Балкански фестивал на ракията 2013

Изключителен старт на първият Балкански фестивал на ракията

С призива «Да върнем ракията на българите!» организаторите откриха първият по рода си Балкански фестивал на ракията.

Ракиените вицове на Шкумбата и неговото «Наздраве!» дадоха старта и десетки бутилки с ракия бяха отворени. Предполагам не се съмнявате, че съвсем скоро настроението на всички гости и посетители се приповдигна, а бизнес разговорите се водиха с широки усмивки и много настроение.

През последните години сме свидетели на постоянно увеличаващия се брой на винарските изби, повечето, от които бутикови. На многобройните винарски форуми, провеждани у нас всяка една от тях акцентираше върху качествата на своите вина, но тихо и в засада в тъмните им и влажни изби са отлежавали гроздови ракии. Моментът беше назрял и това изложение отпуши тапите на буретата. От друга страна производителите на плодови ракии, до момента с пазар главно в своя регион или изнасящи продукция извън пределите на страната явно вече са осъзнали, че българина винаги ще предпочете родната ракията пред вносните питиета, стига да му бъде предложено качество и че по-добър потребител, на този продукт, от него няма. Това са разбрали и производителите от нашите балкански съседи. Без повече приказки изводът, след това, което видяхме и опитахме днес е един: Пазарът на ракия определено е вече различен и много конкурентен.

Разбира се едно балканско изложение не може без анасоновите напитки узо и раки, местните съкровища на южните ни съседки.

Изложението е отворено още два дни и определено ако имате възможност трябва да го посетите.

Вижте какво видяхме и опитахме ние. Разбира се друго ще е, ако и вие го направите. Вярвайте ни, производителите не се притесняват да наливат. Едва ли скоро ще Ви се удаде възможност да опитате толкова много видове ракии. Изложението продължава до 26 октомври, така че бегом марш.

Леопард Трейдинг, се представиха Ouzo Plomari, Ouzo Adolo и Ouzo Matarelli, марки, вече са любими на много българи.

узо на леопард трейдинг

Винал — Ловеч с Ловешка специална гроздова ракия, Ловешка стара сливова, Ловешка Мускатова, Ловешка специална селекция гроздова, Ловешка сливова и Ловешка кайсиева.

Ракии на винал Ловеч

Винарска изба Едоардо Миролио — Винена ракия SI !, Отлежала Sant Ilia, Специална селекция ЕМ и с новата си гордост — Орехов ликьор.

Ракии на Едуардо Миролио

Винпром Пещера — Пещерска Гроздова, Пещерска Отлежала, Пещерска Мускатова, Кайлъшка Гроздова, Ямболска Гроздова, Стралджанска Мускатова Отлежала, Пещерска Специална Селекция.

Ракии на Винплом пещера

Винпром Карнобат — Карнобатска Гроздова, Карнобатска Мускатова, Карнобатска Специална Селекция; Кехлибар и най-новият им продукт Перлова.

Ракии на Винпром Карнобат

ВИНИ АД — Сливенска перла, Сливенска перла Барел, Сливенска перла 12 годишна, Сливенска перла 25 годишна, Сливенска специална гроздова, Гроздова ракия Любимец 13 и новата им гордост — възобновената рецепта отпреди 30 години на техния флагман Сливенска перла — лимитирана серия от сорта перла.

Ракии на вини Сливен

Изба Карабунар — Ракия Културна, Ракия Люта Карабунарска, Ракия Бастуните, Ракия Шаровица. Особено сме впечатлени то Ракия Културна Специална Резерва. Уникална!

Ракии на Крабунар

Черноморско злато — Бургас 63, Поморийска гроздова ракия, Поморийска мускатова ракия, Бургаска мускатова ракия, Аламбик

Ракии на черноморско злато

Дамасцена се представи с гюлова ракия — Гюловица. Изключителен аромат на розова масло.

Ракии на Дамасцена

Винпром Кюстендил — Кюстендилска вилямова ракия, Кюстендилска черешова ракия, Кюстендилска ябълкова ракия, Кюстендилска сливова ракия, Кюстендилска гроздова ракия. Тяхната гордост е ябъковата.

