Хайланд

Характеристика на Хайландс — Високопланинските части на Шотландия

Highlands
Карта на шотландски регион Хайланд - голяма

Географски погледнато, Високопланинската част на Шотландия — Хайландс (Highlands) се простира на север от линията, минаваща диагонално от Гирван — на запад, до Стонхеван — на изток. Някога тази линия била известна като «Позорната линия на Високопланинските части».

«Позорната линия на Високопланинските части» е продукт на опитите на Английското правителство да ликвидира дребното производство на алкохол. Било постановено, че зад тази линия, във Високопланинските части на Шотландия, може да се произвежда алкохол, но само в дестилационни казани с определен размер и от съставки, които се произвеждат локално. Докато английското влияние се простирало безпроблемно над Нископланинските райони на Шотландия, то Високопланинските й части запазват своя език и обичаи, както и необикновения вкус на своето уиски. От 1784 до 1816 г. била забранена прадажбата на уиски, произведено в Хайландс, зад тази линия. Излишно е да казвам, че тази забрана се е пренебрегвала ежедневно. Пост фактум, малките дестилерии и ексклузивното използване на ечемичен малц прави това шотландско уиски изключително желано. Наследството е не само поддържано, но и развивано и усъвършенствано, благодарение на глобалния интерес към неповторимото Хайланд Сингъл Малцово Уиски.

Високопланинските части на Шотландия са една от най-вълнуващите природни картини в цяла Европа. Същевременно е и най-рядко заселената. Както се очаква от името, тя е насечена предимно от планини. Най-високият връх в цяла Великобритания, Бен Невис, със своите 1343 м, е именно тук. Останалите около 300 планини са с около 900 м надморска височина и са напъстрени от безброй дефилета, долчинки, реки и езерца, между които и световноизвестното Лох Нес. Всички необходими природни дадености за производство на превъзходно уиски са налице.

Хайландс (Highlands) е огромна област и поради това днес е разделена на под области: «Източна», «Централна и Южна», «Западна», «Северна» и сравнително новото и модерно подразделение «Спейсайд». В някои източници островите на север и запад от Хайландс се посочват като отделен регион «Острови». Това е по-скоро географско разделение, но вкусовите качества на уискитата, дестилирани там, имат своя специфика, и затова ще ги разглеждаме като отделен подрегион на Хайландс.

автор: bgBarman.bg

По темата…

Западен Хайланд

West Highland

Западен Хайланд малка
1344929788

Ако дестилериите в южната част на хайланд образуват лесен за обхождане маршрут, то за да стигнем до тези на западното крайбрежие, ще ни е нужно доста време. Малките дестилерии, издигащи се сред земеделските градчета в това прекрасно кътче на Шотландия, отдавна са изчезнали. Също и тези, които изникнали по бреговете на езерото Фин (Fyne) и реката Клайд (Clyde), чиито уискита се транспортирали с лодка или влак до Глазгоу (Glasgow), за блендиране. В наши дни са останали само ...

Дестилерии под път и над път

Бърза разходка из Спейсайт (Speyside)

Спейсайд посоки към дестилерии
1398150007

Въпреки че Спейсайд е подрайон на Хайландс (Highlands), тук се намират почти половината от всички работещи дестилерии в Шотландия. Спейсайд се разпростира от Инвернес на запад до Абърдийн на изток. На юг започва от гребена на планината Грампиан (Grampian) и се разгъва на север, по течението на река Спей (Spey), до брега на океана. В южната част на Спейсайд се намират много малко дестилерии.

Характеристика на Северен Хайланд

Северен Хайланд малка
1344930416

Само седем дестилерии оперират, към момента, в района на северозапад от Инвернес (Inverness). За съжаление, на територията на столицата на Хайланд няма нито една действаща дестилерия. От този район, между Мурей (Moray) и Кромарти (Cromarty), произлиза първата марка Шотландско уиски — Forintosh (Форинтош), на която бил даден статут на Duty Free, благодарение на политическата привилегированост на собственика й.

реклама Whiskey Fest 2019
Сироп Фабри Миксибар Мохито

Fabbri Mixybar Mojito

Fabbri Mixybar Mojito (сироп Фабри Миксибар Мохито) е впечатляващ концентрат с интензивен аромат на лайм и мента.