Ouzo of Plomari Isidoros Arvanitis ®

Анасонови напитки | Plomari Ouzo Distillery Issidoros Arvanitis S.A. | Гърция

Бутилка узо Пломари на пясъка

Ouzo of Plomari — Isidoros Arvanitis (Узо Пломари Исидорос Арванитис) е не само една от най-известните и качествени марки узо на слънчева Гърция, но и неделима част от историята на самата напитка.

Пломари — родината на узото

Намиращ се на кръстопътя между Азия и Европа, навяващ спомени за древната и величествена Византия и нежните и опияняващи аромати на Ориента, Пломари не случайно се смята за родина на узото. Неговите жители от столетия са отдадени на изкуството на приготвяне на тази емблематична за Гърция напитка.

Град Пломари

Анасона, този рядък, фин и в същото така богат на усещания и аромати вкус, присъства на гръцките трапези от незапомнени времена като безценно допълнение към рибите и другите морски дарове на гръцките морета. В миналото жителите на градчето, сравнително заможни, странстващи по света моряци и търговци, знаели как да се насладят на радостите през живота. Техния свободен начин на живот перфектно се е съчетал със силната ароматна напитка. Вкусвайки я, те мислено се пренасяли в посетените при пътуванията им далечни земи.

Географското разположение на острова, морето и плодородната почва позволява на местните производители да направят узо с изключително качество. Анасонът от съседното село Лисвори се смята за един от най-добрият в света, а реката Седунда се слави с кристалната си вода.

Изиродо Арвантис

Исидорос Арванитис създателя, на узо Пломари

Създателят на марката

През далечната 1894 г. един жител на Пломари, на име Исидорос Арванитис започва голямото търсене на идеалните съставки, с които да забърка своето неповторимо узо. Настойчив и перфекционист той експериментира години наред докато накрая не създава рецептата на напитката, за която мечтае.

Той съчетал, мека вода от изворите на река Седунда, анасон от Лисвори, резене (див копър) от Северна Евия, звездовиден анасон, канела, индийско орехче от далечна Азия, екстракт от хиоска мастиха, различни билки от земята на родния Лесбо, сол от солниците на Калони и получил вкус, богат на традиция и цвят, чист като вълните на Егея.

В чест на града, вдъхновил неговото усърдие Исидорос Арванитис дава на своето творение името Ouzo of Plomari — Isidoros Arvanitis (Узо Пломари — Исидорос Арванитис). Благодарение на безценния си балансиран вкус, нещо, което постигат най-отбраните напитки с гарантиран произход, неговото узо бързо печели обичта и предпочитанията на хората.

Дестилерията Plomari Ouzo Distillery Isidoros Arvanitis

Един век по-късно нищо не се е променило. Качеството на «Узо Пломари» е все още абсолютно и неповторимо. Дестилерията «Узо Пломари — Исидорос Арванитис» (Plomari Ouzo Distillery Isidoros Arvanitis), в гр. Пломари, все още е 100% гръцка собственост и принадлежи на семействата Калоянис и Арвантис. В нея и днес продължава да се произвежда узо по същата автентична тайна рецепта и традиционни методи, допълнени от нови знания, предоставени от науката и осигуряващи едно неповторимо качество на продукта на марката.

Узо Пломари нова дестилерия

Популярността на марката и качеството на нейните продукти налагат разширяване на производството и днес фабриката вече се намира в по-голяма и модерна сграда издигаща се гордо в средата на чудесна маслинена горичка.

В наши дни дестилерията «Узо Пломари — Исидорос Арванитис» (Plomari Ouzo Distillery Isidoros Arvanitis) е предприятие, което допринася за развитието на о-в Лесбос и подпомага жизненият стандарт на местните жители. От уважение към традицията, старите помещения на дестилерията в гр. Пломари, се използват за културни и образователни цели.

Новата дестилерия е съчетание на традиционните процеси на производство и световните тенденции в бутилирането и опаковането. Дестилаторите представляват малки, ръчно изработени, бакърени аламбици (казани). Всички процедури се извършват при особено строги условия на хигиена. Това се потвърждава от сертификата, издаден от Austria Hellas, за прилагане на система HACCP, гарантиращ качество при производство и бутилирането на продуктите.

Узо Пломари казани

Пазарът на марката

«Узо Пломари — Исидорос Арванитис» е едно от любимите марки узо на гърците. Изключителният му имидж отдавна е прекосил границите на древна Елада и днес продукта на марката може да бъде намерен в по-големите чуждестранни пазари като САЩ, Германия, Канада, Австралия, Кипър, България, Румъния, Франция, Белгия, Холандия, Португалия, Македония, Австрия, Швейцария, Бразилия, Турция, Ирак, Израел, Финландия и Китай.

