The Balvenie®

Шотландско Уиски | William Grant & Sons

Балвение дестилерия

Balvenie (чете се Балвений, познато като Балвание или Балвени) е едно от най-известните марки сингъл малцови уискита и със своите 1,5 млн. продадени бутилки годишно е сред топ 10 на най-продаваните.

Balvenie е голяма дестилерия, която е в състояние да произвежда над 5.5 млн. литра уиски на година. Тя е сред малкото «complete distillery», в която всеки процес на производство се извършва на едно място. Това включва отглеждане на ечемика на земя, прилежаща към дестилерията, обработката му в собствена фабрика за малц (стая, използвана за покълването на ечемика), през стандартните операции на една уиски дестилерия до пълненето в бъчви от собствен бъчварски цех и бутилиране.

История на дестилерията Balvenie

Първоначално основана под името Glen Gordon (Глен Гордън), Balvenie е втората дестилерия, построена от Уилям Грант в Дъфтаун, сърцето на Спейсайд (Speyside).

1890 — те са годините на бум в производството на шотландско уиски. За да помогне на своята първа дестилерия Glenfiddich и да отговори на търсенето на потребителите в началото на 1892 Уилям Грант, закупува съседното имение. Уилям Грант е умен бизнесмен и веднага вижда големите му предимства. Той имал правата върху извора «Роби Дю» (Robbie Dhu Spring), земя, на която да сее собствен ечемик и стабилен бизнес, който да разширява. За година и половина той преустройва основната къща и прилежащите й стопанските постройки в дестилерия. Сутерена на къщата той превърнал в склад за отлежаване на уиски, приземния етаж във фабрика за малц, а горните два като силози за зърно.

Грант закупува и инсталира старо оборудване, закупено от дестилериите Lagavulin и Glen Albyn и на 1 май 1893 г., от тях потича първото уиски на новата дестилерия.

През годините William Grant & Sons са направили редица подобрения. В началото на 1920 г., основната сграда е изравнена до сутеренния етаж и каменните блокове били използвани за изграждане на нова малцова фабрика и пещ. В дестилерията било инсталирано и електрическо осветление. През 1957 г. броят на казаните става четири, а по късно те се увеличават до 9, колкото са и днес (4 Wash Stills, 5 Sprit Stills).

По-голямата част от уискито, произведено от дестилерията Balvenie се използвало като съставка за гамата от блендирани уискита на компанията и по специално Grant’s, марката, която от години е една от най-обичаните не само Обединеното кралство, но и по целия свят.

През 70 — те години интереса към сингъл малцовите уискита започва стремително да нараства, а репутацията на мекото и ароматно уиски дестилирано в Balvenie се покачва бързо. От William Grant & Sons решават да освободят Balvenie и Glenfiddich от задачата да работят изцяло за блендовете им и започват да изграждат техния самостоятелен имидж. Въпреки че и двете дестилерии са в непосредствена близост, използват един и същ ечемик, вода от един и същ извор, имат един и същ собственик, те произвеждат абсолютно различни уискита. Техният успех е мигновен. За да ги облекчи през 1990 г. компанията изгражда в съседство друга дестилерия — Kininvie. От този момент с малки изключения Balvenie произвежда изцяло продукция за пазара на сингъл малцово уиски.

Балвение ечемик

Технология на производство

Едно от най-очарователните неща в дестилерията Balvenie е, че все още произвежда малц по традиционния начин. В далечното минало всички дестилерии са правили това, но днес купуват от независими доставчици. Разбира малката фабрика за малц на Balvenie (Балвение) не може да захрани дестилерията с необходимите 30 тона на седмица и затова също използва услугите на други производители, но дори малката част (10%) е достатъчна да пресъздаде романтиката на миналото производство.

Балвение малц

Ечемика се съхранява в склада на първия етаж. Една партида от около 9 тона след това се прехвърлят в един от двата силоза, където в рамките на два дни се добавя изворна вода. След това всичко се изсипва на «малцовия етаж» и се разстила на дебелина около 20 см., където прекарва около седмица за да покълне. Ечемика трябва да се обръща редовно, за да се предотврати натрупването на топлина и да се спари. След като кълновете достигнат оптималното си ниво и преди ечемика да започне да използва образуваните захари за насърчаване на растежа, партидата се прехвърля в «малцовата пещ». Тя се намира в основата стая и представлява фин като сито грил във формата на пагода на открит огън. За горене се използва комбинация от каменни въглища и торф, които генерират дим, който прониква през решетката на грила и изсушават (изпичат) малца като по този начин спира кълненето.