Ракии на Винпром кюстендил

МАЯ — ДЙ — представи своята гюлова Гюловица, която ни впечати не само с аромат, но и с уникалните си бутилки.

Ракии на Мая Ди

Винпром Троян ни представи своята серия отлежали и сливови ракии, които определено трябва да се опитат. Всичките са уникално добри, но това, което определено ни изненада и впечатли е специалното им издание: Single Barrel Family Reserve. Ами да ни е честита първата сингъл барел българска ракия. Обещаваме да отделим специално място за нея в енциклопедията на bgbarman.

Ракии на Винпром Троян

«ХКК» АД, гр. Исперих ни впечатлиха съ Мирабелова ракия (уникален сорт сливи), Черешова ракия, Гроздова джиброва ракия, Ябълкова ракия, Сливова ракия и Кайсиева ракия.

Ракии на Исперих

Продължение

Винарна Свищов се представиха с Обикновена и Стара Свищовска Лозница, които опитахме, но това, което ни впечатли е 10 годишното бренди LEGIO I. Тук беше неговата премиера.

винарна Свищов

Перно Рикар България се представи с Ouzo Lesvos

узо Лесбос

Металотехника освен узо от Каламата, се представиха и с маслини от същия регион, но това което ни допадна е ликьора от мастиха.

Металотехника

Картел ни предложиха да опитаме ароматното узо Бабадзим

Картел узо Бабадзим

Геслин представиха може би най-популярните марки раки (ракъ) Yeni Raki и Tekirdag Raki — анасонлийката на комшиите от Турция. Това което опитахме и ни впечатли с вкус и аромат е ALA Raki, премиум продукта на марката Yeni Raki, който изживяваше своята премиера. Тройно дестилиран алкохол от стафиди, подправен с анасон и ароматни билки. Ще му отделим специално внимание в енциклопедията на bgbarman.

Геслин

Лавита България, представиха ракиите на най-големият производител от Сърбия — Вино Жупа. Сред безкрайното разнообразие от плодови дестилати ние опитахме, дюлева и боровинкова ракия. Много сме впечатлени.

Вино Жупа

Профтрейд — представи Крушова, Дюлева, Кайсиева, Жестока Земунска ракия и ципуро Абатон. Ние опитахме дюлевата.

Профтрейд

Ситекс ООД представиха продуктите на Винарска изба Тиквеш от Македония.

Ситекс-тиквеш

Поморийската винарна Бояр се представиха с Анхиалска Гроздова, Анхиалска Отлежала Гроздова, Анхиалска Мускатова, Бренди Аристокрт, Специалната ракия Анхиало и ликьора от вишни Амарелло, който ни очарова.

Винарна Бояр

Винекс Преслав се представиха с линиите ракии: Преславска, Хан Крум и специалните издания Рабаят и Банкер. Ние опитахме и от Рабаят и от Банкер и казахме браво!

Колегите от Ракия бар Ракета представиха ракия Хове и своята уникална концепция за добро настроение.

Бар ракета

Накрая но не с лоши мисли, а с цел е сръбският изложител KIS. След толкова аперитиви накрая да Ви предложим нещо за след храна. Те представиха своите десертни билкови вина. В интерес на истината бялото им десертно вино BERMET е първото нещо което опитахме на изложението и с ръка на сърцето мога да кажа че съм възхитен. Само за да задълбоча интригата погледнете наименованието на продукта. Според представителя на компанията Вермет се произвежда в този регион от близо 200 години. Самата изба е основана през 1830 година. Сега налегна ли ви съмнение, дали широкопопулярната история за произхода на наименованието на вермута е достоверна?

Бермет

Това беше. Три дена яли пили и се веселили.

26 Октомври 2013 / 13:14
автор: bgBarman.bg

Последно в Събития

Whisky Fest Sofia 2019 Майсторски класове

Публикувано на 2019-10-22 16:01:47

Наближава края на Октовмри и с всеки изминал ден все повече се приближаваме до най-значимия форум за отлежали спиртни напитки в България — WHISKEY FEST SOFIA.

