1382518909 / twitter: @bgbarman
Първият ми досег с тази напитка е от детските ми години. В летните и прохладни късни следобеди баща ми често ме изпращаше до магазина за кока-кола. После изваждаше от шкафчето в гаража бутилка Слънчев Бряг или Плиска, сипваше в две чаши, за него и комшията, и доливаше с колата (така им харесваше). После сядаха на двора и играеха табла. Аз ги наблюдавах с интерес и търпеливо чаках да ми предложат да си пъхна пръста в чашата и да опитам от напитката, която те така сладко си пийваха. Сигурно и на мен ми се е усладило тогава, щом споменът така силно се е запечатал в съзнанието ми. Сега баща ми продължава да пие бренди, но само собствено производство и постоянно ми се ядосва, защото винаги го бия на табла.
1345355157 / twitter: @bgbarman
След забраната за производство и продажба на абсент, всеки съдържател на заведение в Прованс произвеждал своя собствена анасонова напита. На местния марсилски диалект тя се наричала пастис. Типичния Pastis de Marseille (пастис от Марсилия), бил микс от неутрален алкохол, вода захар и аромати. По-късно към съставките били добавяни и други добавки, получени чрез дестилиране и накисване на различни растения.
1346233170 / twitter: @bgbarman
Няма нищо сложно да се приготви вино! През моя дълъг опит като барман, собственик на заведения, софражия и чревоугодник съм опитал всякакви. Вземете грозде, смачкайте го, оставете сока да ферментира и готово — вино! Няма нищо сложно. Истински трудно е обаче, да се приготви качествено вино. Условията за това са две: много знания, труд, опит и любов или много пари, за да платите на някой, който притежава всичко това.