Сорта грозде, от което е направено виното, влияе върху главоболието
Мъчи ви мигрена и ужасен махмурлук?
Блендирането на кафе е изкуството на комбиниране на кафени зърна от различен географски произход сорт и тероар. Въпреки че от по-голямата част от сорта арабика може да получите прекрасно кафе и без да го комбинирате, блендовете доминират пазара на кафе.
С повече от 100 райони за отглеждане на кафе по света, всяко зърно се отличава със специфични характеристики. Правилното смесване е от съществено значение за баланса на ароматите, необходими да се създаде перфектното еспресо. Защо еспресо, а не просто кафе? По-голямата част от кафе блендовете са предназначени предимно за еспресо.
Кафето от един производствен район по принцип не може да притежава сложността и комплексността на една добра еспресо комбинация. Много смеси еспресо съдържат от три до седем различни вида кафе. Опитният технолог, с познанията си за всяко зърно кафе, умело ги комбинира, за да създаде желаната смес от вкусове. Рецептите обикновено са дълбоко пазена тайна, но те не могат да съществуват без познанията на технолозите, чиито умения са дар от бога.
Като оставим на страни приказките за идеалния вкус и търсенето на съвършеното еспресо, можем да сведем основните причини, поради които се налага да се блендират кафетата до четири:
Авторски (маркови) блендове — идеята тук е да се произвежда комбинация, с постоянен и запомнящ се вкус и аромат, която да се продават само от дадени вериги магазини за кафе или кафенета. Потребителите, които посещават кафенето винаги може да очакват същия вкус и качество. Крайната цел е да се изгради постоянна клиентела, която да се връща отново и отново за да се наслади на вкуса който и допада.
Постоянни (утвърдени) блендове — можем да ги разглеждаме като разновидност на предходните. Тук обаче мащаба и целите са много по-големи. Рецептите включват изключително много кафета с различен произход. Целта е, когато поради някаква причина, реколта от определен регион някъде по света се провали, делът на кафето от там, в общата рецепта, да е толкова малък, че заместването му с друго да не се усети от крайния потребител.
Евтини блендове — това за съжаление е доста срещана причина. Тук обикновено се смесват евтина робуста с малко качествена арабика, която да придаде аромата си. Приготвеното по този начин кафе, се продава на възможно по-висока цена като на опаковката се изтъкват достойнствата на висококачествената арабика. Важно е когато купувате смесено (блендирано) кафе да четете процентното съдържание на сортовете (ако изобщо са упоменати).
Сингъл блендове — това практически са комбинации от различни кафета от определен регион, прославил се с доброто си качество. Търговците използват това като наблягат на популярността на конкретен производител, добавяйки към него и други не толкова качествени зърна от същия район. Често тези кафени смеси се бъркат с неблендираните кафета от конкретен регион.
Винаги е от значение как ще се приготвя кафето от дадената комбинация. При смесите приготвяни предимно за филтър кафе, обикновено се набляга върху баланса на четирите основни показателя: киселинност, тяло, вкус и аромат. При блендовете за еспресо, тази комплексност може да се окаже непоносима, имайки се предвид силата на екстракцията и обикновено се набляга на един от показателите.
Италианците от поколения са майсторите на блендираните кафета, приготвяни за любимото им еспресо. Те почти винаги добавят малко робуста, към сместа, което помага за образуването на повече каймак, както и увеличава количеството на кофеина.
Винаги остава отворен въпросът кога да се извърши фактически смесването на различните зърна кафе, преди или след изпичането. Всяка техника има собствени предимства и недостатъци. Като цяло се смята, че най-добрият вариант е всеки вид от сместа да се изпече поотделно, за да постигне оптималните показатели, на които е способен. Други смятат, че смесването трябва да се извърши преди изпичането, за да може зърната от различни видове да се интегрират по добре в бленда. Последния вариант е по-удобен и се използва изключително в фабриките, където се приготвят големи количества блендирано кафе. Аргументите за първия вариант на смесване, обаче са много повече. Аз лично винаги поддържам този вариант, понеже той-предполага много повече възможности. Тук освен, че можем да получим максимални ароматни и вкусови показатели, обръщайки специално внимание на всеки вид кафе, но и можем да го изпечем до различна степен от «Cinnamon», до «Dark French roast». Това практически умножава до безкрайност вариантите и добрите възможности.
Както и при блендирани уискита, така и при кафетата, колкото марки, толкова и групи почитатели. Както казват руснаците: «по цвят и по вкус приятели няма». Която и да е вашата марка да ви е сладко! Помнете, че от време на време трябва да опитвате и други, за да се убедите, че наистина няма по-добро кафе от Вашето.
