Венец от сол

Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.

венец от сол на манго варгарита

Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.

Както е известно, за да бъде балансиран и вкусен един коктейл, той трябва да даде по нещо за всеки от четирите основни вкусовите рецептори — сладко, горчиво, кисело и солено. Когато единия рецептор е пренебрегнат коктейла не е завършен и често блудкав. Разбира се, това не означава, че солницата трябва да е най-използвания атрибут при приготвянето на коктейли. Там, където е нужно, просто нанасяме сол по ръба на чашата.

Най-известните коктейли гарнирани задължително с венец от сол са Маргарита и Солено куче, но вие без притеснение, може да сложите и на коктейли, които не изискват това, стига резултата да Ви задоволява.

Да направите венец не е трудно, стига да следвате стъпките по-долу.

Навлажнете ръба на чашата.

Тази първа стъпка, може да направите по два начина. Първият е, като използвате клинче лайм или лимон и натриете ръба на чашата с месестата им част. Вторият предполага използването на гъбата поставена в едната тавичка на римъра, която е напоена със захарен сироп или лайм кардиал. Ако не разполагате с такъв бар аксесоар, една подложна чинийка от сервиза за кафе ще свърши чудесна работа. Аз лично предпочитам първия, защото пресния цитрусов сок, чудесно се съчетава със солта, не е толкова гъст и риска да се разтече по чашата е минимален.

Хванете чашата за столчето с едната ръка, а с другата вземете едно клинче лимон, обърнете я надолу и веднага щом я доближите до сладката месеста част започнете да я въртите с помощта на палеца и показалеца. Когато направите два три оборота сте готови да преминете към следващия етап. Ако натриете повече сок, направете още един оборот този път, докосвайки кората. Така ще отнемете количеството, което е в повече.

Ако все пак се насочите към втория, не топете много чашата, а ако вече сте го направили доближете ръба й (както е обърната надолу), до този на тавичката или чинийката и направете няколко оборота. По този начин ще върнете излишното количество, безпроблемно. Ако не направите това, при обръщането на чашата излишният сироп ще се разтече като бавно и тържествено ще изцапа чашата ви от вън и от вътре.

Някои бармани смятат за по красиво венецът от сол да е не само по ръба, но и да обхваща и част от стените (с дебелина около 1 см). Ако искате на постигнете това, направете с ножа разрез (в месестата част) на клинчето лимон, пъхнете ръба на чашата в него и направите два три оборота. По този начин намазаната с лепкав сок повърхност ще е с необходимата дебелина. (В този случай ще имате нужда от тавичка с много повече сол в нея)

Потопете в солта

Преди да направите това, се уверете, че в подготвената тавичка на римъра или чинията има достатъчно сол. Желателно е диаметърът на чинията да е по-голям от този на чашата. Разбира се, ако солта не е достатъчно или диаметъра по-малък, може да потапяте няколко пъти, но ако искате равномерен и красив венец, е по-добре да го направите от раз. При потапянето някои колеги завъртат чашата в солта, ако го направите и Вие, внимавайте да не докоснете и остържете дъното на тавичката или чинията. Ако го направите, вашият венец ще изглежда доста плешив отгоре.

Изтръскайте ненужната сол

Веднага след потапянето в солта потупайте един, два пъти чашата, за да може излишните и неполепнали добре кристали сол да паднат обратно.

Това е стъпка, която трябва да си изградите като навик. Обикновено наслоения сок или сироп, е достатъчен да осигури покритие на ръба на чашата със сол, но винаги повлича със себе си допълнително, а и част от кристалчетата не се напояват достатъчно и не залепват. Веднага при обръщането на чашата, те ще паднат вътре в нея, а в последствие ще се смесят и със самата напитка. Това може да развали съотношението и да пресоли коктейла. В случай че правите венец от нещо друго като например кокосови стърготини, шоколад, канела и др., те издайнически ще изплуват на повърхността, което не е много естетично, да не говорим за професионално.

Специални изисквания на клиентите

Някои колеги, винаги оставят част от ръба на чашата не покрит, в случай че клиента не желае или иска да опита без сол. В тези случай предварителната информация е винаги добре дошла, затова ако имате съмнения питайте клиентите си, да ли имат специални изисквания и предпочитания.

Видовете сол

В момента на пазара може да се намерят различни видове сол, розова хималайска, синя персийска, черна кипърска, червена хавайска и пр., Те биха придали уникалност на приготвените от вас коктейли, защото са много вкусни, не много солени и изглеждат красиво. За съжаление имат доста солена цена.

Успех!

автор: bgBarman.bg

Гарнитури и декорации

Лимонов туист

лимонов туист кора лимон
1374054091

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.

Коктейлни маслини

три коктейлни маслини
1374054091

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.

Коктейлна черешка

Мараскино череша
1358539922

Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.

Резен портокал

резен портокал
1348657190

Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.

Резен Лайм

Клинче лайм
1348602988

Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.

Резен Лимон

лимонов резен на клин
1348656442

Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.

Венец от сол

Правене на венец от сол
1348669652

Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.

Горски плодове

Горски плодове 330-330
1348832332

Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!

Резен грейпфрут

клинче, резен грейпфрут
1348905518

Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.

Резен банан

резен банан малка
1350507163

Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.

Резен ананас

Клинч резен ананас
1348919820

Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.

Ментови листа

връх мента ментови лис
1348923292

Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.

Зърна кафе

Три зърна кафе 330-330
1348944626

Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.

Захар

кафява и бяла захар
1349021372

Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.

Шоколад

шоколадово блокче 330-330
1349102591

Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.

Резен ябълка

резен червена ябъка
1374054091

Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.

Сметана

бита сметана 1
1358539836

Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.

реклама Whiskey Fest 2019