Grant’s Sherry Cask Finish®
«Грантс Шери Каск Финиш»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Уиски - Група/стил:
Блендирано шотландско уиски - Производител:
William Grant & Sons - Собственик на марката:
William Grant & Sons - Официален представител:
ТРАНСИМПОРТ ЕООД - Официална страница:
www.grantswhisky.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл. - Алк. съдържание:
40 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Портокалово златист кехлибар.
Нос: Богат нос на мед, стафиди, портокалова кора, канела и индийско орехче.
Вкус: Богат и сладък, асоциациите от аромата се повтарят балансирани с лека горчивина на върха на езика.
Финал: Топъл и плодов. Канелата и индийското орехче те следват до края.
Свободата да се опитват нови неща е едно от преимуществата на семейната компания, с пет поколения, опит в правенето на уиски. Както подсказва името, този бленд от зърнени и малцови уискита, е отлежал допълнителен период от време в бъчви от шери.
Доотлежаването е модерна техника от началото на 21 век, при която вече отлежалите уискита прекарват известно време в специално подбрани бъчви, които да добавят и развият допълнителен вкус и аромат към вече завършената напитка.
През 2001 г. Grant’s (Грантс) става първата марка блендирано (купажирано) уиски, която дава финално докосване (доотлежава) свой продукт в бъчви от шери.
Рецептата на бленда е същата като на Grant’s Family Reserve, с единствената разлика, че непосредствено след купажирането уискито е оставено да съчетае съставките си, отлежавайки около 4 месеца в бъчви от шери.
Резултатът е по-тежко, по-сладко уиски с повече плътност и аромат. Брайън Кинсман, главния технолог на Grant’s, чийто нос е отговорен за сглобяването на всяка партида и екипът му грижливо избират всяко буре, в което се е съхранявало олоросо шери, преди да я напълни с вече отлежалото и сглобено уиски.
Резултатът е: допълнителни аромати на сушени плодове, топли подправки, сладък мед... Останалото преценете сами.
Може да му се насладите чисто или с лед, но най добре ще усетите вкуса и аромата ако добавите малко (5 — 10%) изворна вода.