Легендата разказва, как Паглиучи и Кокс, двама минни инженери, копаещи руда в планината Дайкири в южната част на Куба, подтиквани от жегата си забърквали напитка със следните съставки: ром; сок от лайм; захар и лед. Невероятно елементарна комбинация, но най-великите коктейли са действително такива.
Произход и история
Ромът като магическа комбинация на деликатна сладост и висок алкохолен градус винаги бил отлична основа за коктейли. През двадесетте години на миналият век световният център миксологията била Хавана, столицата на Куба. Точно там в известният и до днес бар «el Floridita» барманът Константа Риваляйгуа, усъвършенства коктейла, изобретен от минните инженери.
Константа дава едно друго измерение на този коктейл, като създава замразеното дайкири (frozen Daiquiri). Разбира се тогавашният вариант далеч се е различавал от това което съвременните барове могат да ви предложат с високоскоростните блендери (пасатори), които превръщат леда на сняг само за секунди. Той е използвал натрошен лед, но прецеждал напитката, за да я предпази от бързото му разтапяне. Неговото творение вдъхновява Хемингуей (най-известният посетител там) да напише едно прекрасно и много точно описание на замразеното Дайкири (Daiquiri) в своята книга «Острови по течението»
" Хъдсън пиеше още едно замразено дайкири, Когато повдигна своята чаша, той погледна в бистрата част под натрошеният лед, което му напомни за морето. Частта от натрошения лед беше като следа от лодка, движейки се над пясъчното морско дъно. Цветът беше почти същият"
За рецептата и съставките
За да приготвите своето Дайкири (Daiquiri) имате нужда от същите съставки както Паглиучи и Кокс, а именно бял ром, захарен сироп и сок от лайм. Не ви трябва да търсите плод лайм. Чудесно можете да го замените с лимон, така или иначе във всеки един бар ще ви го приготвят с лимонов сок (друг е въпросът дали е прясно изцеден, или е от концентрат). По важното е да се уцели този баланс на съставките, който да хармонизира с киселия вкус на лимона, алкохолното съдържание на рома и сладостта на захарта.
Хемингуей е обичал своето дайкири, студено и кисело и за да му угоди барманът заменял захарта с няколко капки ликьор мараскино и неподсладен сок от грейпфрут. Тази рецепта е известна като Хемингуей Дайкири.
С навлизането на блендерите в употреба нарастват и вариациите на тема Дайкири (Daiquiri). Сега може да си поръчате и Плодово Дайкири. Към основните съставки се добавят пресни плодове или консервирани такива. Най-популярни са: ягодово, бананово и малиново дайкирита.
Въпреки че по оригинална рецепта Дайкирито се приготвя в шейкър и се прецежда от леда в коктейлна чаша, днес то е по известно като замразен коктейл. За да усетите пълния и неповторим освежаващ вкус на замразеното Дайкири (Daiquiri), ледът трябва да е точно толкова, колкото след наливане, да прави съвсем малка купчинка над ръба на чашата и разбира се в блендера да не остане абсолютно нищо.
Рецептата за Замразено Ягодово Дайкири може да видите малко по-горе.
Наздраве!
Във видеото и рецептата има продуктово позициониране. Предложените марки не са задължителни, а препоръчителни.