Кратка история на уискито
1344925343
В далечните тъмни времена някъде в Шотландия или Ирландия, в стъклени колби и медни казани, донесени от далечни страни, потайни монаси приготвяли чудни, весели питиета, с лечебни свойства. Едва ли тогава някой от тях е осъзнавал, че дава началото на една огромна и мощна идустрия.
Производство на Уиски - Част 1
1344925419
Зърното е основната суровина за производството на уиски. Това разбира се е много общо казано, тъй като под тази дума различаваме ечемик, царевица, пшеница, ръж и пр. др. култури.
Производство на Уиски част 2
1344925452
Водата е втория основен елемент при създаването на уиски и същевременно най-мистериозният. Тя е нужна, както за производството му, така и за неговата консумация. Най важната й характеристика е, че трябва да е много. Всяка дестилерия е позиционирана на място с изключително големи запаси на вода.
Производство на уиски — Част 3
1344925575
Малцовото уиски се произвежда изключително и само от малцован ечемик. От всички видове уиски, независимо в коя част на света са произведени, били те със царевица или ръж, малцования ечемик играе първостепенна роля. Той дава натурална конверсия на скорбялата в захари. В противен случай е необходимо изкуствено обогатяване с ензими, както се прови главно при канадското уиски и по-евтините брандове.
Производство на уиски — Част 4
1344925637
Дестилацията на уиски е процес, който никой не би могъл да унифицира. Не защото е изключително сложно, а поради това, че различните видове уиски имат своя собствена технология. Независимо от това обаче, всичко започва от малцово уиски, което не случайно е най-добре развито в Шотландия.
Производство на уиски — Част 5
1344925765
Отлежването е наука и изкуство. Тук няма писани правила, а години на опит, знания и много любов. На пазара може да срешнете 10 годишно и 25 годишно уискита на еднакви цени. Годините не винаги са показател за качество, а начина на отлежаване, вида на дървото, бъчвата, условията на съхранение и разбира се уменията на специалистите в дестилериите.
По темата…
Една история за възходите и паденията на американското уиски
1344948827
Дестилация на алкохолни напитки, в новите Американски колонии, съществува от момента на стъпването на първите европейци на този просторен континент. Истината е, че историята на американското уиски стартира с втората вълна емигранти, започнала след 1745 година. Това са основно шотландци и ирландци, бягащи от новите политически и социални условия по родните си места, носещи със себе си изключително ценното познание за дестилацията на алкохол от зърно.
Особености на японското уиски
1344973550
Ако трябва да сравняваме японските уискита с тези от Шотландия и Ирландия, то те определено се доближават повече до скоча. Това е свързано най-вече с историята на японското уиски. Първите производители, като Такецуро (Taketsuru), придобили уменията си в Шотландия, се опитват да копират изцяло техния уникален стил. Неговата дестилерия Yoichi (Йочи) в Хокайдо (Hokkaido) е позиционирана точно там, защото тероарът в тази част от Япония, изцяло наподобява този в Шотландия.
Кратка история на Шотландското уиски
1399925371
Думата уиски (whisky) идва от келтския израз «uisge beatha». С времето за англоговорящите се променя на уски (usky), а в последствие — на уиски (whisky). Днес това пленително питие е познато като Шотландско уиски (Scotch Whisky) или просто Скоч (Scotch)