Поглед в миналото на най-популярната алкохолна напитка по света

Кратка история на уискито
Нелегален казан за уиски в Шотландия

В далечните тъмни времена някъде в Шотландия или Ирландия, в стъклени колби и медни казани, донесени от далечни страни, потайни монаси приготвяли чудни, весели питиета, с лечебни свойства. Едва ли тогава някой от тях е осъзнавал, че дава началото на една огромна и мощна идустрия.

Кой пръв е произвел уиски Шотланците или Ирландците. И за двата народа уискито е част от тяхната култура и начин наживот. Всеки един претендира за титлата прародител на кехлибарената течност. Според мен не са нито едните нито другите, пък и в днешно време няма съществено значение. На първо място, двете страни са толково близо (ако погледнем картата от дестилерията на Bushmils до тази на Lagavulin са по-малко от 100 км.), че надали едните са закусвали нещо по-различно от другите. По същия начин никога няма да разберем кафето приготвяно в джезве дали е турско или гръцко. На второ място, изкуството на дестилацията е пристигнало в тези сурови страни благодарение на монасите мисионери. Те първи са произвели «водата на живота» и са я разпространили сред местното население.

Съществува и друга теория, която не е лишена от логика и заслужава внимание. Келтите — населението на Ирландия и Шотландия са преселници с индоевропейски произход. Китайците, индийците и хуните са познавали дестилацията от много дълбока древност. Пристигащи от тази част на света, келтите най-вероятно са носели със себе си и тайната на дестилацията.

Името уиски идва от келтския израз uisge beatha, и в превод означава "водата на живота".

За дестилация на uisge beatha има данни още преди повече от 1000 години, но първият запазен документ датира от 1494 год., когато краля дава поръчка на отец Джон Кор (Friar John Cor), да произведе 8 бола малц. Естествено поръчката е била само за медицински цели.

В самото начало смесено с различни билки, минерали и дори мед, уискито наистина се е използвало от тогавашната медицина, а също така и като разменна монета. И за секунда да не ви минава през ума, че прародителя на уискито се доближава до съвременните малцови творения. Да, може би само по алкохолното съдържание. Дестилаторните казани са били малки и грубо изработени. От алхимичните стъклени колби до миниатюрни подобия на днешните дестилационни, малц от не дотам добре почистено зърно с много примеси, допълнителни добавки от билки и корени, това по-скоро е било лекарство отколкото питие за празници. Именно вековете на опит и развитие на науката са довели до усъвършенстването на тази напитка. Колкото до видовете, то определено, годините, бита, културата, научните открития, традициите , нуждите, политиката на страните , и прочие фактори, са допринесли и до различията между отделните уискита, а не границите. В днешни времена, прелитаме от един континент до друг само за няколко часа. Купуваме един продукт, и се колебаем между десетки, дори стотици предложения на различни марки от различни държави със сходни дори еднакви харектиристики, и всичко това се развива стремглаво. Какво ни кара да мислим че съдбата на уискито е по-различна. Различията между шотландско и ирландско уиски не са много, но са съществени и ако прекарате достатъчно дълго време с нас ще разберете, кои са те. Колкото до останалите напитки носещи наименованието уиски, като бърбън, тенеси, канадско, японско .... Да, те са уискита, не само защото носят белезите и характеристиките на определението за уиски, но и защото носят силата и свободомислещия дух на своя прародител.

Развитието на тази алкохолна напитка е низ от стотици последователни събития, всяко от които е изиграло своята роля при изграждането на характера й. Няма да ви занимавам със скучни детайли и дати, защото всеки вид уиски има своята собствена история, а и истинското му опознаване е в бара с пълна чаша в ръка. Преди това обаче със сигурност трябва да знаете, тънкостите на неговото производство и да правите разлика между скоч и ирландско, бърбън и тенеси, канадско и японско уиски, както и какво е сингъл малц, ватед малц, блендед скоч, сингъл барел, каск (барел) стрейт, саур маш,... След тази разходка из света на уискито, Ви обещавам, че вкусът на вашето любимо питие, вече няма да е същият, а по-богат и вълнуващ.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Уиски

Всеки знае какво е уиски. Това е тази бистра кехлибарна напитка с приятен парлив и галещ небцето вкус на ванилия, плодове и подправки. Тук ще научите всичко за видовете и стилове уиски и тайните на техния вкус.

