Gentleman Jack ®
«Джентълмен Джак»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Американско Уиски - Група/стил:
Тенеси Уиски - Страна на произход:
САЩ - Производител:
Brown Forman Corp - Собственик на марката:
Brown Forman Corp - Официален представител:
Браун-Форман Уърлдуайд, Л.Л.С. - Клон София - Официална страница:
www.jackdaniels.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
40 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Искрящ и светъл кехлибар
Нос: Чист, мек и балансиран. Усещане за сладък портокал, ванилия и карамел
Вкус: Вкусът е по-силен в предната част на устата. Букет от карамел, мента и узрели ябълки
Финал: Топъл и кратък завършек. Липса на силно изразени дъбови нотки, което се дължи на двойното омекотяване.
Ако трябва да дадете определение за джентълмен, всеки от Вас ще използва асоциации като финес, добри маниери, изтънченост, галантност... Ние ще добавим: Всеки, притежаващ характеристиките на Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey (Джентълмен Джак Изключително Тенеси уиски).
Препоръки за сервиране
Gentleman Jack (Джентълмен Джак) е уиски с характер и финес. Когато го пиете покажете, че и вие притежавате тези качества. Само така ще станете част от «Ордена на Джентълмена». Наздраве!
За бога, само не го смесвайте с кола, както направих аз при първата ни среща. От тогава съм в немилост.
Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey е създадено през 1988 година, като следствие на пазарно проучване. Изследванията на потребителските вкусове и предпочитания показало, че сред милионите ценители на изтънчените питиета има такива, на които не им допада дъбовия аромат и вкус. Решени да запълнят тази ниша те решават да експериментират, като филтрират и омекотят своето Old Nо.7 още един път след отлежаването. Резултатът е повече от задоволителен, защото днес Джентълмен Джак е едно от най-търсените фини уискита на пазара.
Технология на производство на Gentleman Jack
Все още можете да намерите хора, които наричат Джак Даниелс бърбън. Те имат своите доводи и сигурно са прави за себе си. Истината обаче е друга! Истината е, че това уникално Американско уиски се произвежда по технология, която му отрежда нова самостоятелна категория — Тенеси уиски. Следващите редове ще Ви запознаят със старата Тенеси технология, по която от десетилетия се прави едно от най-обичаните уискита в света.
Всяка глътка от Jack Daniel’s Old No. 7 е точно толкова добра, колкото съставките, използвани при производството й.
Факт, който никой не крие е, че първите три процеса: майшуване, ферментация и дестилация не се различават от тези за производството на бърбън. Почеркът на Джак обаче идва след тях.
Майшуване (стриване, попарване, смесване на каша, втасване) и ферментация
В началото зърното, главно царевица (80%), ечемичен малц (12%) и ръж (8%), се смилат и готвят в чиста изворна вода. Тази, използвана при производството на Jack Daniel’s е с ниско съдържание на желязо. Това е важна подробност и обяснява защо Джак построява, през 1866 г., своята дестилерия точно при варовития извор «Cave Spring Hollow». Царевицата в микса носи сладост, а ръжта пикантност. По време на този етап царевицата и ръжта освобождават нишесте, което след това, благодарение на ензимите в съдържащи се естествено ечемичния малц (12%) се превръща в захар. След това се добавя мая и малко, вече кисела, мъст от предишния цикъл (саур маш технология). Благодарение на маята, лепкавата каша (mash), бавно, но сигурно ферментира и превръща захарта в алкохол. Крайният резултат се нарича «дестилационна бира», която е със сила 9 об. % алк.
Бистра изворна вода, царевица, ръж, ечемичен малц, саур маш технология. Така започва пътя на Джак Даниелс.
Дестилация
Ферментиралата каша се изпомпва в една от двете двойки медни колонни дестилатори, всеки с височина от по 13,7 м. и съответно 1,9 и 1,4 м. ширина. След двете последователни дестилации, крайният резултат е бяло уиски със 70 об. % алк. До тук, тънкостите на процеса и уменията на човека контролиращ етапите, технологията не се различава от тази на обикновените Американски уискита.
Филтрация и омекотяване
Това, което прави разликата между уискитата на Тенеси и Кентъки е процесът на омекотяване — специална филтрация на дестилата през дървени въглища.
Това е етапът, който разграничава Тенеси уискитата от всички останали. Веднага след дестилацията и непосредствено преди да се налее в бъчвите, всяка една капка, от семейството на Jack Daniel’s (Джак Даниелс), се омекотява през триметров слой въглени от сладък клен.
Капка по капка, бавно в продължение на 10 дни, младият 70 об. % алк. дестилат, преминава през въглените.
Това е подход, който няма аналог в света. Кленовите въглени не само пречистват алкохола от всички нежелани елементи, но и допринасят за уникалния му мек вкус, с лек нюанс на пушек и сладост.
Всяка година компанията харчи над 1 млн. долара за производството на кленови въглени.
Отлежаване
Всяка бъчва, използвана за отлежаването на уискитата от семейството на Джак е изработена в собствената бъчварница — Brown-Forman Cooperage. Не са много производителите на уиски, които могат да се похвалят със същото. В действителност, други няма.
След филтрацията уискито отлежава в обгорени бъчви от американски бял дъб, в някой от 75 — те склада на дестилерията. Преди това, алкохолното съдържание на уискито се намалядо 59 об. % алк.
Година след година, промяната в сезонните, температурата и влажността на въздуха има уникален ефект върху уискито. Всяко лято, топлината кара порите на дъбовите дъги да се разширяват, което позволява на уиски да навлезе в дървото. През хладната зима, ниските температури причиняват на дървото точно обратното и принуждават уискито да напусне вътрешността на дървото. Благодарение на това движение навън и навътре в дървото, уискито получава своя кехлибарен цвят, придобива фини аромати и се овкусява от карамелизираните захари от овъглени от вътрешната страна дъги на бъчвата. Истината е, че всяка промяна в температурата и атмосферното налягане, всяко едно колебание в метеорологичните условия се отразява на вкуса на уискито.
Повторна филтрация и омекотяване
Gentleman Jack отлежава технически между 4 — 6 години. Но в дестилерията на Jack Daniel’s, хората казват, че усикито отлежава толкова, колкото е необходимо, за да може то да се нарече заслужено Jack Daniel’s или който и да е друг представител на марката. В тази връзка, решението кои бъчви са готови да бъдат отворени и бутилирани се взема от мастър дистилъра (майстор дестилатора), чрез пряка дегустация.
Този етап е ключов при производството на Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey. След отварянето на избраните бъчви тяхното съдържание се подлага на повторна филтрация през дървените въглени. Отново капка по капка, вече отлежалото уиски преминава повторно през фино смелени въглени.
След повторното омекотяване алкохолното съдържание се намалява до 40 об. % алк., чрез разреждане с изворната вода и се бутилира.
Пазителите на стандартите
Освен че контролира целия процес на приготвяне на уискито и извършва дегустацията, преди да се бутилира всяка една партида, майстор дестилатора (главният технолог) следи за спазване на всички стандарти.
Това съвсем не е работа, която можете лесно да получите. Само седем късметлии са заемали тази длъжност като първи е бил Джак Даниел. Останалите са: неговият племеник Лем Мотлоу, следван от Лем Толей, Джес Гамбъл, Франк Бобо, Джими Бедфорд и настоящият, носещ това почетно звание, Джеф Арнет. Всеки един от тях ревностно спазва веруюто на Джак.
«Every day we make it, we’ll make it the best we can.»
Джак Даниел
История на Jack Daniel’s
Потребителите по цял свят обичат Jack Daniel’s, защото съчетава 2 неща — вкус и традиция. За да обичаш Джак не е достатъчно да го опиташ. Трябва да знаеш и неговата история! Jack Daniel’s е уиски с богата и интересна история, на която сме обърнали специално внимание в статията за марката. Отделете време, сипете си от любимото Тенеси уиски и я прочетете. Джак заслужава това.
Други продукти на марката
Jack Daniel’s е водеща марка в индустрията днес. Въпреки че черният етикет, Jack Daniel’s Old No. 7 е най-популярен, можете да опитате и другите продукти на марката.
През 1988 г., от компанията пускат двойно омекотеното Тенеси уиски — Gentleman Jack. То е двойно филтрирано през кленовите въглeни, веднъж след дестилацията и още един път след отлежаването.
С цел навлизане в супер премиум уиски сегмента, през 1997 г. на пазара излиза Jack Daniel’s Single Barrel, който веднага се превръща в най-добре продаваното single barrel whiskey в света.
През 2011 г., се появи и Jack Daniel’s Tennessee Honey — един от първите продукти от световното модното течение медени ликьорени уискита.
Jack Daniel’s Green Label — зеления етикет е вече рядко срещан, по-малко отлежал и с по-леки характеристики, продукт на марката, а Jack Daniel’s Silver Select е 50 об.% алк. продукт, бутилиран само за експорт и определени пазари.
Не се чудете, ако по рафтовете на някой супермаркет видите малки черни шишенца с барбекю сос и логото на Jack Daniel’s, а направо слагайте в кошницата. Това е оригинален продукт на марката, който между другото е много вкусен.