Съотношението на продажбите на марката Ouzo of Plomari — Isidoros Arvanitis (Узо Пломари — Исидорос Арванитис) между вътрешния и международния пазар са около 60/40, което е прекрасно постижение за узо — една предимно локална напитка.

Научете повече за продукта на марката, като кликнете на бутилката.

Продукти на марката

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Узо

Всичко за узото - националната напитка на Гърция. История, технология на производство и най известните търговски марки.
Ouzo of Plomari Isidoros Arvanitis / Pilavas / Barbayannis / Ouzo 12 / Ouzo Mini / Ouzo Tirnavou / Tsantali

Гръцкият символ, по-ярък от Акропола

Кратка характеристика на узото
Узо - символът на Гърция без лого

За българин, узото е може би най-яркия представител на Гърция. Не познавам някой, който посетил за първи път нашата южна съседка, да се е върнал без бутилка «оригинално» узо, въпреки че може да си го купи тук, от всяка бакалия. Има и такива, които нямат и сувенир от Акропола, но в шкафа с напитки имат съкровен спомен от бяла Гърция. Какъв по-голям сувенир от бутилка узо, само че защо изчезва толкова бързо?

Поглед в миналото

Анасоновите напитки са нещо като втора религия на Гърция още от времето на Византийската Империя. Гърците населявали Пелопонес и Смирна (днешен Измир), в Мала Азия, се смятали за майстори. Тези ракиджии (Ρακιντζής) използвали медни казани, доставяни от арменските майстори на медта. В тях те дестилирали цупуро (τσίπουρο) — алкохол от  джибри, традиционно произвеждан и днес. Този алкохол след това бил ароматизиран с анасон, резене, билки и мастиха (сакъз, дъвково масло).

Производството, в по-големи количества на анасонова напитка под името ούζο (узо), започво след независимостта на Гърция през 1830 година. Произхода на наименованието, е доста мътен. Популярна е теорията, че идва от надписа на транспортните сандъци «uso di Marsiglia» «Да се използва в Марсилия». Погледнато етимологично, може да произлиза от турската дума üzüm (гроздов).

Когато гърците са изритани от Мала Азия през 1922 година, ракиджиите се преселват основно в Македония, от тогава център на производство на алкохолни напитки в Гърция. Другия център е остров Лесбос, който е известен като дом на най-доброто узо. Консумацията и производството се увеличава рязко.

Технология на узото

За производство на узо се използва чист алкохол от земеделски произход. Вида на суровината не е от особено значение. Алкохолът се разрежда с вода и се поставя в дестилатор. Към него се добавя микс от анасон и билки. Тяхното разнообразие и количество определя аромата и качеството на узото. Много от марките производители отделят специално внимание на качеството на анасона и селектират семената му ръчно. Останалите растения са обикновено звездовиден анасон, кориандър, кардамон, индийско орехче, канела, джинджифил, ангелика, лайка, мастиха (сакъз, дъвково масло). Обикновено в един казан се слагат между 10 и 30 кг. аромати.

За дестилацията на екстрактите се използват традиционно медни казани с вместимост 1000 литра. Първата част на дестилата — кефали (kεφαλι — извлек) и неговия край — ура (ουρά - опашка) се отделят. Събира се само средната част кардиа (καρδια — сърце). Накои производители дестилират средната част още един (трети) път. Крайния резултат на дестилацията е узо есенцията, която се нарича адолото (αδόλωτο). Тя отлежава за известно време.

Производителите на най-добрите марки не добавят нищо друго към αδόλωτο, освен чиста вода и захар. Въпреки това се разрешава доливането на 20 % неутрален алкохол. Силата на алкохола при бутилиране трябва да бъде минимум 37.5 об. % алк. и не може да съдържа повече от 50 гр. на литър захар.

Узото е със статут на контролиран район на произход. То може да се нарича така, само ако е произведено в Гърция и в гръцката част на Кипър.

Леко подсладената анасонова напитка, както и ниското алкохолно съдържание, обикновено «лъжат» съзнанието и ни карат да прекаляваме. Гърците никога не пият без мезе. У нас това също е традиция. Не знам за Вас, но аз го обичам с бучка лед и малко студена вода, за мезе едронарязана гръцка салата с много сирене и риган, обилно полети със зехтин.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019