Поглед в миналото на най-популярната алкохолна напитка по света

Кратка история на уискито

Нелегален казан за уиски в Шотландия
1344925343

В далечните тъмни времена някъде в Шотландия или Ирландия, в стъклени колби и медни казани, донесени от далечни страни, потайни монаси приготвяли чудни, весели питиета, с лечебни свойства. Едва ли тогава някой от тях е осъзнавал, че дава началото на една огромна и мощна идустрия.

Богатството на природата събрано в едно зърно

Производство на Уиски - Част 1

Зърна ечемик
1344925419

Зърното е основната суровина за производството на уиски. Това разбира се е много общо казано, тъй като под тази дума различаваме ечемик, царевица, пшеница, ръж и пр. др. култури.

Без вода няма Уиски!

Производство на Уиски част 2

Водопад в Шотландия
1344925452

Водата е втория основен елемент при създаването на уиски и същевременно най-мистериозният. Тя е нужна, както за производството му, така и за неговата консумация. Най важната й характеристика е, че трябва да е много. Всяка дестилерия е позиционирана на място с изключително големи запаси на вода.

Тайнството на малца и транформацията на ечемика в бира

Производство на уиски — Част 3

Малцоване на ечемика в bowmore
1344925575

Малцовото уиски се произвежда изключително и само от малцован ечемик. От всички видове уиски, независимо в коя част на света са произведени, били те със царевица или ръж, малцования ечемик играе първостепенна роля. Той дава натурална конверсия на скорбялата в захари. В противен случай е необходимо изкуствено обогатяване с ензими, както се прови главно при канадското уиски и по-евтините брандове.

Дестилацията на уиски, традиция и изкуство

Производство на уиски — Част 4

Казан за уиски
1344925637

Дестилацията на уиски е процес, който никой не би могъл да унифицира. Не защото е изключително сложно, а поради това, че различните видове уиски имат своя собствена технология. Независимо от това обаче, всичко започва от малцово уиски, което не случайно е най-добре развито в Шотландия.

Ароматите на дървото и отпечатъка на времето

Производство на уиски — Част 5

Бъчва с Lochranza
1344925765

Отлежването е наука и изкуство. Тук няма писани правила, а години на опит, знания и много любов. На пазара може да срешнете 10 годишно и 25 годишно уискита на еднакви цени. Годините не винаги са показател за качество, а начина на отлежаване, вида на дървото, бъчвата, условията на съхранение и разбира се уменията на специалистите в дестилериите.

По темата…

Вкусът на Шотландия

Кратка история на Шотландското уиски

Шотландско уиски
1399925371

Думата уиски (whisky) идва от келтския израз «uisge beatha». С времето за англоговорящите се променя на уски (usky), а в последствие — на уиски (whisky). Днес това пленително питие е познато като Шотландско уиски (Scotch Whisky) или просто Скоч (Scotch)

Характеристика на Северен Хайланд

Северен Хайланд малка
1344930416

Само седем дестилерии оперират, към момента, в района на северозапад от Инвернес (Inverness). За съжаление, на територията на столицата на Хайланд няма нито една действаща дестилерия. От този район, между Мурей (Moray) и Кромарти (Cromarty), произлиза първата марка Шотландско уиски — Forintosh (Форинтош), на която бил даден статут на Duty Free, благодарение на политическата привилегированост на собственика й.

Родени от стремежа към печалба

История на блендираните шотландски уискита

Пътя на джони уолкър началото
1345013164

В първите години на 19 век Шотландия е страна на постоянни промени. Високопланинските части (Highlands) са брутално разчистени от индустриализацията. Земите на селяните се превръщат в ливади за отглеждане на овце. Част от хората намират изход в градовете, а други — емигрират в Америка, Канада или Австралия. Народът се преселва около новите центрове на тежката индустрия — по богатият на въглища колан, разделящ Нископланиските (Lowlands) от Високопланинските (Highlands) части на Шотландия.

реклама Whiskey Fest 2019

Tasting Room Варна. Магазин и бар за премиум напитки

TASTINGROOM.BG

Най-богатата и изчерпателна уиски колекция на достъпни цени. Посетете ни на място и получете консултация или разгледайте нашия онлайн магазин.

връх мента ментови лис

Ментови листа

Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена.