1346513293
Голям процент от тези кафета, идват от тихоокеанските острови като Индонезия и обикновено са оживени с билкови полутонове. Азиатските кафета са популярни с пълното им тяло и меките си, земни, аромати.
Кафето е една от най-обичаните напитки по света. Въпреки това, не всички видове кафе са еднакви. Както фините вина, бренди и уиски зависят от тероара: почва, климат, местоположение на плантацията, надморска височина, машини и съоръжения, грижи за растенията и обработка на плодовете, така и при кафето комбинацията от тези променливи е решаваща за придобиването на уникален вкус и аромат, нещо което сме свикнали да наричаме характер.
Произходът на кафето се определя главно с региона, или страната, където се отглежда то. Не всяка страна може да предложи подходящи климатични условия за производство му. В различните тероари се произвеждат кафени зърна, които имат своите уникални характеристики. Същевременно много фактори са замесени в процеса на отглеждане на кафе и всяка страна и регион имат своите особености. Почвата и климата, както и условията на отглеждане се отразяват на вкуса и качеството на кафето.
Кафееното дърво дава най добри реколти, когато е култивирано във високопланинските части на тропическите зони по света. Географски погледнато това се случва около екватора между 25 градуса северна ширина и 30 градуса южна ширина. Регионите на производство обикновено предлагат много слънце, умерени количества дъждове, постоянни температури (около 20°С) и богати и порести почви.
Световното производство на кафе днес е напълно разпокъсано между голям брой страни в Северна, Централна и Южна Америка, Азия и Африка. То надхвърля 100 милиона чувала (всеки един от по 60 кг.) и основните производители са Бразилия, Колумбия, Индонезия, Мексико, Гватемала, Коста Рика, Кот д’Ивоар, Етиопия, Уганда, Индия и Виетнам.
Основните региони за производство на кафе са три:
Във възможно най-широк план можем да ги определим с няколко думи. Африканското кафе е склонно да се изявява с ярка плодова или цитрусова киселинност. Индонезийското има силно развито тяло с малко повече аромат на земя и подправки и не толкова изразена киселинност. Американското е с характерна и чиста от аромати киселинност и средно развито тяло. Въпреки това всяка държава от трите основни региона има характерен тероар, който предопределя и различните кафета. На картата има повече от 70 страни, които се занимават с производство на кафе, но индустриално значими са само някои от тях.
Разбирането на кафето изисква по обстоен анализ на неговия произход. Когато разберете от къде идват най-добрите кафени зърна, пред Вас ще се отвори едно цяло ново измерение. Проучването на различните кафета от цял свят е сравнимо с приключение, насладете му се, като разберете повече в следващите статии за всеки един регион и разбира се опитате тези видове и марки, които са предизвикали любопитството Ви. Наздраве!
Кафето е една от най-обичаните напитки по света. Въпреки това, не всички видове кафе са еднакви. Както фините вина, бренди и уиски зависят от тероара: почва, климат, местоположение на плантацията, надморска височина, машини и съоръжения, грижи за растенията и обработка на плодовете, така и при кафето комбинацията от тези променливи е решаваща за придобиването на уникален вкус и аромат, нещо което сме свикнали да наричаме характер.
Произходът на кафето се определя главно с региона, или страната, където се отглежда то. Не всяка страна може да предложи подходящи климатични условия за производство му. В различните тероари се произвеждат кафени зърна, които имат своите уникални характеристики. Същевременно много фактори са замесени в процеса на отглеждане на кафе и всяка страна и регион имат своите особености. Почвата и климата, както и условията на отглеждане се отразяват на вкуса и качеството на кафето.
Кафееното дърво дава най добри реколти, когато е култивирано във високопланинските части на тропическите зони по света. Географски погледнато това се случва около екватора между 25 градуса северна ширина и 30 градуса южна ширина. Регионите на производство обикновено предлагат много слънце, умерени количества дъждове, постоянни температури (около 20°С) и богати и порести почви.
Световното производство на кафе днес е напълно разпокъсано между голям брой страни в Северна, Централна и Южна Америка, Азия и Африка. То надхвърля 100 милиона чувала (всеки един от по 60 кг.) и основните производители са Бразилия, Колумбия, Индонезия, Мексико, Гватемала, Коста Рика, Кот д’Ивоар, Етиопия, Уганда, Индия и Виетнам.
Основните региони за производство на кафе са три:
Във възможно най-широк план можем да ги определим с няколко думи. Африканското кафе е склонно да се изявява с ярка плодова или цитрусова киселинност. Индонезийското има силно развито тяло с малко повече аромат на земя и подправки и не толкова изразена киселинност. Американското е с характерна и чиста от аромати киселинност и средно развито тяло. Въпреки това всяка държава от трите основни региона има характерен тероар, който предопределя и различните кафета. На картата има повече от 70 страни, които се занимават с производство на кафе, но индустриално значими са само някои от тях.
Разбирането на кафето изисква по обстоен анализ на неговия произход. Когато разберете от къде идват най-добрите кафени зърна, пред Вас ще се отвори едно цяло ново измерение. Проучването на различните кафета от цял свят е сравнимо с приключение, насладете му се, като разберете повече в следващите статии за всеки един регион и разбира се опитате тези видове и марки, които са предизвикали любопитството Ви. Наздраве!
Кафе регион Индонезия /Азия
Голям процент от тези кафета, идват от тихоокеанските острови като Индонезия и обикновено са оживени с билкови полутонове. Азиатските кафета са популярни с пълното им тяло и меките си, земни, аромати.
Кафе регион Централна и Южна Америка
Кафето в този постоянно развиващ се регион се отличава с леко и средно тяло, простота и остра киселинност, ярък аромат и свеж завършек.
Кафе регион Африка/Арабски полуостров
Исторически погледнато този район е родина на кафето. Като такъв той се характеризира с най-отличителната и сравнително качествена продукция. Кафето тук е богато на цвят и аромати. Характеризира се с винена киселинност, шоколадови и плодови тонове, груби, но интензивни аромати. Поради сушата в някои страни като Кения, кафето има голям диапазон на киселинност.
Глобален посланик на напитката ром, планира да издигне сергия в Антарктида и да предлага коктейли, за да събере пари за благотворителната кауза «Wine to Water», с която се осигурява чиста вода за нуждаещите се по света.