Изкуството на превръщането на зелените кафени семена в кафе

Изпичане на кафето
Процес на изпичане на кафето

Изпичането на кафето е процесът на превръщането на зелените кафени семена в тъмно и благоуханно кафе, подтикващо към грях. Това е най-критичният етап при производството на кафе. Добрия експерт контролиращ този процес, трябва да е едновременно учен и човек на изкуството.

Изпичането на кафето не е задължително да става там, от където е произведено то, тоест регионална марка. Обикновено то се извършва от големи компании, специализирани точно в този бизнес. Въпреки че те най-често пекат блендове, могат да се намерят и оригинални регионални кафета, подбрани с много усет и вещина.

Методи за изпичане на кафе

Специалните марки кафе обикновено се изпичат на малки партиди. Двата най-често използвани метода са в специално устройство тип барабан или в съоръжения с горещ въздух. При изпичане в устройство тип барабан, кафените зърна се въртят в барабана, който се подгрява с газ или друг вид енергия. Когато се достигне желаното ниво, зърната се изсипват в охлаждащ бункер, което ги предпазва от прегаряне. Схемата на работа в съоръжението за изпичане, чрез горещ въздух е следната: кафените зърна преминават през постоянен поток от горещ въздух.

Повечето кафета се пекат при около 220 °С. Печенето кара кафените зърна да се издуват и уголемят размер си с около 50 — 60%, като същевременно намаляват тегло си. По време на изпичането на кафето, захарите и другите въглехидрати в зърната, се карамелизират и образуват субстанция, известна като кафено масло. Технически погледнато това не е точно масло, понеже е разтворимо във вода, но точно то дава на кафето неговите вкус и аромат. Количеството на кафеното масло по повърхността на зърната се увеличава пропорционално на продължителността на печене, а киселинността и съдържанието на кофеин намаляват.

Последния етап на изпичането е охлаждането. То обикновено се осъществява с помощта на впръскване на студена вода или студен въздух. Охлаждането чрез вода е по евтиния метод, при който има риск от преовлажняване на изпеченото кафе, докато при охлаждането с помощта на студен въздух се постига запазване на ароматните характеристики, постигнати при изпичането.

Нива на изпичане при кафето

Нива на изпичане на кафето

Леко изпечените зърна варират като цвят от канелен до млечно шоколадов. Те обикновено не се използват при еспресо блендове, тъй като са по-остри и кисели на вкус. Силно изпечените тъмни кафета (популярни като Френски или Италианки тип изпечени — «French Roast», «Italian Roast») имат по-плътен и характерен сладко кисел вкус. Тъмно изпечените кафета придобиват цвят от шоколадово кафяво със сатенен блясък до почти черен с много висока масленост. Най-силно изпечените имат характерен опушен вкус и са по-подходящи за турско или шварц кафе, отколкото за еспресо.

При градацията на изпичане (започва от най-леко, към най силно изпечените) са се утвърдили следните имена: «Light», «Cinnamon», «Medium», «High», «City», «Full City», «French Roast», «Dark French roast», «Italian roast»

Тънкости при пакетирането на изпеченото кафе

След охлаждането следва пакетиране. Кафето трябва да се пакетира в опаковки, които да не допускат никакво съприкосновение с кислорода. Кислородът е най-лошият враг на изпеченото кафе. Изложено на въздух, то ще изгуби 40% от аромата си само след осем часа. От друга страна прясно изпечените кафета, отделят стотици химически субстанции под формата на пари. Нужни са около ден или два този процес да приключи и кафето да придобие истинските си ароматни характеристики. Повечето от добрите марки опаковат кафето в специални опаковки, които позволяват на тези газове да напуснат пакета, но не допускат обратното навлизане на кислород. Ако не е опаковано по този начин, означава, че кафето е престояло преди опаковане и вече е изгубило част от аромата си или че пакета не е херметически затворен, което е още по-лошо.

Друг враг е влагата, която освен, че застрашава вкуса, може да доведе и до мухъл. Затова много внимавайте в какво състояние са опаковките на любимото Ви кафе. Въпреки че по-големите разфасовки са по изгодни, ако не изразходвате отворения пакет в рамките на няколко дни, ви съветвам да се преориентирате към по-малките размери.

Колкото повече кафето на зърна има досег с въздуха, толкова повече неговите аромати намаляват. При смеленото кафе дните се превръщат в часове.

Как напълно да се ориентирате в света на опаковките с кафе ще разберете като прочетете и останалите статии.

автор: bgBarman.bg

Кафе

Най-популярната напитка в историята на човечеството

История и произход на кафето

история на кафето козаря и козите 1
1346491441

Не всичко, което се отнася до кафето винаги е вярно. От това дали е полезно или вредно до историите за неговия произход, за който се носят легенди, повечето изпълнени с много фантазия и малко истина.

Кафето от близо

От плантациите до пазара на сурово кафе

момуче прадлага кафени плодове
1374054091

Кафето в същност е семето на плод, подобен на череша, от дърво, което вирее до около 1800 метра височина над морското равнище в екваториалния и субтропичния пояс по целия свят. Оригиналът и прародител на днешното растение е Кофеа (Coffea). Два са сортовете, които се отглеждат масово днес Кофеа Арабика (Coffea Arabica) и Кофеа Робуста (Coffea Robusta).

