Рецепта:

40 мл. Текила
60 мл. Пресен лимонов сок

Техника / Чаша / Гарнитура:

Коктейл Маргарита

Където и да се намирате с когото и да сте, ако имате нужда от коктейл, който да избистри сетивата ви и да накара очите ви да заблестят с искриците на флирта не е нужно да преглеждате цялото меню. Вие несъмнено имате нужда от коктейл Маргарита.

Произход и история

В новият — стар свят на коктейлите «Маргарита» е коктейл с изключителна популярност. Всъщност той има доста точна история в сравнение с повечето световноизвестни коктейли. Легендата разказва, че е бил създаден за (или от) Маргарита Самес американски член на висшето общество през 1940 — те., която го е сервирала на организираните от нея партита в Акапулко, Мексико. Дамата любезно се съгласява да даде своето име на този изключителен коктейл. За да бъда честен по това време из Мексико са се ширили доста подобни на този коктейл, но което е сигурно, това е първият известен текила коктейл и при това изключителен. Както винаги е най-добре да се запознаем със съставките на първата «Маргарита». Първоначално този коктейл е бил забъркван от текила, Cointreau и сок от прясно изцеден лайм. Добрата «Маргарита» все още се приготвя по тази рецепта.

За рецептата и съставките

И при този коктейл подобно на «Дайкири» веднага след изобретяването на блендера (електрическия миксер) се появяват и десетките вариации на тема «Маргарита». Може би най-разпространена в днешно време, особено по Карибите, е замразената плодова «Маргарита».

Първата и същевременно най-близка до оригинала е прецедената «Маргарита». Приготвя се в шейкър с лед и се прецежда в специална чаша, която се нарича «купе», но е по известна като чаша «Маргарита». Ако не разполагате с такава една «Мартини» (коктейлна) чаша ще ви свърши чудесна работа, а ако нямате и такава, каквато имате. В крайна сметка съдържанието е това, което ни вълнува.

Не трябва да не забравим една от най-важните особености на този коктейл — венецът от сол. Това е един от малкото коктейли, сервирани с венец от сол. (дори в момента се сещам само за два). Венецът от сол не е само украса. Солта по ръба на чашата е част от коктейла, който се пие директно от нея без помощта на сламка. «Маргарита» е аперитивен коктейл, което е още една причина да не си искате сламка от бармана, а да го пиете направо от чашата. Разбира се, ако солта не ви понася или ако имате високо кръвно налягане спокойно може да си го поръчате и без нея, но да знаете, че вкусът няма да е същият. Смятайте се за предупредени.

Вторият вариант е «Маргарита» върху лед. Това е същият коктейл, но приготвен като лонг дринк (или питие за по-продължително пиене). Приготвя се в шейкър и се налива във висока коктейлна чаша заедно с леда. Венецът от сол тук също е задължителен. При този вариант може да използвате сламка за да не ви удрят кубчетата лед по зъбите.

Можете да пиете «Маргарита» по всяко време на деня и нощта, с повод и без. Аз лично го обожавам с мексиканска храна.

По принцип няма нищо сложно за приготвянето на Маргарита. Рецептата може да видите по-горе. Тайната на добрата Маргарита както при всеки един коктейл е в качеството на съставките. На първо място текилата трябва да е текила. В енциклопедията на бгбарман, може да получите необходимата помощ при избора на марка. Най-добрият Трипъл сек, както винаги е Cointreau, но има достатъчно добри марки ликьори, които предлагат отлично качество. Аз лично използвам Marie Brizard. Лайм вече не трудно да се намери, но лимоновият сок е достатъчно добър, стига да е прясно изцеден, а не от концентрат. При използването на пресен лимонов сок е необходимо задължително да се използва малко захарен сироп, за да се избегне прекалено киселият вкус на лимона.

За да се получи един добър коктейл е необходимо да се спазват много точно пропорциите. Има едно златно правило: «Много не означава непременно по-добре». Добрата Маргарита не е толкова силна на алкохолно съдържание, че да ви «издуха чорапите» от краката.

Грешната представа идва от неправилното възприемане, че текилата е изключително силен алкохол. Алкохолното й съдържание е точно толкова колкото на всяка друга високоалкохолна напитка. Ако се вгледате в бутилката ще забележите, че повечето комерсиални марки текила миксто са със сила 35 — 38 об. % алк. Това което е прави алкохол, от който най-бързо се обуват кънките е начинът й на пиене на шотове

Наздраве!

Във видеото и рецептата има продуктово позициониране. Предложените марки не са задължителни, а препоръчителни.

автор: bgbarman

Според съставките

Коктейл Космополитън

Cosmopolitan Cocktail

Космополитан
1350486104

Най-популярния мартини коктейл след оригиналното сухо мартини. Светлините на прожекторите се насочват към него, благодарение на хитовия сериал «Сексът и града» («Sex and the city»). Не познавам съвременна жена, която да не е гледала поне една серия от него, както и такава, която не е правила опит да си поръча един истински Cosmo.

Коктейл Манхатън

Manhattan Cocktail

Манхатън
1350486086

Този коктейл е истинска класика. Създаден е през 1874 година в Manhattan Club в Ню Йорк по поръчка на майката на сър Уинстън Чърчил — лейди Рандълф Чърчил. Тази специална напитка била предназначена за приема, който лейди Чърчил организирала в чест на американския политик Самюел Дж. Тилдън.

Коктейл Маргарита

Margarita Cocktail

Маргарита
1350485992

Където и да се намирате с когото и да сте, ако имате нужда от коктейл, който да избистри сетивата ви и да накара очите ви да заблестят с искриците на флирта не е нужно да преглеждате цялото меню. Вие несъмнено имате нужда от коктейл Маргарита.

Коктейл Мъдслайд

Mudslide Cocktail

Мъдслайд
1358542279

В света на коктейлите, Мъдслайд (Mudslide), буквално преведено означава «кално свлачище» и обикновено заема мястото си при десертните коктейли или както много хора ги наричат глезотийки. Където и да го отнесете, както и да го наричате той е един много лесен за приготвяне и противно на името си, изключително вкусен коктейл.

Ябълково Мартини

Apple Martini

Ябълково мартини 330-330
1350485577

Най-удивителното нещо при Ябълковото мартини (Apple Martini) е, че може да намерите стотици рецепти и всяка да претендира да е първата. Не е трудно да се досетите, че общото между тях е вкусът на ябълка, който много малко хора биха отказали, ако им се предложи. Най-странното обаче е, че повечето от всички тези рецепти са супер вкусни.

Замразено Ягодово Дайкири

Frozen Strawberry Daiquiri

Ягодово дайкири
1350486129

Легендата разказва, как Паглиучи и Кокс, двама минни инженери, копаещи руда в планината Дайкири в южната част на Куба, подтиквани от жегата си забърквали напитка със следните съставки: ром; сок от лайм; захар и лед. Невероятно елементарна комбинация, но най-великите коктейли са действително такива.