Bowmore®

Шотландско Уиски | Suntory Liquors Limited | Обединено кралство Великобритания

Дестилерията Боумор кортина

Открита преди повече от 230 години, Bowmore е първата регистрирана дестилерия на, прочутия със своите чутовни уискита, остров Айла и една от най-старите в Шотландия. Това, с което тя е известна по света обаче е нейното перфектно балансирано сингъл малц уиски.

Малцовите уискита от Айла са известни със своя силно изразен димен торфен отпечатък. Уискито на дестилерията Bowmore не прави изключение. Пропито със специфичния и богат на земни аромати торфен пушек, водорасли и солен морски бриз, всяка негова капка е уникална симфония от естествената среда на Айла.

Дестилерията Bowmore произвежда едно от най-перфектно балансираните шотландски уискита. То не е толкова силно опушено както при фенолните крале на юг (Ardbeg, Laphroaig и Lagavulin), но сравнително доста повече от тези на север (Bunnahabhain, Caol Ila).

През 2000 година, «Scotch Whisky Industry Review» нарежда Bowmore Islay Single Malt измежду 10 — те най-велики малцови уискита в света.

Разположение на Bowmore

Дестилерията е сърцето на най-големия град на остров Айла, Боумор. Градът и марката сингъл малц споделят не само своите имена, но и вероятно много истории. Град Боумор е първото планирано създадено населено място на остров Айла. Той е основан през 1768 година, а само 11 години по късно от казаните на едноименната дестилерия потичат първите капки малцово уиски.

Разположението на дестилерията на брега на океана играе жизнено важна роля при оформянето на окончателния характер на нейното уиски. Дестилерията заема ефективно повечето от земите на запад и има атрактивен вид не само от залива, но и от официалният й вход от към града. Най-впечатляващ разбира се е погледа от залива Индаал (Indaal). Снежно белите сгради на Bowmore Distillery гордо се издигат на брега на морето и сърдечно приветстват всяка пръска от постоянно прииждащите от Атлантическия океан вълни. Подобно на останалите Айла дестилерии името Bowmore е изписано с огромни черни букви на един от складовете за отлежаване.

История на Bowmore

Първите исторически сведения за съществуването на дестилерията Bowmore датират от 1779 г. Това я прави първата уиски дестилерия на остров Айла и една от най-старите в Шотландия. Нейният основател Дейвид Симсън пристига в новият град Боумор веднага след неговото създаване и утвърждаване като административна столица от Даниел Кембъл — лорда на острова.

Симсън е типичен пример за пионер. През своя живот той бил фермер, търговец, пощальон, моряк, но това с което се справял най-добре се оказва дестилацията на уиски. Разбира се подобно на всяка една шотландска дестилерия в първите си години (до 1815/1816) и Bowmore работи нелегално (т.е. без лиценз).

Симсън развива дестилерията до 1837 г., когато я продава на Джеймс Матър. Семейство Матър са с немски корени и са не по-малко именити местни търговци, фермери и производители на уиски. Джеймс Матър също така изпълнява ролята на консултант представляващ Османската империя, Португалия и Бразилия през техните консулства в Глазгоу. Новите собственици разширяват значително капацитета на дестилерията и въвеждат редица иновативни процеси. Те дори построяват малък параход, с който да превозват от големия остров ечемик, въглища и разбира се да доставят своето уиски. Името Bowmore славно набира популярност не само в Глазгоу, но и в цяла Шотландия.

Семейството Mutter продава дестилерията през 1925 г. (според други източници година на продажбата е 1887, а според трети 1892) на Джон Шериф от Кембелтън (J.B. Sheriff & Co). Джон Шериф е собственик на Bowmore Distillery Company до 1950 г., когато я продава на базираната в Инвърнес, William Grigor & Son, Ltd. По време на световните войни в Bowmore не се произвежда уиски. През Втората световна война дестилерията е домакин на командването на Кралските военновъздушни сили.

