Следвайки примера на водещи световни и популярни марки, всички производители се надпреварват да предложат нов вкус или да копират вече познат, за да вземат дял от този нов пазар. Както ще разберете след малко, производството на ароматни водки далеч не е просто добавяне на ароматни екстракти, както правят всички нискокачествени и евтини марки. Производството на качествени ароматни водки е процес, който изисква много средства за разработки и експерименти или традиции, датиращи от годините на зараждането на тази популярна напитка. И в двата случая това е доста скъпо начинание. При производството им се използват главно плодове и подправки.
Първообразът на съвременните ароматни водки се крие далеч назад във времето. Действително, още преди повече от 500 г., в Полша и Русия, главно с медицинска цел, са се произвеждали широк набор от ароматизирани водки. Тогава дестилериите са използвали главно местни билки, плодове и растения и са ги подслаждали с мед. Водки, приготвени по старите рецепти, все още могат да се намерят на местния пазар в Русия и Полша. Тези класики са като прозорец към миналото.
Основно при повечето рецепти ароматите се добавят не чрез редестилиране (както при джина и аквавита), а чрез накисване, просмукване или чрез смесване с дестилати на ароматизирано вино. Евтиният метод на производство (който дава изключително посредствена продукция) е студено смесване на водката с аромати, получени по изкуствен химичен път. Процесът не е никак сложен и няма нищо лошо да приготвите своя собствена рецепта. Това, от което имате нужда е желание, развито обоняние, въображение и естествено качествени съставки. Накиснете подбраните съставки във водка за няколко дни, на стайна температура. Времето на накисване се определя според вида на съставките. По-сложните рецепти предвиждат добавяне на различните съставки по различно време. Друг метод е т. нар. циркулационен процес, който се използва при производството на популярната Zubrowka. Тук ароматните агенти се поставят в кошница, вътре в резервоара, и алкохолът преминава през тях на определени интервали. Ricard използват подобна техника при производството на пастис. Който и метод да е използван, разнообразието на вкусове, които могат да се получат, е огромно, но пазарът определя кои от тях ще доминират.
Меката на този тип питиета са Полша, Русия, Прибалтийските републики и Скандинавските страни, но техните локални вкусове, въпреки своята популярност, надали ще допаднат на мнозина от вас. В последните години всички популярни марки произвеждат ароматизирани водки. Дори много елитни и скъпи марки имат свои представители. Ако се съмнявате в качеството, можете да проверите при нас. Никога не експериментирайте с евтини марки, без традиции в производството на ароматизирани водки. Спомням си, че бях изпробвал една водка с аромат на круша и след като я опитах, отиде направо в шкафа. След 8 години случайно я открих и я използвах за почистване на бара. Не свърши голяма работа, дори в почистването, но поне барът миришеше добре. Затова се доверете на познатите вкусове и изпитани марки или си направете своя.