Jack Daniel’s Old No 7®
«Джак Даниелс черен етикет»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Американско Уиски - Група/стил:
Тенеси Уиски - Страна на произход:
САЩ - Производител:
Brown Forman Corp - Собственик на марката:
Brown Forman Corp - Официален представител:
Браун-Форман Уърлдуайд, Л.Л.С. - Клон София - Официална страница:
www.jackdaniels.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
1 000 мл; 700 мл - Алк. съдържание:
40 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Искрящ и светъл кехлибар
Нос: Чист, мек и балансиран. Усещане за сладък портокал, ванилия и карамел
Вкус: Концентриран в средата на небцето, баланс между сладък и дъбов вкус. Букет от карамел, ванилия и дъб, с нотки на плодове
Финал: Мек и балансиран, сух завъшек
Jack Daniel’s Old No. 7 (Джак Даниелс олд № 7), известен също като Jack Daniels Black Label (Джак Даниелс черен етикет) или най-често като JD (Джей Ди) е най-продавания продукт на най-високо оценената марка уиски в света.
Препоръки за сервиране
Никой не може да Ви каже как да пиете своя Джак. Това е Вашата любов и вие решавате как! Ако обаче Ви е за първи път трябва да опитате всички варианти: чист, с лед, миксиран с кола, лимонена сода или джинжифилова бира. Със сигуност ще Ви хареса и в коктейл. Опитайте Линчбърг Лемонейт, Манхатън или Джей Ди Фешън.
Технология на производство на Jack Daniel’s Old No. 7
Все още можете да намерите хора, които наричат Джак Даниелс бърбън. Те имат своите доводи и сигурно са прави за себе си. Истината обаче е друга! Истината е, че това уникално Американско уиски се произвежда по технология, която му отрежда нова самостоятелна категория — Тенеси уиски. Следващите редове ще Ви запознаят със старата Тенеси технология, по която от десетилетия се прави едно от най-обичаните уискита в света.
Всяка глътка от Jack Daniel’s Old No. 7 е точно толкова добра, колкото съставките, използвани при производството й.
Факт, който никой не крие е, че първите три процеса: майшуване, ферментация и дестилация не се различават от тези за производството на бърбън. Почеркът на Джак обаче идва след тях.
Майшуване (стриване, попарване, смесване на каша, втасване) и ферментация
В началото зърното, главно царевица (80%), ечемичен малц (12%) и ръж (8%), се смилат и готвят в чиста изворна вода. Тази, използвана при производството на Jack Daniel’s е с ниско съдържание на желязо. Това е важна подробност и обяснява защо Джак построява, през 1866 г., своята дестилерия точно при варовития извор «Cave Spring Hollow». Царевицата в микса носи сладост, а ръжта пикантност. По време на този етап царевицата и ръжта освобождават нишесте, което след това, благодарение на ензимите в съдържащи се естествено ечемичния малц (12%) се превръща в захар. След това се добавя мая и малко, вече кисела, мъст от предишния цикъл (саур маш технология). Благодарение на маята, лепкавата каша (mash), бавно, но сигурно ферментира и превръща захарта в алкохол. Крайният резултат се нарича «дестилационна бира», която е със сила 9 об. % алк.
Бистра изворна вода, царевица, ръж, ечемичен малц, саур маш технология. Така започва пътя на Джак Даниелс.
Дестилация
Ферментиралата каша се изпомпва в една от двете двойки медни колонни дестилатори, всеки с височина от по 13,7 м. и съответно 1,9 и 1,4 м. ширина. След двете последователни дестилации, крайният резултат е бяло уиски със 70 об. % алк. До тук, тънкостите на процеса и уменията на човека контролиращ етапите, технологията не се различава от тази на обикновените Американски уискита.
Филтрация и омекотяване
Това, което прави разликата между уискитата на Тенеси и Кентъки е процесът на омекотяване — специална филтрация на дестилата през дървени въглища.
Това е етапът, който разграничава Тенеси уискитата от всички останали. Веднага след дестилацията и непосредствено преди да се налее в бъчвите, всяка една капка, от семейството на Jack Daniel’s (Джак Даниелс), се омекотява през триметров слой въглени от сладък клен.
Капка по капка, бавно в продължение на 10 дни, младият 70 об. % алк. дестилат, преминава през въглените.
Това е подход, който няма аналог в света. Кленовите въглени не само пречистват алкохола от всички нежелани елементи, но и допринасят за уникалния му мек вкус, с лек нюанс на пушек и сладост.
Всяка година компанията харчи над 1 млн. долара за производството на кленови въглени.
Отлежаване
Всяка бъчва, използвана за отлежаването на уискитата от семейството на Джак е изработена в собствената бъчварница — Brown-Forman Cooperage. Не са много производителите на уиски, които могат да се похвалят със същото. В действителност, други няма.
След филтрацията уискито отлежава в обгорени бъчви от американски бял дъб, в някой от 75 — те склада на дестилерията. Преди това, алкохолното съдържание на уискито се намалядо 59 об. % алк.
Година след година, промяната в сезонните, температурата и влажността на въздуха има уникален ефект върху уискито. Всяко лято, топлината кара порите на дъбовите дъги да се разширяват, което позволява на уиски да навлезе в дървото. През хладната зима, ниските температури причиняват на дървото точно обратното и принуждават уискито да напусне вътрешността на дървото. Благодарение на това движение навън и навътре в дървото, уискито получава своя кехлибарен цвят, придобива фини аромати и се овкусява от карамелизираните захари от овъглени от вътрешната страна дъги на бъчвата. Истината е, че всяка промяна в температурата и атмосферното налягане, всяко едно колебание в метеорологичните условия се отразява на вкуса на уискито.
Бутилиране и алкохолно съдържание
Jack Daniel’s Old No. 7 отлежава 4 — 6 години. Решението кои бъчви са готови да бъдат отворени се взема от майстор дестилатора, чрез пряка дегустация. След отварянето, алкохолното съдържание на отлежалото уиски се намалява до 40 об. % алк., чрез разреждане с изворната вода и се бутилира.
В миналото Jack Daniel’s Old No. 7 (Черния етикет) на Jack Daniel се е бутилирал на 45 об. % алк., а Зеления етикет на 40 об. % алк. През 1987 г., алкохолното съдържание на Черният етикет е намалено до 43 об. % алк. След 2002 г., всички продукти на дестилерията, с изключение на Jack Daniel’s Single Barrel и лимитираните серии се бутилират при 40 об. % алк. Причината за това са проучванията на компанията за вкусовете на потребителите, които предпочитали уискита с по-ниско алкохолно съдържание. Разбира се има и недоволни, но за тях има Single Barrel.
Черния и зеления етикет са всъщност продукти от един технологичен процес. Разликата е в това, че Зеленият етикет е по-леко, по-малко отлежавало уиски с по-светъл цвят и слабоизразен характер. Бъчвите за Зеления етикет отлежават на по-ниските етажи и в по-централните части на хранилищата където уискито зрее по-бавно.
Пазителите на стандартите
Освен че контролира целия процес на приготвяне на уискито и извършва дегустацията, преди да се бутилира всяка една партида, майстор дестилатора (главният технолог) следи за спазване на всички стандарти.
Това съвсем не е работа, която можете лесно да получите. Само седем късметлии са заемали тази длъжност като първи е бил Джак Даниел. Останалите са: неговият племеник Лем Мотлоу, следван от Лем Толей, Джес Гамбъл, Франк Бобо, Джими Бедфорд и настоящият, носещ това почетно звание, Джеф Арнет. Всеки един от тях ревностно спазва веруюто на Джак.
«Every day we make it, we’ll make it the best we can.»
Джак Даниел
История на Jack Daniel’s
Потребителите по цял свят обичат Jack Daniel’s, защото съчетава 2 неща — вкус и традиция. За да обичаш Джак не е достатъчно да го опиташ. Трябва да знаеш и неговата история! Jack Daniel’s е уиски с богата и интересна история, на която сме обърнали специално внимание в статията за марката. Отделете време, сипете си от любимото Тенеси уиски и я прочетете. Джак заслужава това.
Други продукти на марката
Jack Daniel’s е водеща марка в индустрията днес. Въпреки че черният етикет, Jack Daniel’s Old No. 7 е най-популярен, можете да опитате и другите продукти на марката.
През 1988 г., от компанията пускат двойно омекотеното Тенеси уиски — Gentleman Jack. То е двойно филтрирано през кленовите въглeни, веднъж след дестилацията и още един път след отлежаването.
С цел навлизане в супер премиум уиски сегмента, през 1997 г. на пазара излиза Jack Daniel’s Single Barrel, който веднага се превръща в най-добре продаваното single barrel whiskey в света.
През 2011 г., се появи и Jack Daniel’s Tennessee Honey — един от първите продукти от световното модното течение медени ликьорени уискита.
Jack Daniel’s Green Label — зеления етикет е вече рядко срещан, по-малко отлежал и с по-леки характеристики, продукт на марката, а Jack Daniel’s Silver Select е 50 об.% алк. продукт, бутилиран само за експорт и определени пазари.
Не се чудете, ако по рафтовете на някой супермаркет видите малки черни шишенца с барбекю сос и логото на Jack Daniel’s, а направо слагайте в кошницата. Това е оригинален продукт на марката, който между другото е много вкусен.