Балкански фестивал на ракията Варна - 2014

Балкански фестивал на ракията, Варна 2014 — акценти.

В продължение на три дни в хотел Димят, Варна се проведе второто издание на балканския фестивал на ракията. На форума български и балкански производители, на спиртни напитки, предложиха за дегустация своите най-нови издания.

Ще започна с «ХКК» АД, гр. Исперих, които не бяха много близо до входа, но чисто професионално, след първият балкански ракия фест, през октомври 2013 са много близо до сърцето ми. Продуктите които създават тези толкова земни момчета са меко казано уникални, а ентусиазмът им да устоят на комерсиализма завладял България, създавайки абсолютно натурални продукти е достоен за поклон.

Плодови ракии на Исперих

Бях опитал всичките им 6 плодови ракии още миналата година, Мирабелова (уникален сорт сливи), Черешова, Джиброва, Ябълкова, Сливова и Кайсиева и затова веднага протегнах ръка към дюлевата, най-новият им продукт. Само ще споделя, че все още подсъзнателно усещам нежният и наситен дюлев вкус, който се разля в устата ми. Уникални качествени плодови дестилати. С удоволствие ще се позанимая с всеки един продукт в разработката на нови коктейли като дюлево мартини например, идея, която не може да ми излезе от главата вече 2 — ри ден.

Браво момчета, браво!

Винарска изба Едоардо Миролио представиха своята нова специална ракия SOLI IVICTO.

SOLI IVICTO е наистина уникална винена ракия, резултат от двойна дестилация в меден казан тип аламбик, от сортовете Траминер, Шардоне и Мускат Отонел. Отлежала е за кратко (3 — 6 месеца) в 225 литрови барици, от френски дъб, които преди това са били дом на белите вина на избата. Резултатът е потресаващ. Изключително мека и добре балансирана ракия, с приятен свеж аромат и деликатен запомнящ се вкус. Финалът е мек, затоплящ и продължителен. SOLI IVICTO е бутилирана при 40 об. % алк. За тази година са произведени само 2 500 бутилки и едва ли ще я видите по сепермаркетите, но ако ви се удаде случай, цената от 19.80 лв. за 500 мл, определено си заслужава.

Ракия Соли инвисто-едуардо миролио

Винпром Пещера са се представили с няколко нови продукта.

Първото питие, което опитах бе новият шоколадов флейвър на водка Флирт. Като начало добра идея за безцветна шоколадова водка, каквато на нашия пазар липсва. Би стояла чудесно в някой мартини коктейл, но определено не, като доминираща съставка. Силен и наистина впечатляващ аромат на черен шоколад, с нотки на карамел, горена захар и сладка ванилия, но вкусът, въпреки ниския алкохолен градус (37,5 об. % алк.), определено ще трябва да го замаскирате с някой ликьор или миксер. Може би, ако беше охладена щеше да стои по добре.

водка Флирт Шоколад

Не така стоят нещата с новата Ямболска мускатова. Ракията е с богат и завладяващ мускатов аромат, който имайки предвид годините на стареене и типа на дестилация едва ли е изцяло самороден (на мен ми дойде малко в повечко). Въпреки това ракията е с добре балансиран вкус. Букета от пикантни подправки и нотките на карамел, продължават в дългия и нежен финал. Ямболска мускатова е бленд от гроздови дестилати (използвана е дестилационна колона) от сортовете Мускат Отонел и Тамянка, отлежали между 3 и 5 години в стари 500 литрови бъчви от стралджански дъб. Ракията е бутилирана при 40 об. % алк.

Ямболска Мускатова

Представителите на Винпром Пещера споделиха, че скоро ще пуснат на пазара и своя сливова ракия под бранда на Кайлъшка. Ще се радваме да опитаме.

