Какаото от близо

Състав и свойства на какаото
какаови шушулки

Терапевтичните свойства на какаото и шоколада са били известни още през XVI век. Те са били използвани като лечебно средство за различни болести, но не рядко съвременната медицина обръща сериозно внимание на вредите, които те са способни да нанесат на организма ни. Нищо ново. Едните казват яж, а другите стоп, недей.

Дали е вредно, или полезно, всеки да решава, сам за себе си. В следващите няколко реда, ще Ви запозная с това, което е важно да знаете за състава и свойствата на какаото, защото то е един от основните продукти, използвани в храните и напитките, на които се наслаждаваме всеки ден.

Какаовото масло

Какаовите зърна съдържат голям процент масло. В състава на какаовото масло влизат глицидите на палматиновата (23 — 25%), стеаринова (31 — 34,5%), олеиновата (39 — 43%) и лионовата (до 2%) киселини. То представлява еднородна сравнително плътна хрупкава маса с жълтеникав цвят. Има слаба миризма и приятен маслен вкус. При температура 30 — 34 °С, се превръща в прозрачна масловидна жълтеникава течност. Притежава особени пластични свойства, които го правят ценно за фармацевтичната промишленост. Трябва да се съхранява в подходяща опаковка, за да се избегне гранясването му.

Голямото съдържание на мазнини, отличава какаовата напитка от всички останали ободрително действащи питиета. Благодарение на тях, то има висока калорична и хранителна стойност. От друга страна това го прави трудно поносимо за хора с чернодробни и храносмилателни проблеми. Понякога се понася зле и от здрави хора, като причинява алергични смущения, като копривна треска, екземи, мигрена, хемороидални кризи и др. Поради тези причини то не трябва да се употребява в големи количества от хора с нарушено здраве.

Как ни въздейства какаото

Стимулиращото и тонизиращо действие на какаото върху организма се дължи главно на съдържанието на двете ксантинови производни — теобромин (1,5 — 2%) и кофеин (0,4 — 0,8%). Преобладаването на теобромина в основни линии определя действието на какаото върху различни функции на организма. За разлика от кофеина теобромина не повишава работоспособността и енергията, но спомага за бързото възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо напрежение (при летци, водолази, спортисти, миньори и др.). Несъмнено това се отнася и за хора заети с усилен умствен труд. Този ефект се дължи не само на високата му калоричност и малките количества кофеин, но преди всичко на стимулиращото въздействие на теобромина, върху централната нервна система.

Една чаша какаова напитка съдържа от 3 до 50 мг. теобромин — количество твърде малко, за да причини забележими странични действия. При употреба в по-големи количества, какаото може да предизвика, раздразване на лигавицата на стомаха изразено по-силно при хора страдащи от гастрит, заболявания на червата, черния дроб и жлъчните пътища.

Доказано е, че 15 гр. какао на прах, разредено в 300 мл вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха. Ако същото какаово питие бъде приготвено с прясно мляко, то напуска по-бавно стомаха, концентрацията на солна киселина е по-малка и дразненето е по-слабо.

Какаовите зърна съдържат полифеноли (близки до тези във виното), които от своя страна имат добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Тези съединения се наричат флаваноиди и включват катехин, епикатехин и процианидин. Флавоноидите повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.

В зърната на какаото се съдържа също флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка. Ежедневната консумация на богата на флаваноли напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета. Какаото помага при хора с депресия или при предменструален синдром.

Предимствата на шоколада

Най-популярното изделие приготвяно от какаото е шоколадът. Когато е произведен изцяло на растителна основа, той не съдържа в състава си холестерол. Белтъчните в състава му са от 10 до 25%, а вторичните растителни вещества действат като антиоксиданти и предотвратяват стареенето на кожата и организма като цяло. Именно затова черният шоколад е по-здравословен от млечния или белия и е способен да повиши настроението въпреки по-малкото количество захар, също така може да ни предпази от атеросклероза и заболявания на сърдечно-съдовата система. Шоколадът спомага за лесното освобождаване на серитонин и допамин от мозъка — хормоните на щастието. Това обяснява и пристрастяването към него.

Шоколадът е отличен източник на енергия. В своя състав той съдържа голям процент въглехидрати, мазнини и белтъци. В сравнение с кафето, шоколадът е с по-ниско съдържание на кофеин и употребата му не води до безсъние и нервна възбуда. Редовната консумация на шоколад, в разумни количества, удължават живота на човек с 6 години.

Качествени категории при какаото

Днес какаото на прах на пазара се предлага в различни форми, опаковки и състав. Най-чисто е черното, горчиво какао, но повечето продукти, предназначени за напитки са смесени с различни видове брашна (соево, жълъдово и др.). В разтворимото сладко какао има добавена захар (царевична, ванилова) и някои подобрители. Наименованията «Какао на прах» или «Какао» се използват за означаване на прахообразен продукт, който е получен чрез смилане на почистени, обелени и печени какаови зърна и който е с водно съдържание не повече от 9% и на какаово масло в сухото вещество не по-малко от 20%. Наименованието «Шоколад на прах» се използва за означаване на продукт, който представлява смес от стрито какао и захари и съдържа не по-малко от 32% какао на прах.

Как да консумирате своята напитка и на коя марка да се доверите зависи изцяло от Вас.

автор: bgBarman.bg

Какао и топъл шоколад

La Festa

Храната на боговете

История на какаото

Богът на какаото
1346423479

Убеждението, че горите по поречията на Амазонка и Ориноко са истинската родина на какаовото дърво, се поддържа от факта, че тук то се среща в диво състояние, много повече, от колкото навсякъде другаде. Вероятно разпространението му из другите области на тропическа Америка се е извършило от скитащите племена. Във всеки случай отглеждането на какаото от индианците, по специално от ацтеките в Мексико и маите в Централна Америка, е доказано със сигурност далеч преди откриването на Новия свят. Христофор Колумб е донесъл първите какаови зърна в Европа като подарък за испанския крал.

Какаото от близо

Състав и свойства на какаото

Какови зърна масло прах и шоколад
1346424570

Терапевтичните свойства на какаото и шоколада са били известни още през XVI век. Те са били използвани като лечебно средство за различни болести, но не рядко съвременната медицина обръща сериозно внимание на вредите, които те са способни да нанесат на организма ни. Нищо ново. Едните казват яж, а другите стоп, недей.

От дървото до чашата с горещ шоколад

Обработка на какаото

какаова шушулка разрязана
1346424916

Какаовото дърво, наречено още шоколадено, принадлежи към семейство Стеркулиацее. То се нуждае от топъл и влажен климат. Около 95 на сто от глобалното производство на какао идва от малки ферми в тропическите райони само 15 градуса север или юг от екватора на Земята. Повече от 14 милиона работници се занимават с производство на какао, от които 10,5 милиона се намират в Африка. Днес, какао земеделието е все още трудоемък и взискателен източник на доходи.