Интересното при технологията на Balvenie е, че те започват процеса първо чрез изгаряне за около пет часа на торфа, преди да преминат на въглища за останалите около 40 часа.

След като малца е готов той се смила и прехвърля в два огромни стоманени резервоара, където се добавя топла вода, посредством което се извличат разтворимите захари. Крайният резултат се нарича «уорт» (wort). Той се прехвърля в огромни дървени резервоари, където му се добавя мая. Дрождите веднага предизвикват ферментация, посредством която захарите се превръщат в алкохол. Получената течност се нарича «уош» (wash) и има алкохолно съдържание от около 7 — 8 об. % алк.

Балвение ферментация

В Balvenie, дестилационният процес е същия като при повечето шотландски дестилерии. Той е разделен на два етапа. През първия етап се дестилира т. нар. «уош» (wash), поради което самия казан се нарича Wash Stills. Дестилерията разполага с 4 такива казана. Два от по 12,729 литра, и два от по 9092 литра. Казаните се подгряват с пара. Целия процес приключва за около пет часа и половина. Втората дестилация се поделя от 5 казана с капацитет всеки от по 12,729 литра, които се наричат Sprit Stills. Вторият етап, през който се дестилира спирта от първата продължава около 12 часа.

Важна особеност при Balvenie е, че при пускането на нов дестилатор в него се запарват клони от хвойна, процес известен като "подслаждане на казана".

Балвение казани

Исторически погледнато, повечето дестилерии в миналото са имали собствени бъчварски цехове, където са сглобявали и ремонтирали пристигналите (на дъги), бъчви от бърбън или шери, но сега малцина го правят. От William Grant & Sons все още тачат и поддържат тази традиция.

Дестилата, получен в дестилерията Balvenie се пълни във винаги внимателно подбрани бъчви, които се настаняват в някой от 50 — те склада намиращи се на територията собственост на William Grant & Sons. Там те отлежават толкова дълго колкото прецени технолога на дестилерията Дейвид Стюард. След като момента настъпи, едно от най-великите малцови уискита се бутилира в отново собствената бутилираща фабрика на компанията и поема до всички ценители по целия свят.

Продукти на марката

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Спейсайд

Glen Grant / Glenfarclas / Glenfiddich / The Balvenie / The Macallan / Aberlour / Ardmore / Auchroisk / Aultmore / Balmenach / Banff / Benrinnes / Benromach / Braeval / Cardhu / Convalmore / Cragganmore / Dufftown / Glen Deveron / Glen Elgin / Glen Parker / Glen Roger’s / Glendronach / Glenlossie / Graigallachie / Knockando / Knockdhu / Longmorn / Mannochmore / Old Ballantruan / Royal Brackla / Speyburn / Strathisla / Strathmill / Tamdhu / Tamnavulin / The Glenlivet / Tomintoul / Tormore

Перфектно място за производство на уиски в Шотландия

Характеристика на уиски регион Спейсайт (Speyside)

Спейсайд Хайланд малка
1344930238

Спейсайд е благословен да притежава перфектните условия за производство на малцово уиски. Цялата площ е набраздена от реки, поточета, извори, които текат върху покрити с торф гранитни планини. Районът около Елгън (Elgin) се смята за най-големия производител на ечемик в Шотландия. Отлични транспортни комуникации. Като добавим и годините опит, спокойно можем да заключим, че това наистина е перфектното място за производство на шотландско малцово уиски!

Дестилерии под път и над път

Бърза разходка из Спейсайт (Speyside)

Спейсайд посоки към дестилерии
1398150007

Въпреки че Спейсайд е подрайон на Хайландс (Highlands), тук се намират почти половината от всички работещи дестилерии в Шотландия. Спейсайд се разпростира от Инвернес на запад до Абърдийн на изток. На юг започва от гребена на планината Грампиан (Grampian) и се разгъва на север, по течението на река Спей (Spey), до брега на океана. В южната част на Спейсайд се намират много малко дестилерии.

реклама Whiskey Fest 2019
бар органайзер 2

Бар органайзер

Бар органайзера, или както е прието да се нарича по света бар кади (bar caddy), е може би най-популярния бар аксесоар.