За съжаление не успях да опитам от вече широко рекламираното «приключение Блек Рам Хъни», в което са се впуснали от Пещера. Тази медена истерия, завладяла Америка и някои други части на света, явно е доста заразна. Моите наблюдения обаче показват, за разлика от производителите, българския потребител има много сериозен имунитет срещу нея. В световен мащаб около 15 бранда реализират годишно (2013) около 3 млн., 9 литрови каси като една трета от пазара е доминиран от рокерската пчела на Джак Даниелс. Въпреки това този продукт не се предлага все още у нас и явно има защо. Българина не е фен на сладникави спиртни напитки със сила на алкохола 35 %, особено когато промоциите по заведенията на популярни марки уискита достигат цените на кварталния супермаркет. Факт обаче е, че след като всички основни категории (шотландско, американско, ирландско и канадско) уискита и най-големите компании се сдобиха с медени спиртни напитки. Black Ram е първият бранд от категорията «Световни уискита», който си позволава лукса да се пробва и да помогне в надуването на балона. Искрени пожелания за успех!

Винпром Карнобат — Карнобатска Гроздова, Карнобатска Мускатова, Карнобатска Специална Селекция; Кехлибар и Перлова. Новото, с което се похвалиха, бе 5 годишната ракия на бранда Кехлибар.

Кехлибар Резерва е бленд от дестилати получени както от дестилационна колона, така и от аламбик. Гроздето е сложен купаж от сортовете Ракацители, Червен Мискет, Димят и Юни Блан. За отлежаването са използвани както стари, така и нови, 500 литрови бъчви от американски и френски дъб. Всеки един от дестилатите в бленда е отлежал минимум пет години.

Ракия Кехлибар Резерва 5 год

Ракията е много добре балансирана с богат и нежен аромат. Въпреки годините на отлежаване се усеща игрива свежест във вкуса.

Освен със своето уиски, водка, джин, ром и текила на бранда Savoy, водка Mary Jane и узо Zorbas, от СИС Индустрийс се представиха и с новата си луксозна мускатова ракия Aristocrat.

Ракия Аристокарт, винтаж 2009, е гроздов дестилат от сорта Мускат Отонел. При дестилацията са използвани както колона, така и аламбик. Ракията е отлежала в 500 литрови силно изтощени бъчви от бяло вино. При дегустация веднага се усеща, мек и ненатрапчив мускатов аромат и нотки на пролетни цветя. Трите години изобщо не са оказали влияние на цвета, който е искрящо бистър, но са допринесли за уникалния й вкус. В началото се усеща лека цитрусова свежест, следвана от ядки и пикантни подправки. Затоплящ и продължителен финал.

Ракия Аристокарат СИС Индъстрийс

Уникалната квадратна бутилка от тъмно стъкло е обвита с блестящо орнаментно фолио на гърлото, бял релефен етикет и златиста запушалка. Поздравления! Можете да я закупите на според мен много приличната цена от около 19 лв. за 500 мл. Прекрасен подарък за добър приятел!

ВИНИ АД не представиха нищо ново освен, че споделиха за намеренията си миналогодишната лимитирана серия на ракията Сливенска перла, произведена от сорта перла, да стане постоянен и най-вероятно основен продукт на бранда.

Картел отново ни предложиха да опитаме ароматното узо Бабадзим и румънските джин Wembley, водка Stalinskaya и водка Discovery.

Изба Карабунар — Ракия Културна, Ракия Люта Карабунарска, Ракия Бастуните, Ракия Шаровица.

За пореден път опитах от Ракия Културна Специална Резерва и не можах да се въздържа да не преглътна с удоволствие (три пъти). Уникална е! Не се ангажирам за определям анотациите й, защото би трябвало да са много лични, но ще споделя първите си впечатления: сладка ванилия, шоколад, индийско орехче, карамфил, канела..., колонада от сгряващи подправки.

Ракия Културна на Карабунар

Ракия Културна Специална Резерва е лимитирана серия от една единствена бъчва. Всяка година се избира едно буре и от него се пълнят 798 бутилки (в този случай). Ракията е отлежала 8 години в 500 литрови бъчви от български дъб. Дестилатът е от сорта Червен Мискет, получен чрез дестилационна колона.

При Черноморско злато, «нищо ново под слънцето». Изложени бяха стандартните марки и продукти на компанията: Бургас 63, Поморийска гроздова ракия, Поморийска мускатова ракия, както и някои ниски класове брендита и ликьори. Бургаската мускатова ракия, Аламбик беше само на брошура.

Геслин отново ни представиха, най-популярните марки раки (ракъ) Yeni Raki и Tekirdag Raki — анасонлийката на комшиите от Турция.

