Без вода няма Уиски!

Производство на Уиски част 2
Водопад в Шотландия

Водата е втория основен елемент при създаването на уиски и същевременно най-мистериозният. Тя е нужна, както за производството му, така и за неговата консумация. Най важната й характеристика е, че трябва да е много. Всяка дестилерия е позиционирана на място с изключително големи запаси на вода.

Първият етап при производството на уиски е накисването на зърното.

Най-добрата за тази цел е меката вода. Повечето шотландски дестилерии се кълнат в мекотата на водата, която използват. Това е така, когато тя извира от гранитните недра на шотландските планини или тече по торфените корита на реките. Шотландската вода е известна още с ниското си ниво на pH, понеже в нея има следи от киселинен торф, което спомага при ферментацията. Когато водата тече по своя път до дестилерията абсорбира безброй аромати. Трите торфени чудовища на южния бряг на остров Айла (Islay) — Ardbeg, Lagavulin и Laphroaig, използват вода течаща километри през торфени залежи, правещи я богата на фенолни елементи. Чудесно! Но не само меката вода прави добро уиски. Според мен заслугата на меката вода е малко надценена. Дестилерии като Glenmorangie и Highland Park произвеждат превъзходни уискита със завидни характеристики, а използват твърда вода. От друга страна за качеството на бърбъна допринася изключително варовитата и твърда вода на Кентъки и Тенеси, която същевременно е и бедна на минерали.

Каква трябва да е водата тогава?

  • Отговора е: «Чиста»

  • Също така трябва да е с много ниско съдържание на желязо и богата на калции и цинк. Дестилация е процес на разделяне на смес от течности на съставящите я части чрез частично изпарение и кондензация на образуваните пари. Т.е ако използваме вода от градската водопроводна мрежа или промишлена вода (както правят великите наши производители на алкохол), то ще имаме чедесен аромат на хлор и още нещо.

    Друга необходима черта на водата е, че трябва да е студена. Някои дестилерии дори затварят за няколко седмици през летния сезон, не само поради липсата на достатъчно вода, но и заради температурните и нива. За да се получи добър конденз при дестилацията е необходима много студена вода.

    Вода е нужна да се разреди уискито до необходимите 63 −64 об.% алк. преди да се налее в дъбовите бъчви за отлежаване. След завършване на матурацията настъпва ред на процеса гасене. Уискито се разрежда до желаното алкохолно съдържание отново със същата вода.

    Необходимостта от вода не спира до тук.

    Може би най-важния момент идва при консумацията. Би било грях да използваме лед или вода от градската водопроводна система за да охладим или разредим питието прекарало години в дъбова бъчва в очакване на този момент. Долейте своето уиски с няколко капки изворна вода със стайна температура. Така повярвайте ми ще усетите какво наистина пиете. Забравете за леда. Не разваляйте безценото си питие (независимо от цената) със замръзнала вода за 2.40 лв/куб.

    Помнете! И най-малките детайли имат значение!

    автор: bgBarman.bg

    Уиски

    Всеки знае какво е уиски. Това е тази бистра кехлибарна напитка с приятен парлив и галещ небцето вкус на ванилия, плодове и подправки. Тук ще научите всичко за видовете и стилове уиски и тайните на техния вкус.

    Поглед в миналото на най-популярната алкохолна напитка по света

    Кратка история на уискито

    Нелегален казан за уиски в Шотландия
    1344925343

    В далечните тъмни времена някъде в Шотландия или Ирландия, в стъклени колби и медни казани, донесени от далечни страни, потайни монаси приготвяли чудни, весели питиета, с лечебни свойства. Едва ли тогава някой от тях е осъзнавал, че дава началото на една огромна и мощна идустрия.

    Богатството на природата събрано в едно зърно

    Производство на Уиски - Част 1

    Зърна ечемик
    1344925419

    Зърното е основната суровина за производството на уиски. Това разбира се е много общо казано, тъй като под тази дума различаваме ечемик, царевица, пшеница, ръж и пр. др. култури.

    Без вода няма Уиски!

    Производство на Уиски част 2

    Водопад в Шотландия
    1344925452

    Водата е втория основен елемент при създаването на уиски и същевременно най-мистериозният. Тя е нужна, както за производството му, така и за неговата консумация. Най важната й характеристика е, че трябва да е много. Всяка дестилерия е позиционирана на място с изключително големи запаси на вода.

    Тайнството на малца и транформацията на ечемика в бира

    Производство на уиски — Част 3

    Малцоване на ечемика в bowmore
    1344925575

    Малцовото уиски се произвежда изключително и само от малцован ечемик. От всички видове уиски, независимо в коя част на света са произведени, били те със царевица или ръж, малцования ечемик играе първостепенна роля. Той дава натурална конверсия на скорбялата в захари. В противен случай е необходимо изкуствено обогатяване с ензими, както се прови главно при канадското уиски и по-евтините брандове.

    Дестилацията на уиски, традиция и изкуство

    Производство на уиски — Част 4

    Казан за уиски
    1344925637

    Дестилацията на уиски е процес, който никой не би могъл да унифицира. Не защото е изключително сложно, а поради това, че различните видове уиски имат своя собствена технология. Независимо от това обаче, всичко започва от малцово уиски, което не случайно е най-добре развито в Шотландия.

    Ароматите на дървото и отпечатъка на времето

    Производство на уиски — Част 5

    Бъчва с Lochranza
    1344925765

    Отлежването е наука и изкуство. Тук няма писани правила, а години на опит, знания и много любов. На пазара може да срешнете 10 годишно и 25 годишно уискита на еднакви цени. Годините не винаги са показател за качество, а начина на отлежаване, вида на дървото, бъчвата, условията на съхранение и разбира се уменията на специалистите в дестилериите.

    По темата…

    Некелтския регион на Шотландия

    Характеристика на шотландския уиски региона Лоуланд (Lowlands)

    Лоуландс малка
    1344940392

    Регионът Лоуланд (Lowlands) е най-южната част на Шотландия и най-близката до Англия. Той е известен още като «Ghalldach», което означава «некелтски регион» (не питайте как се произнася, не мога да си изкълча езика). По-голямата част от дестилериите тук са разположени в близост до северната му граница с Хайланд, която се определя като линия между градовете Дъндии (Dundee) и Грийнък (Greenock), или ако щете Глазгоу и Единбург, понеже са по известни.

    Дестилерии под път и над път

    Бърза разходка из Спейсайт (Speyside)

    Спейсайд посоки към дестилерии
    1398150007

    Въпреки че Спейсайд е подрайон на Хайландс (Highlands), тук се намират почти половината от всички работещи дестилерии в Шотландия. Спейсайд се разпростира от Инвернес на запад до Абърдийн на изток. На юг започва от гребена на планината Грампиан (Grampian) и се разгъва на север, по течението на река Спей (Spey), до брега на океана. В южната част на Спейсайд се намират много малко дестилерии.

    Характеристика на Северен Хайланд

    Северен Хайланд малка
    1344930416

    Само седем дестилерии оперират, към момента, в района на северозапад от Инвернес (Inverness). За съжаление, на територията на столицата на Хайланд няма нито една действаща дестилерия. От този район, между Мурей (Moray) и Кромарти (Cromarty), произлиза първата марка Шотландско уиски — Forintosh (Форинтош), на която бил даден статут на Duty Free, благодарение на политическата привилегированост на собственика й.

    реклама Whiskey Fest 2019

    Tasting Room Варна. Магазин и бар за премиум напитки

    TASTINGROOM.BG

    Най-богатата и изчерпателна уиски колекция на достъпни цени. Посетете ни на място и получете консултация или разгледайте нашия онлайн магазин.