Резен ананас

Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.

плод ананас и резени

Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.

До скоро ананасът беше екзотичен плод, който трудно се намираше и ако го имаше, беше толкова скъп, че си загниваше по щайгите в магазините. Днес във всеки по-голям супермаркет, може да намерите пресни ананаси, с отлично качество.

Как да разпознавате подходящите за гарнитури ананаси?

Предназначените за гарнитура ананаси трябва да бъдат напълно узрели или една идея преди това. Тогава при разрязване те имат прекрасен от бледо жълт до наситено жълт (в зависимост от сорта) цвят и стегната текстура. От вън те са твърди на пипане и имат ярко зелена листна маса. Цветът е преливащ от тъмно зелено към жълто и оранжево. Ако присъства и кафяв цвят, плодът е подходящ за ядене, но не и за гарнитура. Ако преобладава кафявото и пръста ви потъва лесно го връщайте обратно в щайгата, освен ако не искате да го сложите за ракия.

Как да приготвим гарнитури от ананас

Може да използвате фантазията си и да нарежете плода по много различни начини: на шайби, полумесеци, да го издълбаете като лодка или купичка, в която да налеете коктейла, но най-разпространената, бих казал стандартна, коктейлна гарнитура от ананас е клинчето. Това е и най-издържаната от финансова гледна точка гарнитура, понеже от един под със средна големина излизат между 50 и 70 бройки, в зависимост от това колко сте стиснати.

  • За да нарежете ананасови клинчета първо, с голям и остър нож, отрежете горната част, където са листата.

В никакъв случай не изхвърляйте капачето с щръкналите зелени листа. Оставете го настрани и после започвайки от вътре навън оскубете всяко едно листо. Накрая ги сложете в чаша или кутия, покрийте с фолио и сложете в хладилника. Тези листа са чудесна добавка към много гарнитури. Например нанижете по едно листо на клечката между резена от избрания плод и коктейлната черешка, винаги е хубаво да има нещо зелено. С повече фантазия може да им намерите десетки приложения.

  • Разрежете по дължина ананасът на две равни части. Не белете кората, защото тя е съставна част на гарнитурата.
  • Разрежете всяка от половинките, отново по дължина на по три равни клинообразни части. (може и на четири, ако ви идва скъпо).
  • Отрежете надлъжно сърцевината на плода (на този етап това е върха на клина).
  • Направете по дължината разрез, дълбок около 1 см. (който после ще послужи за закрепване на ръба на чашата).
  • Нарежете напречно на малки клинчета с дебелина 1 — 1,5 см. Не ги правете прекалено тънки, защото освен че изглеждат като отпадък, а и (в случай че правите заготовка) изсъхват по-бързо.
  • Нарежете толкова колкото ви е необходимо. Останалите ненарязани парчета, увийте плътно с опаковъчно фолио и сложете в хладилника. По този начин ще се съхранят свежи до 10 дни.

Ще се убедите, че резените от ананас са много лесни за приготвяне.

За коктейлните гарнитури

Завършвам повечето от статиите с този пасаж, не, защото искам да създам обем на статията, а защото следващите редове са фундаментът, върху който всеки трябва да стъпи преди да хване ножа и да започне да реже своите гарнитури.

Както знаем коктейлите са напитки, обикновено с много добър вкус и аромат, но дали това е достатъчно. Това, което хората виждат първо е как той изглежда. Естетичен вид на вашия коктейл си личи още, когато той напусне работния плот. Изразът, че очите трябва да пият коктейла с вас, не е популизъм, а самата истина. Когато става въпрос за гарниране трябва да дадете свобода на вашата креативност, въображение и усет. Дали обаче това е достатъчно? Гарнитурата не е просто красивото нещо, което клиента оценява, но маха веднага от коктейла си. Освен красиви и свежи, гарнитурите задължително трябва да са годни за консумация и като такива те трябва да бъдат изяждани. Като неписано правило е, че избора на гарнитура започва с цвета и вкуса на коктейла. Веднага след това идват вида, предназначението и съставките му, които също трябва да са в унисон с коктейлната гарнитура. Имайте предвид, че основната цел на гарнитурата е тя да украси и допълни напитката, а не да я заслепи и омаловажи. Винаги помнете, че простите неща са най-красиви (и най-малко пипани с пръсти).

Успех!

автор: bgBarman.bg

Гарнитури и декорации

Лимонов туист

лимонов туист кора лимон
1374054091

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.

Коктейлни маслини

три коктейлни маслини
1374054091

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.

Коктейлна черешка

Мараскино череша
1358539922

Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.

Резен портокал

резен портокал
1348657190

Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.

Резен Лайм

Клинче лайм
1348602988

Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.

Резен Лимон

лимонов резен на клин
1348656442

Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.

Венец от сол

Правене на венец от сол
1348669652

Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.

Горски плодове

Горски плодове 330-330
1348832332

Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!

Резен грейпфрут

клинче, резен грейпфрут
1348905518

Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.

Резен банан

резен банан малка
1350507163

Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.

Резен ананас

Клинч резен ананас
1348919820

Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.

Ментови листа

връх мента ментови лис
1348923292

Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.

Зърна кафе

Три зърна кафе 330-330
1348944626

Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.

Захар

кафява и бяла захар
1349021372

Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.

Шоколад

шоколадово блокче 330-330
1349102591

Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.

Резен ябълка

резен червена ябъка
1374054091

Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.

Сметана

бита сметана 1
1358539836

Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.

реклама Whiskey Fest 2019