Лавита България, отново представиха ракиите на най-големия производител от Сърбия — Вино Жупа. Сред безкрайното разнообразие този път опитахме къпиновата ракия и ябълковата с добавен мед. Къпиновата е уникален плодов дестилат, определено без добавени аромати. Вкусът на къпини остава дълго след отпиването. Когато опитах от ракията от яълки и мед, обаче останах без думи. Прекрасен ябълков сладкиш. Напомни ми за меденките на баба ми. Ракията може да се определи и като ликьор, поради факта, че медът е истински и е добавен след дестилацията.

Уникални продукти! Определено бих ги пробвал и в коктейли.

Това са моите впечатления. Наздраве!

15 Април 2014 / 10:09
автор: bgBarman.bg

Последно в Събития

Whisky Fest Sofia 2019 Майсторски класове

Публикувано на 2019-10-22 16:01:47

Наближава края на Октовмри и с всеки изминал ден все повече се приближаваме до най-значимия форум за отлежали спиртни напитки в България — WHISKEY FEST SOFIA.

Sofia Bar Show 2019

Публикувано на 2019-05-09 23:42:29

Остават четири дни до Sofia Bar Show, събитие, което със сигурност се очертава да бъде знаково за бар индустрията в България.

WHISKEY FEST SOFIA 2018

Публикувано на 2018-10-24 12:28:15

Делят ни броени дни от най-значимия форум за отлежали спиртни напитки в България — WHISKEY FEST SOFIA.

Седмицата на Негрони 2018 - най мащабното коктейлно събитие в света.

Публикувано на 2018-06-02 13:53:52

От 4-ти до 10-ти юни в цял свят е седмицата на коктейла НЕГРОНИ. Част от цената на всеки изпит коктейл в участващите барове отива за благородна кауза.

Whisky, Rum & Wine Master test - 2018

Публикувано на 2018-03-13 12:16:22

Първото сериозно събитие на българската сцена за тази година, Whisky, Rum & Wine Master test ще ни събере в столичния хотел «Маринела» на 23 и 24 Март.

Whisky, Rum & Wine Master test 2017

Публикувано на 2017-03-19 10:26:35

Запазете в календара датите 31март ина1април. Събитието еWhisky, Rum &Wine Master test, амястото столичният хотел «Маринела».

6 — 12 ЮНИ е седмицата на NEGRONI

Публикувано на 2016-06-06 13:08:07

За четвърта поредна година под патронажа на CAMPARI и американското списание IMBIBE, по целия свят се провежда седмица на НЕГРОНИ .

Absolut Creative Space — първият фестивал за устойчиви и креативни решения в България

Публикувано на 2016-06-02 22:16:16

В петък (3 юни) започва фестивалът Absolut Creative Space, посветен на устойчивата креативност. Специално за събитието в столицата пристига мобилна инсталация, създадена от рециклирани транспортни контейнери на Absolut и oборудвана като студио за създаване на идеи и провеждане на събития, лекции, работилници и партита. Тя ще бъде разположена на паркинга на хотел «Родина» от 3 до 9 юни и ще посрещне български и международни дизайнери и предприемачи, които изграждат и налагат нови устойчиви решения, пазят природата и създават повече стойност с иновативни решения за съвременния живот.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2016

Публикувано на 2016-04-18 22:09:19

На 23 и 24 Април 2016 г. всички истинки фенове на уиски, ром, ликьори, вино и крафт бири ще имат уникалната възможност да поглезят сетивата си и да обогатят познанията си. Събитието е второто по ред издание на WHISKY, RUM & WINE Master Test. Мястото: Радисън Блу Гранд Хотел, София.

Beefeater Gin College Bulgaria 2016

Публикувано на 2016-04-08 12:21:54

За едно изключително преживяване с мноооого джин и легендарният мастър дистилър на Beefeater, Дезмънт Пейн.

Уиски Фест София 2015 — неподражаем мега спектакъл на тема уиски

Публикувано на 2015-11-01 15:47:26

За четвърта поредна година Уиски Фест София показа, че е най-грандиозният форум за напитки в България. Старта бе даден на 30 октомври (петък) в Sofia Event Center в Paradise Mall и завършва днес.