Sofia Bar Show 2019

Публикувано на 2019-05-09 23:42:29

Остават четири дни до Sofia Bar Show, събитие, което със сигурност се очертава да бъде знаково за бар индустрията в България.

WHISKEY FEST SOFIA 2018

Публикувано на 2018-10-24 12:28:15

Делят ни броени дни от най-значимия форум за отлежали спиртни напитки в България — WHISKEY FEST SOFIA.

Седмицата на Негрони 2018 - най мащабното коктейлно събитие в света.

Публикувано на 2018-06-02 13:53:52

От 4-ти до 10-ти юни в цял свят е седмицата на коктейла НЕГРОНИ. Част от цената на всеки изпит коктейл в участващите барове отива за благородна кауза.

Whisky, Rum & Wine Master test - 2018

Публикувано на 2018-03-13 12:16:22

Първото сериозно събитие на българската сцена за тази година, Whisky, Rum & Wine Master test ще ни събере в столичния хотел «Маринела» на 23 и 24 Март.

Whisky, Rum & Wine Master test 2017

Публикувано на 2017-03-19 10:26:35

Запазете в календара датите 31март ина1април. Събитието еWhisky, Rum &Wine Master test, амястото столичният хотел «Маринела».

6 — 12 ЮНИ е седмицата на NEGRONI

Публикувано на 2016-06-06 13:08:07

За четвърта поредна година под патронажа на CAMPARI и американското списание IMBIBE, по целия свят се провежда седмица на НЕГРОНИ .

Absolut Creative Space — първият фестивал за устойчиви и креативни решения в България

Публикувано на 2016-06-02 22:16:16

В петък (3 юни) започва фестивалът Absolut Creative Space, посветен на устойчивата креативност. Специално за събитието в столицата пристига мобилна инсталация, създадена от рециклирани транспортни контейнери на Absolut и oборудвана като студио за създаване на идеи и провеждане на събития, лекции, работилници и партита. Тя ще бъде разположена на паркинга на хотел «Родина» от 3 до 9 юни и ще посрещне български и международни дизайнери и предприемачи, които изграждат и налагат нови устойчиви решения, пазят природата и създават повече стойност с иновативни решения за съвременния живот.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2016

Публикувано на 2016-04-18 22:09:19

На 23 и 24 Април 2016 г. всички истинки фенове на уиски, ром, ликьори, вино и крафт бири ще имат уникалната възможност да поглезят сетивата си и да обогатят познанията си. Събитието е второто по ред издание на WHISKY, RUM & WINE Master Test. Мястото: Радисън Блу Гранд Хотел, София.

Beefeater Gin College Bulgaria 2016

Публикувано на 2016-04-08 12:21:54

За едно изключително преживяване с мноооого джин и легендарният мастър дистилър на Beefeater, Дезмънт Пейн.

Уиски Фест София 2015 — неподражаем мега спектакъл на тема уиски

Публикувано на 2015-11-01 15:47:26

За четвърта поредна година Уиски Фест София показа, че е най-грандиозният форум за напитки в България. Старта бе даден на 30 октомври (петък) в Sofia Event Center в Paradise Mall и завършва днес.

Петнайсет специално поканени български бармани ще се състезават в конкурса Absolut Invite

Публикувано на 2015-04-03 17:04:50

От Pernod Ricard Bulgaria са отправили покана-предизвикателство към петнайсет oт най-добрите ни бармани за участие в Аbsolut Invite. Двама от тях ще отидат на световния финал в края на май в град Ахус, Швеция.

Pernod Ricard Bulgaria поканиха Aлекс Кратена да представи супер премиум бранда Absolut Elyx

Публикувано на 2015-03-23 23:22:56

Aлекс Кратена — един от най-успешните бармани и миксолози в света, ще гостува в България по покана на Pernod Ricard Bulgaria, за да представи техният супер премиум бранд Absolut Elyx . По време на тридневният си престой, той ще проведе серия от обучения и демонстрации в няколко столични заведения.

