Що е то захарен сироп?
Обикновеният захарен сироп представлява разтворена във вода захар. Важно е да се знае, че концентрацията на захар трябва да се приближава до точката на пресищане, но не и да я преминава. Обикновено това е границата между 65 и 67 % от общото тегло. Много по-ниското съдържание прави сиропа отлична среда за развитието на дрожди и други микроорганизми, а по-голямото до кристализация на част от захарта в условията на промяна на температурата.
Обикновения захарен сироп може да бъде срещнат с наименованията: бар сироп (bar syrup), течна захар (liquid sugar) обикновен сироп (simple syrup), като всички означават едно и също нещо.
Начин на приготвяне
Обикновеният захарен сироп е изключително лесен за приготвяне. Може да срещнете различни съотношения на захарта към водата, които да варират от 1:1 до 1:2. Пропорцията, която препоръчвам аз е следната: една чаша захар към същата чаша вода.
Стандартна техника
Самата техника е много елементарна: кипнете водата на котлона, изсипете захарта, намалете температурата и разбърквайте докато се разтопи. Оставете да поври 5 минути на тих огън и свалете от котлона. След като се поохлади налейте в подготвено чисто шише (топъл се налива по-лесно). Съхранявайте в хладилник.
Бърз начин зад бара.
Понеже съм наясно, че в повечето барове няма котлони, може да използвате следната техника.
Напълнете металната каничка, с която разбивате млякото за капучино с 200 мл. гореща вода от машината за еспресо. Добавете същото (обемно) количество захар и разбъркайте до пълното разтваряне. Така получената смес подложете на парата, като отпуснете клапана съвсем малко (Не пускайте много пара, защото врялата и вече гъста течност изведнъж ще заподскача и ще ви изгори жестоко). Оставете така да поври 4 — 5 минути, докато сместа вътре се избистри. Не е нужно да държите каничката с ръка, оставете я на кафе машината и си вършете работата. Ако сиропа ви е нужен спешно, напълнете една ледарка (шампаниера) с малко лед и вода, поставете каната със врелия сироп вътре и разбърквайте докато изстине. След няколко минути е готов за работа.
Важно!
Имайте в предвид, че колкото по студен е сиропа, толкова по гъст е той. В зависимост от това дали по време на работа го държите на работния плот, или в хладилника той ще тече през леяка с различна скорост. Съобразявайте се с това, ако не използвате мерки.
Независимо кое съотношение захар и вода ще изберете, за да приготвите сиропа, е особено важно, да не го променяте, защото това ще се отрази директно върху вкуса на коктейлите Ви.
Успех!
Ако тази процедура ви е трудоемка може да си купите готов от магазина