Петнайсет специално поканени български бармани ще се състезават в конкурса Absolut Invite

Публикувано на 2015-04-03 17:04:50

От Pernod Ricard Bulgaria са отправили покана-предизвикателство към петнайсет oт най-добрите ни бармани за участие в Аbsolut Invite. Двама от тях ще отидат на световния финал в края на май в град Ахус, Швеция.

Pernod Ricard Bulgaria поканиха Aлекс Кратена да представи супер премиум бранда Absolut Elyx

Публикувано на 2015-03-23 23:22:56

Aлекс Кратена — един от най-успешните бармани и миксолози в света, ще гостува в България по покана на Pernod Ricard Bulgaria, за да представи техният супер премиум бранд Absolut Elyx . По време на тридневният си престой, той ще проведе серия от обучения и демонстрации в няколко столични заведения.

Майсторски класове на Dalmore и официално представяне на Constellation Collection

Публикувано на 2015-03-22 10:46:11

Уиски експертът и Директор на категория «Rare Whisky» в дестилерията Dalmore Дейвид Робъртсън ще представи в Пловдив и София изключителната серия Dalmore Constellation Collection.

Впечатления от WHISKY, RUM & WINE Master Test

Публикувано на 2015-02-19 11:17:31

Фестивалът за премиум напитки WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015 се състоя на 7 февруари. Това бе първото подобно събитие за година, истински форум на лукса и изискания вкус. Не се сещам за друго събитие, където да бъде изложено 60 годишно уиски на цена от близо 39 000 лв.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015

Публикувано на 2015-01-20 11:29:44

На 07 Февруари 2015, ФАБРИКА 126 (София, бул. Мария Луиза 126) ще бъде домакин на първият за годината фестивал на висококачествените напитки, WHISKY, RUM & WINE Master Test.

Зад кулисите на Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-10-22 23:18:36

За поредна година Уиски Фест София 2014 се очертава да се превърне в най-големият форум за алкохолни напитки в България. Ще разтворим завесата преди официалното откриване на 31 октомври, за да разкрием какво ново ще можете да видите и опитате.

Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-09-23 11:22:52

За трета поредна година «Уиски Фест София» ще събере приятелите на уискито. Форумът ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември 2014 г. в Sofia Event Center.

Обучение на марките Campari и Aperol

Публикувано на 2014-05-26 15:27:02

Семинара, с лектор Лорис Контро, бранд амбасадор на марките за Европа, ще се проведе в три поредни дни във Варна София и Пловдив.

Странно HENDRICK’S парти събра приятелите на най-необичайния джин

Публикувано на 2014-05-20 13:32:15

Миналата седмица Hendrick’s, беше домакин на едно невиждано досега парти, което се проведе в Университетската ботаническа градина в София. Няма как да очакваме нещо стандартно от джина, чиито съставки включват екстракт от краставици и листа от рози.

Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки — Варна 2014

Публикувано на 2014-03-26 12:57:11

Не пропускате да се включите в тридневните дегустации на най-новите продукти на фирмите участници в Балканския фестивал на ракията и високоалкохолните напитки – Варна 2014, който ще се проведе от 10 до 12 април в Гранд хотел Димят

Whiskey Fest Sofia 2013 — най успешния форум за напитки през годината!

Публикувано на 2013-11-15 11:25:44

Изминаха няколко дни от финалния гонг на Whiskey Fest Sofia 2013. Време напълно достатъчно, за си съберем мислите и уталожим еуфорията от без съмнение най-успешния форум за напитки проведен в България през изминаващата вече 2013 година.

И тази година ще празнуваме Мовембър с Йегермайстер

Публикувано на 2013-11-06 13:07:03

Марката Jägermeister отново е най-активният поддръжник и парти инициатор на този празник на мустака, който продължава през целия ноември.

Уиски Фест София 2013 ден първи

Публикувано на 2013-11-02 10:52:28

Изключително сдържано, без много помпозност, бих казал аристократично, както подобава на категорията, вчера бе открит «Whiskey Fest Sofia» 2013. Безупречна организация и наистина голям обществен интерес още от първия ден.

Изключителен старт на първият Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-24 23:37:36

С призива «Да върнем ракията на българите!» организаторите откриха първият по рода си Балкански фестивал на ракията.

