И нека силата бъде с теб!

За активните вещества в кафето, чая и какаото
кофеин и чаша за топли напитки

За активните вещества в кафето, чая и какаото

За ползите и вредите от консумацията на ободряващи напитки са изписани километри статии и мнения. Като човек приготвил десетки хиляди такива напитки, съм последният, който ще Ви съветва дали да пиете кафе, чай, какао, да ядете шоколад, или да се отдадете на пост и молитви. Моята задача е да ви подготвя какво да очаквате при консумацията им и да ви помогна да изберете марката, която най-добре би прилягала на Вашия вкус.

Спомени от химията и биологията

Ободряващите напитки дължат своето тонизиращо действие, преди всичко на съдържащите се в тях т.нар. ксантинови вещества. В следващите редове ще се занимаем с това какво представляват те и как влияят на различните функции на организма.

В организма ни постоянно се образуват т.нар. пуринови основи, които имат голяма биологична стойност. Към тях спадат едеинът, хипоксантинът, ксантинът и гванинът. От тях адеинът и гванинът участват в състава на рибонуклеиновата и дезоксирибонуклеиновата киселина, носители на наследствените белези. Пурините имат двоен произход. В организма те постъпват посредством храните богати на клетъчни белтъци (месо, риба, яйца), а вътрешното им образуване се дължи на постоянното разграждане на клетъчните бетъци, като една малка част се синтезира. Като краен продукт от разграждането на пурините се образува пикочна киселина, която не се оползотворява от организма и няма биологични функции. Непосредствен предшественик на пикочната киселина е ксанина, а негови производни са кофеина и теобромина.

Популярно е твърдението, че активната съставка в чая се нарича теин. Това в същност е друго наименование, под което е познат кофеина и не бива да се бърка с аминокиселината теинин, която се извлича от зеления чай.

За Кофеина

Най-голям интерес представлява кофеинът. Постъпил в човешкия организъм, той оказва стимулиращо въздействие върху централната нервна система, усилва процесите на възбуда в кората на главния мозък като, стимулира центъра на дишането, отстранява сънливостта, улеснява възприятията от околната среда и повишава работоспособността и комуникативността. Приет в нармални дози (от здрав човек), той оказва благоприятно въздействие върху сърдечния мускул и подобрява оросяването му с кръв. Малките дози кофеин забавят сърдечната дейност а големите я учестяват. Обикновено той оказва слабо въздействие върху кръвното налягане, но при прием в по-големи количества, може да причини умереното му повишаване.

Степента на въздействие на кофеина е индивидуална и варира в много широки граници, в зависимост от типа на нервната система. при по-слаб тип нервна система, той понижава възбудителните процеси. Ето защо при някои хора чаша кафе или чай причинява сънливост, а при други безсъние.

Трябва да се знае, че кофеинът е силен възбудител на стомашна секреция. Под негово влияние се отделя стомашен сок с висока концентрация на солна киселина. Това не го прави много подходящ за хора с гастрити и язви на стомаха.

Както и останалите ксантинови производни, кофеинът е диуретик и спомага за обилното отделяне на вода и хлориди, което се дължи главно на подобряване на оросяването на бъбреците с кръв.

Действието на кофеина продължава между 2 и 7 часа, като е най-силно изразено през първия час. Само около 8%, се отделя в неизменен вид, а останалата част се разрушава напълно в организма и се изхвърля чрез урината. Пълното освобождаване на организма от ксантиновите вещества не продължава повече от 24 часа.

Според насоките, публикувани от Здравен Център Маккинли (McKinley Health Center) в Университета на Илинойс, 300 мг кофеин на ден е едно разумно количество за здрави възрастни хора и 100 мг на ден или по-малко е безопасната доза за по-голямо дете или тийнейджър.

Неговото съдържание в отделните напитки и храни можете да видите в следващата таблица:

Какаото също съдържа естествено количество кофеин. Съдържанието му в стандартна чаша топъл шоколад, в зависимост от типа и количеството на какао, варира от 3.5 до 10 мг. за 100 мл. порция. Въпреки минималното съдържание на кофеин стимулиращото въздействие на какаото се дължи на алкалоида — теобромин.