Изкуството на превръщането на зелените кафени семена в кафе

Изпичане на кафето

прясно изпечено кафе 2
1374054091

Изпичането на кафето е процесът на превръщането на зелените кафени семена в тъмно и благоуханно кафе, подтикващо към грях. Това е най-критичният етап при производството на кафе. Добрия експерт контролиращ този процес, трябва да е едновременно учен и човек на изкуството.

Когато кофеинът застане между вас и любимата ви напитка

Характеристика на безкофеиновото кафе

чаша за кафе формула на кофеина
1346498370

За тези, които обичат кафе, но по някакви си причини (обикновено здравословни), кофеинът в него им пречи да му се наслаждават ежедневно има безкофеиново кафе. Разбира се някои хора смятат, че освен омаята от напитката, смисъла да се пие кафе е в съдържанието му на кофеин. Та нали той придава ободряващия ефект на кафето?

С любов към кафето и природата

Характеристика и история на био (органик) кафето

Био кафе зърно 1
1346502169

Органик или Био (Organic или Bio), кафето е това, което е сертифицирано от международни наблюдатели, които следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане и преработка, които трябва да са без конвенционални пестициди, синтетични торове или биоинженерство. Като изключим сертифициращия знак на опаковката, това кафе изглежда точно както всяко друго: черно, ароматно и съблазнително, но без отровите на съвременното общество, или поне трябва да бъде такова.

Какъв аромат кафе предпочитате?

Характеристика на ароматизираните кафета

Ароматизирано кафе ванилия
1358540150

Повечето от Вас, най-вероятно ще се учудят на този въпрос, и аз чудесно разбирам защо. Кафето има един единствен аромат и той разбира се е на кафе. Да, но ако не сте забелязали пазарът е пренаситен с какво ли не и особено в по-развитите страни, конкуренцията е жестока, което кара търговците постоянно изстрелват нови предизвикателства, за да привлекат вниманието на потребителите. Ароматизираните кафета са една от тези глезотии.

Толкова лесно, колкото да стоплиш чаша вода

Произход и история на разтворимото кафе

разтворимо кафе чаша и лъжица
1346507402

Надали има някой, който да не е опитвал разтворимо кафе. Особено след всички реклами около комбинациите 3 в 1. Помня, че когато за първи път се появи в България, беше толкова модерно, че се подаряваше като луксозен подарък, основно на хора, които са ти свършили някаква услуга. Тогава го смесвахме със захар и малко вода и бъкахме около 5 минути, докато се получеше гъста пяна, която изчезваше буквално за 1 минута след доливането на гореща вода. Не знам защо, но този ритуал определено много ме кефеше.

Когато науката се намеси в приготвянето на кафе

Производство на разтворимо кафе

Буркан с разтворимо кафе 1
1346507472

Получаването на разтворимо кафе определено не е някакъв мистериозен процес, който се пази в дълбока тайна. Не и днес. Реално то представлява нормално сварено кафе, на което е отстранена почти всичката вода. Погрешно на много вярвания при неговото поучаване не се използват никакви химически агенти.

Превъплъщенията на кафето

Напитките, приготвени от кафе

Еспресо
1358538387

От козаря, който преди повече от хиляда години, според легендата, танцувал с животните след като опитал от мистериозните червени плодове до днес, когато кафето е неизменна част от ежедневието на хората, неговото приготвяне се е превърнало в изкуство.

По темата…

Изкуството на комбиниране на вкусовете при кафето

Характеристика на Смесените (блендирани) кафета

блендирано кафе
1346504294

Блендирането на кафе е изкуството на комбиниране на кафени зърна от различен географски произход сорт и тероар. Въпреки че от по-голямата част от сорта арабика може да получите прекрасно кафе и без да го комбинирате, блендовете доминират пазара на кафе.

Тероари по екватора

Кратък обзор на основните региони произвеждащи кафе

Карта на регионите за производство на кафе
1346509739

Кафето е една от най-обичаните напитки по света. Въпреки това, не всички видове кафе са еднакви. Както фините вина, бренди и уиски зависят от тероара: почва, климат, местоположение на плантацията, надморска височина, машини и съоръжения, грижи за растенията и обработка на плодовете, така и при кафето комбинацията от тези променливи е решаваща за придобиването на уникален вкус и аромат, нещо което сме свикнали да наричаме характер.

Там, където кафето си е у дома

Кафе регион Африка/Арабски полуостров

Бране на кафе в Африка
1346514840

Исторически погледнато този район е родина на кафето. Като такъв той се характеризира с най-отличителната и сравнително качествена продукция. Кафето тук е богато на цвят и аромати. Характеризира се с винена киселинност, шоколадови и плодови тонове, груби, но интензивни аромати. Поради сушата в някои страни като Кения, кафето има голям диапазон на киселинност.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI
три коктейлни маслини

Коктейлни маслини

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.