1346491441
Не всичко, което се отнася до кафето винаги е вярно. От това дали е полезно или вредно до историите за неговия произход, за който се носят легенди, повечето изпълнени с много фантазия и малко истина.
Не всичко, което се отнася до кафето винаги е вярно. От това дали е полезно или вредно до историите за неговия произход, за който се носят легенди, повечето изпълнени с много фантазия и малко истина.
Черно като дявола, горещо като ада,
чисто като ангел и нежно като любовта…
Талейран
Действието на най-разпространената легенда за произхода на кафето се развива някъде през 850 година. Тя разказва как етиопски козар на име Калди наблюдавал, че козите, които пасял по склоновете на планината, ставали необичайно възбудени, когато се хранели с малките червени плодчета на един диворастящ храст. Той вкусил от стипчивите двузърнести плодчета и не след дълго почувствал сила и прилив на енергия. Така според преданието, откривателя на кафето е ... козата. От тук нататък историята се разклонява в различни посоки и понеже никой не знае коя от тях е по-достоверна от другата, ще спрем с легендите до тук.
Легендите са известни с това, че са много по цветни от истинските истории, но въпреки това те съдържат и голяма доза истини. Една от тях е, че кафето наистина произхожда от Етиопия. Като доказателство, на това, то продължава да расте там и некултивирано. Истинската история на кафето, обаче започва, когато около 1100 год., то прекосява африканската пустиня и пристига на Арабския полуостров. Климата тук бил изключително благоприятен за неговото отглеждане и арабите са първите, които започнали да го култивират.
Причината за неговата популярност на арабския полуостров, не е много ясна, както не е ясно, защо кафето е най-предпочитаната напитка за всички времена по света. Предполага се, че религията има нещо общо с това. На арабите, които са мюсюлмани, не им е позволено да пият алкохол. Може би, това да е една от причините, тази екзалтираща напитка, да се втъче изключително добре в техния бит.
По късно през 16 век кафето се превръща в истинска страст за арабските мюсюлмани. С годините това предизвикало необяснима тревога сред висшите сановници на исляма и през 1511 година те свикали в Мека, прочутия «Съвет на кафето». Там се решило, че кафето е дяволско питие, което действа върху ума и чувствата и отклонява правоверните от пътя на вярата. Макар в Корана да нямало нищо написано за това, кафето било забранено наравно с виното. Строги наказания били налагани на тези, които продавали или пиели от напитката. Истината е, че възникналите по-късно кафенета, се превърнали в средища на свободомислещи и революционно настроени хора. Напитката, била толкова обичана и отпорът толкова твърд, че нейната употреба отново била позволена.
Кафето се разпространявало по света успоредно с това на Исляма и Арабската Империя. Арабските търговци, го заменяли по всички точки на познатия свят. През 17 век пътя му към Европа е вече утъпкан, а кафенетата част от интериора на всеки по-голям град.
В началото на 18 век кафееното дърво било култивирано само в Йемен, но твърде скоро отглеждането му се разпространява в различни части на света. Засаждането на първото дръвче на остров Цейлон става през 1658 год. и веднага е последвано от остров Ява и другите индонезийски острови. През 1717 година кафееното дърво е успешно посадено на островите Хаити и Сан Доминго, а година по-късно и на о-в Гвинея. От тук растението поема посоки към Бразилия, Ямайка, Венецуела, Мексико, Колумбия и Салвадор. Любопитна е историята за засаждането на дървото на о-в Мартиник от младия френски офицер Габриел дьо Кло, който успял да получи един екземпляр от кралската ботаническа градина. Три години след неговата смърт на острова кафеените дръвчета достигнали 19 милиона.
Според някои изследователи наименованието на кафето произлиза от арабската дума qahwah, قهوة, а според други от наименованието на етиопската област Кафа. За етимологията на думата кафе, може да намерите много предположения, но едва ли има някакво значение, защото независимо, от това как се нарича и от къде произлиза името на кафето, от него ежедневно по света се приготвят около 2,25 милиарда чаши освежаваща напитка.
Тъй като производството на суровина за най-консумираната напитка в света е дело основно на страни от третия свят не мога да пропусна и факта, че около 25 милиона малки производители, разчитат на него, за да изхранят семействата си. Само в Бразилия, където в момента се произвежда около една трета от световното количество, са заети около 5 млн. души в близо 3 милиарда плантации. Ако това не ви впечатли, то не знам кое. Индустрията с кафе е сравнима само с тази на петрола. За разлика от него обаче, кафето отдавна е напуснало Арабския полуостров и се отглежда по целия свят.