Уиски Фест София 2013

Публикувано на 2013-10-09 12:06:26

Тази година на Уиски Фест София 2013 (Whiskey Fest Sofia 2013) ще участват всички вносители и дистрибутори на най-продаваните, най-популярните и на някои екзотични за България марки.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-08 13:00:04

Обявиха официалната програма и многобройните изложители на първият по рода си Балкански фестивал на ракията. Форумът ще се проведе на 24 — 26 октомври в София в Мраморното фоайе на НДК.

Пореден успех на инициативата True Tales на Grant’s

Публикувано на 2013-10-06 13:23:56

Ернестина Шинова, Кръстьо Лафазанов, Ненчо Илчев и Руслан Мъйнов разказаха своите истории на поредното голямо събитие Grant’s True Tales. Милица Гладнишка с джаз квартет «Дивото зове» изпя любими евъргрийни и също сподели забавни житейски случки. И всичко това пред очите на Гленн Гордън, собственик, шеф на бода на William Grant & Sons и правнук на основателя на компанията.

Най-добър сомелиер на България 2013

Публикувано на 2013-09-26 15:43:59

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) организира за 8 — ми пореден път национален конкурс за «Най-добър сомелиер на България 2013» за наградата на Винпром Пещера. Победителят ще представлява България на Международни конкурси, организирани от Международната сомелиерска асоциация /ASI/.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-08-21 13:00:20

Ракията — част от културата на Балкани — регион, известен със своето разнообразие от качествени високоалкохолни напитки. Дали обаче знаем всичко за тях?

«Grant’s True Tales» е вече на морето

Публикувано на 2013-06-09 14:37:41

Ако искате да се съберете с приятели, да пиете качествено шотландско уиски и да чуете смешнотъжни истории от ненадминатия разказвач Димитър Рачков, заповядайте на «Grant’s True Tales» във Варна и Бургас.

Фестивал на розето

Публикувано на 2013-05-29 11:50:02

Фестивал на виното розе ще се проведе за втори път в Казанлък в първите дни на юни като част от ежегодния Празник на розата.

«Фестивал на виното и храната» дебютира днес във Варна

Публикувано на 2013-05-28 10:55:36

За първи път във Варна от 28 до 30 май 2013 г. ще се проведе националното изложение «Фестивал на виното и храната». Идеята на организаторите на събитието е то да продължи традициите и да възобнови известната през 30 — те години на миналия век Лозаро-винарска изложба, провеждана във Варна.

Остават броени дни до най-престижния винен форум на балканите

Публикувано на 2013-05-14 10:38:11

Остават броени дни до единствения по рода си Балкански Винен Конкурс и Фестивал — BIWC 2013, който ще се проведе от 16 до 19 Май 2013 в Гранд Хотел София!

От Енциклопедията…

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 3

Магията на малца

бирен малц 1
1345798031 / twitter: @bgbarman

Малцът е душата и тялото на пивото. Той е тази покълнала и изпечена зърнена култура, благодарение на която имаме не само алкохолното съдържание, но и до голяма степен аромата и почти целия цвят на бирата. Той няма нищо общо и е много повече, от просто прибраната реколта от зърнени култури. В това състояние зърното няма да свърши почти никаква работа на пивоварите. За да е полезна реколтата от зърно трябва първо да премине през ръцете на производителя на малц.

Двете лица на алкохолните напитки

Какво представлява алкохолът

алкохолизъм
1374054091 / twitter: @bgbarman

В миналото алкохолът се е използвал предимно за медицински цели. Днес го употребяваме просто за да се отпуснем и позабавляваме. Какво трябва да знаем за него, за да не допуснем той да вземе надмощие над нас и превърне забавлението в неприятен и болезнен кошмар.

Въведение към вината на Италия

Изглед на лозови насаждения в Пиемонт Италия
1388872130 / twitter: @bgbarman

В миналото античните гръцки преселници и колонизатори нарекли земите на днешна Италия «Оенотрия», което в превод означава «Земята на виното». От тогава до днес, нейните жители са отдадени на виното, а тя все още продължава да е страната произвеждаща най-голямото количество от гроздовия еликсир.

реклама Whiskey Fest 2019
Сироп Фабри Миксибар Лимон

Fabbri Mixybar Limone

Fabbri Mixybar Limone (сироп Фабри Миксибар Лимон, Lemon) е уникален плодов концентрат с изразена киселинност и впечатляващ натурален вкус на пресен плод.