Майсторски класове на Dalmore и официално представяне на Constellation Collection

Публикувано на 2015-03-22 10:46:11

Уиски експертът и Директор на категория «Rare Whisky» в дестилерията Dalmore Дейвид Робъртсън ще представи в Пловдив и София изключителната серия Dalmore Constellation Collection.

Впечатления от WHISKY, RUM & WINE Master Test

Публикувано на 2015-02-19 11:17:31

Фестивалът за премиум напитки WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015 се състоя на 7 февруари. Това бе първото подобно събитие за година, истински форум на лукса и изискания вкус. Не се сещам за друго събитие, където да бъде изложено 60 годишно уиски на цена от близо 39 000 лв.

WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015

Публикувано на 2015-01-20 11:29:44

На 07 Февруари 2015, ФАБРИКА 126 (София, бул. Мария Луиза 126) ще бъде домакин на първият за годината фестивал на висококачествените напитки, WHISKY, RUM & WINE Master Test.

Зад кулисите на Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-10-22 23:18:36

За поредна година Уиски Фест София 2014 се очертава да се превърне в най-големият форум за алкохолни напитки в България. Ще разтворим завесата преди официалното откриване на 31 октомври, за да разкрием какво ново ще можете да видите и опитате.

Уиски Фест София 2014

Публикувано на 2014-09-23 11:22:52

За трета поредна година «Уиски Фест София» ще събере приятелите на уискито. Форумът ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември 2014 г. в Sofia Event Center.

Обучение на марките Campari и Aperol

Публикувано на 2014-05-26 15:27:02

Семинара, с лектор Лорис Контро, бранд амбасадор на марките за Европа, ще се проведе в три поредни дни във Варна София и Пловдив.

Странно HENDRICK’S парти събра приятелите на най-необичайния джин

Публикувано на 2014-05-20 13:32:15

Миналата седмица Hendrick’s, беше домакин на едно невиждано досега парти, което се проведе в Университетската ботаническа градина в София. Няма как да очакваме нещо стандартно от джина, чиито съставки включват екстракт от краставици и листа от рози.

Балкански фестивал на ракията, Варна 2014 — акценти.

Публикувано на 2014-04-12 23:11:48

В продължение на три дни в хотел Димят, Варна се проведе второто издание на балканския фестивал на ракията. На форума български и балкански производители, на спиртни напитки, предложиха за дегустация своите най-нови издания.

Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки — Варна 2014

Публикувано на 2014-03-26 12:57:11

Не пропускате да се включите в тридневните дегустации на най-новите продукти на фирмите участници в Балканския фестивал на ракията и високоалкохолните напитки – Варна 2014, който ще се проведе от 10 до 12 април в Гранд хотел Димят

Whiskey Fest Sofia 2013 — най успешния форум за напитки през годината!

Публикувано на 2013-11-15 11:25:44

Изминаха няколко дни от финалния гонг на Whiskey Fest Sofia 2013. Време напълно достатъчно, за си съберем мислите и уталожим еуфорията от без съмнение най-успешния форум за напитки проведен в България през изминаващата вече 2013 година.

И тази година ще празнуваме Мовембър с Йегермайстер

Публикувано на 2013-11-06 13:07:03

Марката Jägermeister отново е най-активният поддръжник и парти инициатор на този празник на мустака, който продължава през целия ноември.

Уиски Фест София 2013 ден първи

Публикувано на 2013-11-02 10:52:28

Изключително сдържано, без много помпозност, бих казал аристократично, както подобава на категорията, вчера бе открит «Whiskey Fest Sofia» 2013. Безупречна организация и наистина голям обществен интерес още от първия ден.

Уиски Фест София 2013

Публикувано на 2013-10-09 12:06:26

Тази година на Уиски Фест София 2013 (Whiskey Fest Sofia 2013) ще участват всички вносители и дистрибутори на най-продаваните, най-популярните и на някои екзотични за България марки.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-10-08 13:00:04

Обявиха официалната програма и многобройните изложители на първият по рода си Балкански фестивал на ракията. Форумът ще се проведе на 24 — 26 октомври в София в Мраморното фоайе на НДК.

