1346491441
Не всичко, което се отнася до кафето винаги е вярно. От това дали е полезно или вредно до историите за неговия произход, за който се носят легенди, повечето изпълнени с много фантазия и малко истина.
Органик или Био (Organic или Bio), кафето е това, което е сертифицирано от международни наблюдатели, които следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане и преработка, които трябва да са без конвенционални пестициди, синтетични торове или биоинженерство. Като изключим сертифициращия знак на опаковката, това кафе изглежда точно както всяко друго: черно, ароматно и съблазнително, но без отровите на съвременното общество, или поне трябва да бъде такова.
На няколко места из статиите за ободряващите напитки, споменавам за това как те действително се произвеждат. Кафето се отглежда основно в бедните страни от третия свят и се експортира към по-богатите страни. Стандартите за качество обаче, валидни за страните потребителки, не винаги са валидни за тези бедни държави. Освен ако не е наложен международен мораториум, върху вложените химикали, правителствените органи на държавите производителки на кафе не следят задължително какво фермерите използват при отглеждането на своята продукция. Това е доста деликатен момент, защото пестицидите, позволяват на производителите да отглеждат по-богати и сигурни реколти. За да се откажат от използването им, те трябва да бъдат обезвъзмездени.
Много има да се говори за органик кафето, както и за всички био продукти. Хубавото при тях, е че от самите семена на дървото, те се развъждат, отглеждат, обработват, транспортират, складират, изпичат и пакетират, без да имат взаимодействие с каквито и да е било химикали. Целия този процес се следи и гарантира от трета страна, която издава сертификата. Недостатъка в случая, е че това е дълъг и изключително скъп процес.
За загрижените за околната среда обаче, процесът си струва, въпреки разходите. Не много хора могат да преглътнат идеята за храна пълна с химикали. Аз определено съм един от тях. Не само защото имам опасения от здравно естество, но и защото все още имам спомени от качествената и вкусна храна от моето детство.
Днес, цялата история около биопродуктите е много актуална. Много хора ядат само органични зеленчуци и плодове от страх от натравяне с химическите вещества, използвани при конвенционалното отглеждане на растенията. Проблемът при кафето обаче, е че процесът тук не е толкова убедителен, като при плодовете и зеленчуците.
Истината е, че ако има някакво химическо вещество, остатък от някакво третиране на кафееното дърво, най-вероятно то никога няма да се появи в чашата Ви. На първо място, причината е, че не ядем суровото кафе, както плодовете, а само семената му. благодарение на високите температури, използвани при процесите на сушене и изпичане, повечето, за да не кажем всички химикали се освобождават. Ето защо е малко вероятно какъвто и да е вреден елемент да попадне в чашата ви с ароматно кафе, освен ако не е добавен след изпичането, за да се подпомогне съхранението или прикрие лошото качество на стоката. В края на краищата отново опираме до доверието в марката, която използваме.
История и произход на кафето
Не всичко, което се отнася до кафето винаги е вярно. От това дали е полезно или вредно до историите за неговия произход, за който се носят легенди, повечето изпълнени с много фантазия и малко истина.
От плантациите до пазара на сурово кафе
Кафето в същност е семето на плод, подобен на череша, от дърво, което вирее до около 1800 метра височина над морското равнище в екваториалния и субтропичния пояс по целия свят. Оригиналът и прародител на днешното растение е Кофеа (Coffea). Два са сортовете, които се отглеждат масово днес Кофеа Арабика (Coffea Arabica) и Кофеа Робуста (Coffea Robusta).
Изпичане на кафето
Изпичането на кафето е процесът на превръщането на зелените кафени семена в тъмно и благоуханно кафе, подтикващо към грях. Това е най-критичният етап при производството на кафе. Добрия експерт контролиращ този процес, трябва да е едновременно учен и човек на изкуството.
Характеристика на безкофеиновото кафе
За тези, които обичат кафе, но по някакви си причини (обикновено здравословни), кофеинът в него им пречи да му се наслаждават ежедневно има безкофеиново кафе. Разбира се някои хора смятат, че освен омаята от напитката, смисъла да се пие кафе е в съдържанието му на кофеин. Та нали той придава ободряващия ефект на кафето?
Характеристика и история на био (органик) кафето
Органик или Био (Organic или Bio), кафето е това, което е сертифицирано от международни наблюдатели, които следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане и преработка, които трябва да са без конвенционални пестициди, синтетични торове или биоинженерство. Като изключим сертифициращия знак на опаковката, това кафе изглежда точно както всяко друго: черно, ароматно и съблазнително, но без отровите на съвременното общество, или поне трябва да бъде такова.
Характеристика на ароматизираните кафета
Повечето от Вас, най-вероятно ще се учудят на този въпрос, и аз чудесно разбирам защо. Кафето има един единствен аромат и той разбира се е на кафе. Да, но ако не сте забелязали пазарът е пренаситен с какво ли не и особено в по-развитите страни, конкуренцията е жестока, което кара търговците постоянно изстрелват нови предизвикателства, за да привлекат вниманието на потребителите. Ароматизираните кафета са една от тези глезотии.
Произход и история на разтворимото кафе
Надали има някой, който да не е опитвал разтворимо кафе. Особено след всички реклами около комбинациите 3 в 1. Помня, че когато за първи път се появи в България, беше толкова модерно, че се подаряваше като луксозен подарък, основно на хора, които са ти свършили някаква услуга. Тогава го смесвахме със захар и малко вода и бъкахме около 5 минути, докато се получеше гъста пяна, която изчезваше буквално за 1 минута след доливането на гореща вода. Не знам защо, но този ритуал определено много ме кефеше.
Производство на разтворимо кафе
Получаването на разтворимо кафе определено не е някакъв мистериозен процес, който се пази в дълбока тайна. Не и днес. Реално то представлява нормално сварено кафе, на което е отстранена почти всичката вода. Погрешно на много вярвания при неговото поучаване не се използват никакви химически агенти.
Напитките, приготвени от кафе
От козаря, който преди повече от хиляда години, според легендата, танцувал с животните след като опитал от мистериозните червени плодове до днес, когато кафето е неизменна част от ежедневието на хората, неговото приготвяне се е превърнало в изкуство.
Характеристика на Смесените (блендирани) кафета
Блендирането на кафе е изкуството на комбиниране на кафени зърна от различен географски произход сорт и тероар. Въпреки че от по-голямата част от сорта арабика може да получите прекрасно кафе и без да го комбинирате, блендовете доминират пазара на кафе.
Кафе регион Индонезия /Азия
Голям процент от тези кафета, идват от тихоокеанските острови като Индонезия и обикновено са оживени с билкови полутонове. Азиатските кафета са популярни с пълното им тяло и меките си, земни, аромати.
Кафе регион Централна и Южна Америка
Кафето в този постоянно развиващ се регион се отличава с леко и средно тяло, простота и остра киселинност, ярък аромат и свеж завършек.
Откривателите на системата TerrePURE твърдят, че тя може само за 6 месеца да преобразува току що дестилирано уиски в 6 годишна отлежала премиум напитка.