Съдбовна за Bowmore Distillery Company е 1963 година, когато тя става част от, създадена през 1951 г. от Стенли Морисън и Джемс Хоуат, Stanley P. Morrison Ltd. Новият собственик има много стабилни позиции в търговията с уиски. След придобиването на дестилерията, собствениците преименуват своята компания на на Morrison Bowmore Distillers Ltd.

Въпреки че Морисън обновява значително голяма част от дестилерията, той запазва така важният за характера на Bowmore «малцов под». Благодарение на това днес можем да се насладим на уникално малцово уиски, произведено по автентична технология от XVII век.

Следват години на неудържим успех за цялата компания. На 9 август 1980 г. Нейно величество Кралицата на Великобритания посещава дестилерията Bowmore. Интересен е фактът, че това е нейно първо посещение в шотландска дестилерия изобщо.

През 2013 Morrison Bowmore Distillers Ltd са удостоени с наградата Distiller of the Year.

Morrison Bowmore Distillers оперират общо три уиски дестилерии: Bowmore (Айла), Glen Garioch (Хайланд) and Auchentoshan (Лоуланд). През 1994 г. компанията става част от Suntory, които в продължение на няколко години са частични акционери в нея. През 2014 година Suntory придоби Beam. Днес Bowmore е част от невероятното портфолио на Beam-Suntory — третата по големина компания производител на високо-алкохолни напитки в света.

Произход на името Bowmore

Името Bowmore се среща в стари книги, датиращи от преди 400 години, но историците все още спорят върху произхода му. Някои смятат, че то идва от наименованието на малкия черен риф пред залива Lock Indaal, който е бил сцена на изключително много корабокрушения през годините. Други твърдят, че мястото първоначално е носело името Poll-mor, което в превод означава голям басейн, където южняците намирали пристан, за да ремонтират своите кораби. Трети предполагат, че Bowmore (Боумор) произлиза от скандинавското Bogha Mor, което означава, подводна скала. Вероятно истината се крие някъде там.

Технология на производство

Близо четвърт хилядолетие от построяването на дестилерията, технологията на производството в Боумор е напълно автентична и максимално доближаваща се до тази в миналото. Рецептата, споделена от тях е проста, но и неповторима, защото точно тази перфектна комбинацията от торф, ечемичен малц, морски бриз, вода, дърво и традиции, които заедно изграждат това малцово уиски, може да се намери само там.

Водата на Боумор

Както е известно, водата е един от ключовите елементи при производството на уиски. Водата за производството на Bowmore идва от реката Лагган (Laggan), която извира от хълмовете на източния бряг на острова. Реката пресича острова напречно като по 19 километровия си лъкатушещ път към океана, водата поема ароматите на средата: минерали от пясъчниците и варовиковите скали при извора, хедър от хълмовете покрай които преминава и торф от блатата, които пресича. В края на нейния път водата се отклонява от реката към водосбора на Bowmore.

Зърното

Bowmore Distillery използва по възможност ечемик отглеждан на Айла. Известността и търсенето на нейните уискита обаче прави това количество недостатъчно и част от необходимия ечемик се доставя от главния остров. Доставките са поверени на 16 специализирани ферми в Шотландия.

Bowmore е първата дестилерия, която трасира целият технологичен път на своите уискита — от ечемика до бутилката.

Малцоване на ечемика

Преди за бъде използван за производството на уиски ечемикът трябва да се малцова. Bowmore е една от много малкото на брой дестилерии (останалите са, Laphroaig, Highland Park, Springbank и The Balvenie), които все още произвеждат сами и по занаятчийски способ част от необходимият за тяхното уиски ечемичен малц.

Процеса на малцоване започва с накисването на ечемика във вода. За целта, в дестилерията използват тяхната скъпоценна, богата на минерали и обогатена с наситени торфени обертонове вода. Ечемикът се кисне в нея в продължение на два дни, след което се разстила на техният автентичен малцовия под. През следващите пет до седем дни ечемикът покълва. За да се контролира температурата и скоростта на кълняемост, през целия този период той се обръща на ръка посредством автентични дървени лопати. Това е доста скъп способ от гледна точка на съвременна индустриална технология, но в Bowmore продължават да го правят така вече 200 години, защото вярват, че това е един от ключовете към отличителен вкус на техното обичано уиски.

