Коктейлни маслини

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.

коктейлни маслини върху крака на момиче

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.

За коктейлните маслини.

Днес коктейлните маслини могат да се намерят в десетки варианти. От класическите пълнени с червена чушка до такива с чесън, синьо сирене, черен пипер, аншоа и бахар, белен бадем и много други.

Уговорката ни тук е, че разглеждаме маслините само като коктейлна гарнитура, а не като цяло. Правя това уточнение защото за коктейлните гарнитури почти винаги, за да не кажа винаги, се използват зелени маслини. Разбира се има и коктейли, които се гарнират с черни, но ако това не е упоменато излишно в рецептата, то маслината трябва да е зелена.

Освен че коктейлната маслина е класика при пиенето на коктейла Сухо Мартини (Dry Martini), тя има и своите предимства:

Малката тайна е, че тя добавя солено и кисело към вашия сух коктейл.

Това са съставки, които липсват в най-популярния коктейл на планетата. Както е известно, за да бъде балансиран и вкусен един коктейл, той трябва да даде по нещо за всеки от четирите основни вкусовите рецептори — сладко, горчиво, кисело и солено. Първите две усещания ги има във вермута, но останалите липсват. Използваните в коктейлите маслини обикновено се съхраняват в саламура, която съдържа липсващите ни съставки. Пропитата в маслината марината, доставя липсващите вкусове и магически конвертира простата комбинация в изцяло нова възхитителна напитка.

Препоръчително е винаги да изплаквате коктейлните маслини с вода, преди да ги поставите във вашия коктейл.

Поради начина им на съхранение, те могат да съдържат твърде много марината, която освен солена и кисела, в нашия случай е и мазна. В по-големи дози маслиновата марината може да замърсят коктейла Ви. Може би вече сте се досетили откъде идва името на така популярния коктейл Мръсно Мартини (Dirty Martini)? Точно така маринатата е една от съставките. Също така е важно, винаги да се използват здрави маслини, защото тези с нарушена цялост много вероятно да са вече развалени или на път да станат. Все пак не искате гарнитурата да развали, иначе прекрасно приготвения коктейл.

Както знаете (вж. по-надолу), гарнитурите трябва да са годни за консумация.В случая с маслините те не само се ядат, но направо са си мезе. Затова не се скръндзете и сложете на клечката толкова маслини, колкото тя побере, като оставите съвсем малко, където да се хване.

Избягвайте да нанизвате маслини на пластмасови атлетки, не заради друго, а защото усещането им в устата е неприятно. Ако нямате специални пръчици, използвайте дървени клечки за зъби или при по-големите чаши отрязани бамбукови шишове за барбекю.

Нанизване на коктейлни маслини

Както казах има много и различни видове коктейлни маслини, идващи от всички краища на света. Кои да изберете може да определите само с дегустация. Това е личен избор, но не забравяйте, че някои марки са по-добри от останалите.

За коктейлните гарнитури

Завършвам повечето от статиите с този пасаж, не, защото искам да създам обем на статията, а защото следващите редове са фундаментът, върху който всеки трябва да стъпи преди да хване ножа и да започне да реже своите гарнитури.

Както знаем коктейлите са напитки, обикновено с много добър вкус и аромат, но дали това е достатъчно. Това, което хората виждат първо е как той изглежда. Естетичен вид на вашия коктейл си личи още, когато той напусне работния плот.Изразът, че очите трябва да пият коктейла с вас, не е популизъм, а самата истина. Когато става въпрос за гарниране трябва да дадете свобода на вашата креативност, въображение и усет. Дали обаче това е достатъчно? Гарнитурата не е просто красивото нещо, което клиента оценява, но маха веднага от коктейла си. Освен красиви и свежи, гарнитурите задължително трябва да са годни за консумация и като такива те трябва да бъдат изяждани. Като неписано правило е, че избора на гарнитура започва с цвета и вкуса на коктейла. Веднага след това идват вида, предназначението и съставките му, които също трябва да са в унисон с коктейлната гарнитура. Имайте предвид, че основната цел на гарнитурата е тя да украси и допълни напитката, а не да я заслепи и омаловажи. Винаги помнете, че простите неща са най-красиви (и най-малко пипани с пръсти).

Успех!

автор: bgBarman.bg

Гарнитури и декорации

Лимонов туист

лимонов туист кора лимон
1374054091

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.

Коктейлни маслини

три коктейлни маслини
1374054091

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.

Коктейлна черешка

Мараскино череша
1358539922

Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.

Резен портокал

резен портокал
1348657190

Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.

Резен Лайм

Клинче лайм
1348602988

Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.

Резен Лимон

лимонов резен на клин
1348656442

Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.

Венец от сол

Правене на венец от сол
1348669652

Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.

Горски плодове

Горски плодове 330-330
1348832332

Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!

Резен грейпфрут

клинче, резен грейпфрут
1348905518

Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.

Резен банан

резен банан малка
1350507163

Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.

Резен ананас

Клинч резен ананас
1348919820

Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.

Ментови листа

връх мента ментови лис
1348923292

Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.

Зърна кафе

Три зърна кафе 330-330
1348944626

Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.

Захар

кафява и бяла захар
1349021372

Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.

Шоколад

шоколадово блокче 330-330
1349102591

Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.

Резен ябълка

резен червена ябъка
1374054091

Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.

Сметана

бита сметана 1
1358539836

Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.

реклама Whiskey Fest 2019
Най-новият майстор на избата Реми Мартин, Батист Луезу.

Конячната къща Rémy Martin има нов селър мастър

Rémy Martin (Реми Мартен) обявиха, че Батист Луезу (Baptiste Loiseau), ще наследи настоящия господар на избата, жената с уникалния нос, гранд дамата на коняка, Пиерет Трише (Pierrette Trichet).