За теобромина

Теобромина е вид кристален алкалоид, намиращ се в какаото и естествено в шоколада. Названието произлиза от «theobroma» (вид какаово дърво), което от своя страна идва от гръцките думи «theo» — бог и «brosi» — храна, или «храна на боговете». Въпреки че са от една ксантинова група, действието му върху организма показва някои различия от това на кофеина. Преди всичко възбуждащото въздействие върху централната нервна система е значително по-слабо, но в същото време влиянието му върху сърдечно-съдовата система е по-енергично. Теобромина ускорява сърдечната дейност, прави по-силни съкращенията на сърдечния мускул и подобрява притока на кръв към него.

Особено ярко е изразено въздействието на теобромина върху гладката мускулатура на бронхите, като премахва съществуващия спазъм и подобрява дишането. Това му въздействие се използва за лечение на пристъпи от задух, астма и др. Въздействието върху мускулатурата на скелета е по-слабо изразена. Що се отнася до въздействието на теобромина върху стомаха, той по-лесно и бързо може да причини раздразване и възпаление.

Теобромина е много по-силен диуретик от кофеина, неговото въздействие е по-продължително.

Въпреки полезността за организма, ксантиновите вещества имат и редица противопоказания. Те се определят не само от количеството, което се приема но и от индивидуалната поносимост на хората. Прекомерната употреба може да причини остра хронична интоксикация, което си е чисто пристрастяване.

Надявам се, че съм бил кратък и полезен. Сега може да си приготвите или поръчате една от любимите Ви топли или студени напитки с кафе, чай или какао и да им се насладите, ако обаче сте прекалили с количеството за днес, го оставете за по нататък и изпийте една чаша вода, защото определено вече сте дехидратирани.

автор: bgBarman.bg

Ободряващи напитки

Необходимост, удоволствие, навик или просто пристрастеност

Въведение в света на ободрителните напитки

Кафе чай какао шоколад
1346409657

Напитките въздействащи ни тонизиращо и ободряващо обхващат различни по вид и състав продукти, но тези, които са най-популярни и широко използвани в световен мащаб са: кафето, чая и какаото.

И нека силата бъде с теб!

За активните вещества в кафето, чая и какаото

кофеин и чаша за топли напитки
1346410610

За активните вещества в кафето, чая и какаото

За ползите и вредите от консумацията на ободряващи напитки са изписани километри статии и мнения. Като човек приготвил десетки хиляди такива напитки, съм последният, който ще Ви съветва дали да пиете кафе, чай, какао, да ядете шоколад, или да се отдадете на пост и молитви. Моята задача е да ви подготвя какво да очаквате при консумацията им и да ви помогна да изберете марката, която най-добре би прилягала на Вашия вкус.

По темата…

С любов към кафето и природата

Характеристика и история на био (органик) кафето

Био кафе зърно 1
1346502169

Органик или Био (Organic или Bio), кафето е това, което е сертифицирано от международни наблюдатели, които следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане и преработка, които трябва да са без конвенционални пестициди, синтетични торове или биоинженерство. Като изключим сертифициращия знак на опаковката, това кафе изглежда точно както всяко друго: черно, ароматно и съблазнително, но без отровите на съвременното общество, или поне трябва да бъде такова.

С аромат на подправки от Далечния изток

Кафе регион Индонезия /Азия

Берачи на кафе в Индонезия 2
1346513293

Голям процент от тези кафета, идват от тихоокеанските острови като Индонезия и обикновено са оживени с билкови полутонове. Азиатските кафета са популярни с пълното им тяло и меките си, земни, аромати.

Там, където кафето си е у дома

Кафе регион Африка/Арабски полуостров

Бране на кафе в Африка
1346514840

Исторически погледнато този район е родина на кафето. Като такъв той се характеризира с най-отличителната и сравнително качествена продукция. Кафето тук е богато на цвят и аромати. Характеризира се с винена киселинност, шоколадови и плодови тонове, груби, но интензивни аромати. Поради сушата в някои страни като Кения, кафето има голям диапазон на киселинност.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI