолните напитки

Какво представлява алкохолът

алкохолизъм
1374054091

В миналото алкохолът се е използвал предимно за медицински цели. Днес го употребяваме просто за да се отпуснем и позабавляваме. Какво трябва да знаем за него, за да не допуснем той да вземе надмощие над нас и превърне забавлението в неприятен и болезнен кошмар.

По темата…

От кисело вино — в напитка, обречена от столетия да бъде символ на изтънчен вкус и аристократизъм

Кратка история и въведение в света на брендито

Чаши за бренди панорамна
1382518909 / twitter: @bgbarman

Първият ми досег с тази напитка е от детските ми години. В летните и прохладни късни следобеди баща ми често ме изпращаше до магазина за кока-кола. После изваждаше от шкафчето в гаража бутилка Слънчев Бряг или Плиска, сипваше в две чаши, за него и комшията, и доливаше с колата (така им харесваше). После сядаха на двора и играеха табла. Аз ги наблюдавах с интерес и търпеливо чаках да ми предложат да си пъхна пръста в чашата и да опитам от напитката, която те така сладко си пийваха. Сигурно и на мен ми се е усладило тогава, щом споменът така силно се е запечатал в съзнанието ми. Сега баща ми продължава да пие бренди, но само собствено производство и постоянно ми се ядосва, защото винаги го бия на табла.

Ароматите на Прованс в чаша следобеден пастис

Съставки и производство на пастис

Микс от подправки
1345355157 / twitter: @bgbarman

След забраната за производство и продажба на абсент, всеки съдържател на заведение в Прованс произвеждал своя собствена анасонова напита. На местния марсилски диалект тя се наричала пастис. Типичния Pastis de Marseille (пастис от Марсилия), бил микс от неутрален алкохол, вода захар и аромати. По-късно към съставките били добавяни и други добавки, получени чрез дестилиране и накисване на различни растения.

От лозата до софрата — част 1

Лози, лозя и тероари

Грозде сорт Мерло на лозата
1346233170 / twitter: @bgbarman

Няма нищо сложно да се приготви вино! През моя дълъг опит като барман, собственик на заведения, софражия и чревоугодник съм опитал всякакви. Вземете грозде, смачкайте го, оставете сока да ферментира и готово — вино! Няма нищо сложно. Истински трудно е обаче, да се приготви качествено вино. Условията за това са две: много знания, труд, опит и любов или много пари, за да платите на някой, който притежава всичко това.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!