Пореден успех на инициативата True Tales на Grant’s

Публикувано на 2013-10-06 13:23:56

Ернестина Шинова, Кръстьо Лафазанов, Ненчо Илчев и Руслан Мъйнов разказаха своите истории на поредното голямо събитие Grant’s True Tales. Милица Гладнишка с джаз квартет «Дивото зове» изпя любими евъргрийни и също сподели забавни житейски случки. И всичко това пред очите на Гленн Гордън, собственик, шеф на бода на William Grant & Sons и правнук на основателя на компанията.

Най-добър сомелиер на България 2013

Публикувано на 2013-09-26 15:43:59

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) организира за 8 — ми пореден път национален конкурс за «Най-добър сомелиер на България 2013» за наградата на Винпром Пещера. Победителят ще представлява България на Международни конкурси, организирани от Международната сомелиерска асоциация /ASI/.

Балкански фестивал на ракията

Публикувано на 2013-08-21 13:00:20

Ракията — част от културата на Балкани — регион, известен със своето разнообразие от качествени високоалкохолни напитки. Дали обаче знаем всичко за тях?

«Grant’s True Tales» е вече на морето

Публикувано на 2013-06-09 14:37:41

Ако искате да се съберете с приятели, да пиете качествено шотландско уиски и да чуете смешнотъжни истории от ненадминатия разказвач Димитър Рачков, заповядайте на «Grant’s True Tales» във Варна и Бургас.

Фестивал на розето

Публикувано на 2013-05-29 11:50:02

Фестивал на виното розе ще се проведе за втори път в Казанлък в първите дни на юни като част от ежегодния Празник на розата.

«Фестивал на виното и храната» дебютира днес във Варна

Публикувано на 2013-05-28 10:55:36

За първи път във Варна от 28 до 30 май 2013 г. ще се проведе националното изложение «Фестивал на виното и храната». Идеята на организаторите на събитието е то да продължи традициите и да възобнови известната през 30 — те години на миналия век Лозаро-винарска изложба, провеждана във Варна.

Остават броени дни до най-престижния винен форум на балканите

Публикувано на 2013-05-14 10:38:11

Остават броени дни до единствения по рода си Балкански Винен Конкурс и Фестивал — BIWC 2013, който ще се проведе от 16 до 19 Май 2013 в Гранд Хотел София!

От Енциклопедията…

Родено под жарките слънчеви лъчи в подножието на планината Арарат

История на арменското бренди

Дамаджана с арменски коняк от 1902
1345119765 / twitter: @bgbarman

Според библията, като авторитетен източник, лозарството и винопроизводството се зараждат именно на територията на днешна Армения. След потопа Ной слиза в Араратската долина и започва да култивира земята. Той засадил и първата лоза. От тези древни времена до наши дни в подножието на планината Арарат се отглежда грозде и се произвеждат алкохолни напитки. Древногръцките историци Херодот, Ксенофонт, Страбон потвърждават, че още преди около 2 500 години от Армения са се експортирали изключителни вина.

Ароматите на Прованс в чаша следобеден пастис

Съставки и производство на пастис

Микс от подправки
1345355157 / twitter: @bgbarman

След забраната за производство и продажба на абсент, всеки съдържател на заведение в Прованс произвеждал своя собствена анасонова напита. На местния марсилски диалект тя се наричала пастис. Типичния Pastis de Marseille (пастис от Марсилия), бил микс от неутрален алкохол, вода захар и аромати. По-късно към съставките били добавяни и други добавки, получени чрез дестилиране и накисване на различни растения.

Пътят от чаените плантации до търговската мрежа

Беритба и преработка на чая

Берачи на чай в Индия
1346569936 / twitter: @bgbarman

Всичко започва в чаените плантации и фабриките за преработка. Необходими са много опит, знания и грижи за приготвянето на чашата чай, на която може би се наслаждавате в този момент. Стара цейлонска поговорка започва така:

«Помислете си върху това, че всяко листо от чая е било погледнато от момински очи,

всяко листо е откъснато от трудолюбива човешка ръка...»

реклама Whiskey Fest 2019