Блендирането на кафе е изкуството на комбиниране на кафени зърна от различен географски произход сорт и тероар. Въпреки че от по-голямата част от сорта арабика може да получите прекрасно кафе и без да го комбинирате, блендовете доминират пазара на кафе.
С повече от 100 райони за отглеждане на кафе по света, всяко зърно се отличава със специфични характеристики. Правилното смесване е от съществено значение за баланса на ароматите, необходими да се създаде перфектното еспресо. Защо еспресо, а не просто кафе? По-голямата част от кафе блендовете са предназначени предимно за еспресо.
Кафето от един производствен район по принцип не може да притежава сложността и комплексността на една добра еспресо комбинация. Много смеси еспресо съдържат от три до седем различни вида кафе. Опитният технолог, с познанията си за всяко зърно кафе, умело ги комбинира, за да създаде желаната смес от вкусове. Рецептите обикновено са дълбоко пазена тайна, но те не могат да съществуват без познанията на технолозите, чиито умения са дар от бога.
Като оставим на страни приказките за идеалния вкус и търсенето на съвършеното еспресо, можем да сведем основните причини, поради които се налага да се блендират кафетата до четири:
Авторски (маркови) блендове — идеята тук е да се произвежда комбинация, с постоянен и запомнящ се вкус и аромат, която да се продават само от дадени вериги магазини за кафе или кафенета. Потребителите, които посещават кафенето винаги може да очакват същия вкус и качество. Крайната цел е да се изгради постоянна клиентела, която да се връща отново и отново за да се наслади на вкуса който и допада.
Постоянни (утвърдени) блендове — можем да ги разглеждаме като разновидност на предходните. Тук обаче мащаба и целите са много по-големи. Рецептите включват изключително много кафета с различен произход. Целта е, когато поради някаква причина, реколта от определен регион някъде по света се провали, делът на кафето от там, в общата рецепта, да е толкова малък, че заместването му с друго да не се усети от крайния потребител.
Евтини блендове — това за съжаление е доста срещана причина. Тук обикновено се смесват евтина робуста с малко качествена арабика, която да придаде аромата си. Приготвеното по този начин кафе, се продава на възможно по-висока цена като на опаковката се изтъкват достойнствата на висококачествената арабика. Важно е когато купувате смесено (блендирано) кафе да четете процентното съдържание на сортовете (ако изобщо са упоменати).
Сингъл блендове — това практически са комбинации от различни кафета от определен регион, прославил се с доброто си качество. Търговците използват това като наблягат на популярността на конкретен производител, добавяйки към него и други не толкова качествени зърна от същия район. Често тези кафени смеси се бъркат с неблендираните кафета от конкретен регион.
Винаги е от значение как ще се приготвя кафето от дадената комбинация. При смесите приготвяни предимно за филтър кафе, обикновено се набляга върху баланса на четирите основни показателя: киселинност, тяло, вкус и аромат. При блендовете за еспресо, тази комплексност може да се окаже непоносима, имайки се предвид силата на екстракцията и обикновено се набляга на един от показателите.
Италианците от поколения са майсторите на блендираните кафета, приготвяни за любимото им еспресо. Те почти винаги добавят малко робуста, към сместа, което помага за образуването на повече каймак, както и увеличава количеството на кофеина.
Винаги остава отворен въпросът кога да се извърши фактически смесването на различните зърна кафе, преди или след изпичането. Всяка техника има собствени предимства и недостатъци. Като цяло се смята, че най-добрият вариант е всеки вид от сместа да се изпече поотделно, за да постигне оптималните показатели, на които е способен. Други смятат, че смесването трябва да се извърши преди изпичането, за да може зърната от различни видове да се интегрират по добре в бленда. Последния вариант е по-удобен и се използва изключително в фабриките, където се приготвят големи количества блендирано кафе. Аргументите за първия вариант на смесване, обаче са много повече. Аз лично винаги поддържам този вариант, понеже той-предполага много повече възможности. Тук освен, че можем да получим максимални ароматни и вкусови показатели, обръщайки специално внимание на всеки вид кафе, но и можем да го изпечем до различна степен от «Cinnamon», до «Dark French roast». Това практически умножава до безкрайност вариантите и добрите възможности.
Както и при блендирани уискита, така и при кафетата, колкото марки, толкова и групи почитатели. Както казват руснаците: «по цвят и по вкус приятели няма». Която и да е вашата марка да ви е сладко! Помнете, че от време на време трябва да опитвате и други, за да се убедите, че наистина няма по-добро кафе от Вашето.
Мъчи ви мигрена и ужасен махмурлук?