Уиски

Всеки знае какво е уиски. Това е тази бистра кехлибарна напитка с приятен парлив и галещ небцето вкус на ванилия, плодове и подправки. Тук ще научите всичко за видовете и стилове уиски и тайните на техния вкус.

Поглед в миналото на най-популярната алкохолна напитка по света

Кратка история на уискито

Нелегален казан за уиски в Шотландия
1344925343

В далечните тъмни времена някъде в Шотландия или Ирландия, в стъклени колби и медни казани, донесени от далечни страни, потайни монаси приготвяли чудни, весели питиета, с лечебни свойства. Едва ли тогава някой от тях е осъзнавал, че дава началото на една огромна и мощна идустрия.

Богатството на природата събрано в едно зърно

Производство на Уиски - Част 1

Зърна ечемик
1344925419

Зърното е основната суровина за производството на уиски. Това разбира се е много общо казано, тъй като под тази дума различаваме ечемик, царевица, пшеница, ръж и пр. др. култури.

Без вода няма Уиски!

Производство на Уиски част 2

Водопад в Шотландия
1344925452

Водата е втория основен елемент при създаването на уиски и същевременно най-мистериозният. Тя е нужна, както за производството му, така и за неговата консумация. Най важната й характеристика е, че трябва да е много. Всяка дестилерия е позиционирана на място с изключително големи запаси на вода.

Тайнството на малца и транформацията на ечемика в бира

Производство на уиски — Част 3

Малцоване на ечемика в bowmore
1344925575

Малцовото уиски се произвежда изключително и само от малцован ечемик. От всички видове уиски, независимо в коя част на света са произведени, били те със царевица или ръж, малцования ечемик играе първостепенна роля. Той дава натурална конверсия на скорбялата в захари. В противен случай е необходимо изкуствено обогатяване с ензими, както се прови главно при канадското уиски и по-евтините брандове.

Дестилацията на уиски, традиция и изкуство

Производство на уиски — Част 4

Казан за уиски
1344925637

Дестилацията на уиски е процес, който никой не би могъл да унифицира. Не защото е изключително сложно, а поради това, че различните видове уиски имат своя собствена технология. Независимо от това обаче, всичко започва от малцово уиски, което не случайно е най-добре развито в Шотландия.

Ароматите на дървото и отпечатъка на времето

Производство на уиски — Част 5

Бъчва с Lochranza
1344925765

Отлежването е наука и изкуство. Тук няма писани правила, а години на опит, знания и много любов. На пазара може да срешнете 10 годишно и 25 годишно уискита на еднакви цени. Годините не винаги са показател за качество, а начина на отлежаване, вида на дървото, бъчвата, условията на съхранение и разбира се уменията на специалистите в дестилериите.

По темата…

Шотландско поклонничество и японско усърдие

Особености на японското уиски

Реклма на японско уиски
1344973550

Ако трябва да сравняваме японските уискита с тези от Шотландия и Ирландия, то те определено се доближават повече до скоча. Това е свързано най-вече с историята на японското уиски. Първите производители, като Такецуро (Taketsuru), придобили уменията си в Шотландия, се опитват да копират изцяло техния уникален стил. Неговата дестилерия Yoichi (Йочи) в Хокайдо (Hokkaido) е позиционирана точно там, защото тероарът в тази част от Япония, изцяло наподобява този в Шотландия.

Некелтския регион на Шотландия

Характеристика на шотландския уиски региона Лоуланд (Lowlands)

Лоуландс малка
1344940392

Регионът Лоуланд (Lowlands) е най-южната част на Шотландия и най-близката до Англия. Той е известен още като «Ghalldach», което означава «некелтски регион» (не питайте как се произнася, не мога да си изкълча езика). По-голямата част от дестилериите тук са разположени в близост до северната му граница с Хайланд, която се определя като линия между градовете Дъндии (Dundee) и Грийнък (Greenock), или ако щете Глазгоу и Единбург, понеже са по известни.

Характеристика на Северен Хайланд

Северен Хайланд малка
1344930416

Само седем дестилерии оперират, към момента, в района на северозапад от Инвернес (Inverness). За съжаление, на територията на столицата на Хайланд няма нито една действаща дестилерия. От този район, между Мурей (Moray) и Кромарти (Cromarty), произлиза първата марка Шотландско уиски — Forintosh (Форинтош), на която бил даден статут на Duty Free, благодарение на политическата привилегированост на собственика й.

реклама Whiskey Fest 2019

Tasting Room Варна. Магазин и бар за премиум напитки

TASTINGROOM.BG

Най-богатата и изчерпателна уиски колекция на достъпни цени. Посетете ни на място и получете консултация или разгледайте нашия онлайн магазин.

Сокове Флорина

Марката «Флорина» с нов собственик

Според информация на Българската фондова борса — x3news, на 4.09.2013 г., е извършена продажба на 100% от акциите на дружеството от ВМ Финанс груп АД на британската Ню Юръп Спешъл Ситюейшънс Лимитид (New Europe Special Situations Limited).