Високоалкохолни напитки

Най-богатата колекция от напитки с алкохолно съдържание над 18 об. % алк. повече от 1000 търговски марки и над 10 000 етикета. Прецизна категоризация. Интересни истории за всяка една от тях.

За водата на живота и нейният произход

История на дестилацията

История на дестилацията
1374054091

Дестилацията е процес, чиято история се движи по ръба между практическите и философските учения. Тя е била използвана от алхимиците, които в търсене на философския камък създавали лекарства, козметика, парфюми, напитки и от учените философи, които преобразувайки материята разнищвали вечния въпрос за произхода и смисъла на живота.

Изкуството на дестилацията

Методи за дестилация на високоалкохолни напитки

Казан за варене на алкохол
1346585786

Ако вземете тенджера с капак и кипнете в нея вода, след вдигането му ще забележите капките по неговата повърхност. Това е може би най-простия пример да дестилация. Водата достига своята точка на кипене, издига се във формата на пара и когато срещне студения капак кондензира отново във вода.

По темата…

Гръцкият символ, по-ярък от Акропола

Кратка характеристика на узото

Узо с мезета
1364829134

За българин, узото е може би най-яркия представител на Гърция. Не познавам някой, който посетил за първи път нашата южна съседка, да се е върнал без бутилка «оригинално» узо, въпреки че може да си го купи тук, от всяка бакалия. Има и такива, които нямат и сувенир от Акропола, но в шкафа с напитки имат съкровен спомен от бяла Гърция. Какъв по-голям сувенир от бутилка узо, само че защо изчезва толкова бързо?

Силни, ароматни и вкусни

Истината за ароматизираните водки

Шотове с ароматизирана водка
1345035350

Последните години сме свидетели на изключително производство на ароматизирани водки. Поради този факт, повечето от вас може би си мислят, че това съвременно течение е нещо ново и модерно. Модерно да, но в никакъв случай не бих казал ново.

Хармония, събрана във всяка една бутилка

Тероар и подрегиони на областта Коняк

NEW Подрегиони в областта Коняк квадратна
1345100209

За да разберем какво прави Коняка толкова вдъхновяващо питие, е необходимо да се поровим из почвата на шестте подрегиона (crus), формиращи областта. Ако трябва да бъдем по-прецизни (а ние сме), то ще осъзнаем че това не е само почва. Французите имат специално име за това — тероар (terroir).

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Джин от мравки

Премиум джин от мравки, създаден за «Noma» — най-добрият ресторант в света, е вече на пазара

«Anty Gin», чиято рецепта включва дестилат от червени дървесни мравки, който е създаден от Cambridge Distillery и Nordic Food Lab, по поръчка на ресторянт «Noma», вече може да се намери във Великобритания.