1346409657
Напитките въздействащи ни тонизиращо и ободряващо обхващат различни по вид и състав продукти, но тези, които са най-популярни и широко използвани в световен мащаб са: кафето, чая и какаото.
Въведение в света на ободрителните напитки
Напитките въздействащи ни тонизиращо и ободряващо обхващат различни по вид и състав продукти, но тези, които са най-популярни и широко използвани в световен мащаб са: кафето, чая и какаото.
За активните вещества в кафето, чая и какаото
За активните вещества в кафето, чая и какаото
За ползите и вредите от консумацията на ободряващи напитки са изписани километри статии и мнения. Като човек приготвил десетки хиляди такива напитки, съм последният, който ще Ви съветва дали да пиете кафе, чай, какао, да ядете шоколад, или да се отдадете на пост и молитви. Моята задача е да ви подготвя какво да очаквате при консумацията им и да ви помогна да изберете марката, която най-добре би прилягала на Вашия вкус.
Обработка на какаото
Какаовото дърво, наречено още шоколадено, принадлежи към семейство Стеркулиацее. То се нуждае от топъл и влажен климат. Около 95 на сто от глобалното производство на какао идва от малки ферми в тропическите райони само 15 градуса север или юг от екватора на Земята. Повече от 14 милиона работници се занимават с производство на какао, от които 10,5 милиона се намират в Африка. Днес, какао земеделието е все още трудоемък и взискателен източник на доходи.
Кратък обзор на основните региони произвеждащи кафе
Кафето е една от най-обичаните напитки по света. Въпреки това, не всички видове кафе са еднакви. Както фините вина, бренди и уиски зависят от тероара: почва, климат, местоположение на плантацията, надморска височина, машини и съоръжения, грижи за растенията и обработка на плодовете, така и при кафето комбинацията от тези променливи е решаваща за придобиването на уникален вкус и аромат, нещо което сме свикнали да наричаме характер.
Много кратка история за произхода чая
Произходът на чая се крие още в древността. Най-старите предания разказват, че китайците са познавали чаения храст още преди 5 хилядолетия. Има много легенди, които говорят за неговото откритие. Една от тях разказва как през 2374 г. пр.н.е. китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато опитал, той бил очарован от аромата и вкуса на отварата.
Le Syrup de Monin Kiwi (Сироп киви на Монин) е натурален продукт с вкус и аромат на зряло киви, плътна консистенция и наситено зелен цвят.