За да научите повече за кафето, прочетете следващите статии отнасящи се за географските райони на кафето, плодовете на кафееното дърво и преработката им, както и за сортове и видове кафе.
История и произход на кафето
Не всичко, което се отнася до кафето винаги е вярно. От това дали е полезно или вредно до историите за неговия произход, за който се носят легенди, повечето изпълнени с много фантазия и малко истина.
От плантациите до пазара на сурово кафе
Кафето в същност е семето на плод, подобен на череша, от дърво, което вирее до около 1800 метра височина над морското равнище в екваториалния и субтропичния пояс по целия свят. Оригиналът и прародител на днешното растение е Кофеа (Coffea). Два са сортовете, които се отглеждат масово днес Кофеа Арабика (Coffea Arabica) и Кофеа Робуста (Coffea Robusta).
Изпичане на кафето
Изпичането на кафето е процесът на превръщането на зелените кафени семена в тъмно и благоуханно кафе, подтикващо към грях. Това е най-критичният етап при производството на кафе. Добрия експерт контролиращ този процес, трябва да е едновременно учен и човек на изкуството.
Характеристика на безкофеиновото кафе
За тези, които обичат кафе, но по някакви си причини (обикновено здравословни), кофеинът в него им пречи да му се наслаждават ежедневно има безкофеиново кафе. Разбира се някои хора смятат, че освен омаята от напитката, смисъла да се пие кафе е в съдържанието му на кофеин. Та нали той придава ободряващия ефект на кафето?
Характеристика и история на био (органик) кафето
Органик или Био (Organic или Bio), кафето е това, което е сертифицирано от международни наблюдатели, които следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане и преработка, които трябва да са без конвенционални пестициди, синтетични торове или биоинженерство. Като изключим сертифициращия знак на опаковката, това кафе изглежда точно както всяко друго: черно, ароматно и съблазнително, но без отровите на съвременното общество, или поне трябва да бъде такова.
Характеристика на ароматизираните кафета
Повечето от Вас, най-вероятно ще се учудят на този въпрос, и аз чудесно разбирам защо. Кафето има един единствен аромат и той разбира се е на кафе. Да, но ако не сте забелязали пазарът е пренаситен с какво ли не и особено в по-развитите страни, конкуренцията е жестока, което кара търговците постоянно изстрелват нови предизвикателства, за да привлекат вниманието на потребителите. Ароматизираните кафета са една от тези глезотии.
Произход и история на разтворимото кафе
Надали има някой, който да не е опитвал разтворимо кафе. Особено след всички реклами около комбинациите 3 в 1. Помня, че когато за първи път се появи в България, беше толкова модерно, че се подаряваше като луксозен подарък, основно на хора, които са ти свършили някаква услуга. Тогава го смесвахме със захар и малко вода и бъкахме около 5 минути, докато се получеше гъста пяна, която изчезваше буквално за 1 минута след доливането на гореща вода. Не знам защо, но този ритуал определено много ме кефеше.
Производство на разтворимо кафе
Получаването на разтворимо кафе определено не е някакъв мистериозен процес, който се пази в дълбока тайна. Не и днес. Реално то представлява нормално сварено кафе, на което е отстранена почти всичката вода. Погрешно на много вярвания при неговото поучаване не се използват никакви химически агенти.
Напитките, приготвени от кафе
От козаря, който преди повече от хиляда години, според легендата, танцувал с животните след като опитал от мистериозните червени плодове до днес, когато кафето е неизменна част от ежедневието на хората, неговото приготвяне се е превърнало в изкуство.
Кафе регион Индонезия /Азия
Голям процент от тези кафета, идват от тихоокеанските острови като Индонезия и обикновено са оживени с билкови полутонове. Азиатските кафета са популярни с пълното им тяло и меките си, земни, аромати.
Кафе регион Централна и Южна Америка
Кафето в този постоянно развиващ се регион се отличава с леко и средно тяло, простота и остра киселинност, ярък аромат и свеж завършек.
Кафе регион Африка/Арабски полуостров
Исторически погледнато този район е родина на кафето. Като такъв той се характеризира с най-отличителната и сравнително качествена продукция. Кафето тук е богато на цвят и аромати. Характеризира се с винена киселинност, шоколадови и плодови тонове, груби, но интензивни аромати. Поради сушата в някои страни като Кения, кафето има голям диапазон на киселинност.