След като при кълненето зърното достигне оптималното захарно съдържание, процесът се прекратява посредством изсушаване. За целта в Bowmore горят торф от залежите при Laggan Мос. Топлият и гъст торфен дим се издига и преминава през разстлания над пещта зелен малц като му придава уникален опушен мирис и вкус. Готовия малц се прехвърля в мелницата, където на два последователни етапа се смила до малцов грис (мливо).

Дестилерията произвежда сама около 40% от необходимият им малц. Останалата част се доставя от сертифицирани доставчици, които следват точно техните инструкции и спецификация.

Майшуване и ферментация

Майшуването е процес при който нишестето в смеленият ечемик се преобразува в захари. Захарите се разтварят в топлата вода и се получава сладка мъст, която шотландците наричат wort. За да се извлече оптимално захарта, която ще достави максимално алкохолно съдържание при последващия процес на ферментация, малцовото мливо преминава през три води.

Течната пивна мъст се изпомпва в масивни борови съдове, наречени уошбакове (washbacks). За да стартира ферментацията към мъстта се добавят дрожди, които се хранят от захарта и я превръщат в алкохол. Интересен е фактът, че всеки един уошбак е кръстен на някой от хората притежавали дестилерията от нейното създаване до днес.

Детилация

В дестилерията Bowmore разполагат с четири дестилационни казана. В два от тях (Wash Stills) протича първата дестилация, а в другите два (Spirit Stills) втората. По време на втората дестилация мастър дестилъра отделя само сърцето на дестилата (средната фракция). Това е най-добрата част от дестилата, която може да бъде напълнена в бъчвите и да се превърне в Bowmore Single Malt Whisky.

Дестилерията Bowmore разполага с годишен капацитет за производство на 2 000 000 литра уиски.

Отлежване

Видът на бъчвите е от решаващо значение за отличителните ароматни и вкусови характеристики на всяко уиски. Известно е, че в тях то развива над 60% от своите характеристики. Изборът на правилните съдове, както и на технология на отлежаване са едни от най-важните решения, които мастър дестилъра на дестилерията трябва да направи. Bowmore прави ежегодно значителни инвестиции в използвани бъчви. Нейните разходи в тази насока са около четири пъти повече от средните за индустрия.

За своите уискита Bowmore използват екс бърбън бъчви, испански шери или бордо. Бъчвите от бърбън са главните виновници за характерния аромат на ванилия в уискито. Бъчвите от шери придават по-плътно тяло и дълбок кехлибарен цвят, а също така и аромати на карамел и сушени плодове. Около 30% от бъчвите на Bowmore са от шери. Видимо от непрестанно разширяващото се портфолио, дестилерията не спира да експериментира с нови видове бъчви, между които екс бордо, шери Педро Хименес и порто.

Уискито на Bowmore отлежава на едно много специално място. Легендарният Vaults No. 1 на Боумор е най-старият склад за съзряване на уиски в Шотландия и единственият с ниво под морското равнище.

Във Vaults No. 1 е тъмно, влажно и студено, а от вън вълните на Локх Индаал се разбиват в стените и разпръскват фина солена морска мъгла. Тази невероятна среда е една от причините уискито на Bowmore да се счита за един от най-изтънчените представители на категорията шотландски сингъл малц.

Продукти на марката

Днес дестилерията Bowmore произвежда втората най-продаваната марка (след Laphroaig) шотландски сингъл малц от Айла. Портфолиото на дестилерията е доста обширно, а ако включим и продуктите на независимите бутилиращи компании, направо необятно. То се състои от няколко линии, които се групират както следва:

Стандартна линия (Core Range):

Bowmore Legend, Bowmore Small Batch, Bowmore 12 YO, Bowmore 15 YO «Darkest», Bowmore 18 YO и Bowmore 25 YO.

Лимитирани серии (Limited editions):

Bowmore 50 YO, Bowmore Devils Casks 10 YO, Bowmore Tempest 10 YO, Bowmore Laimrig 15 YO, 1981, Bowmore 1982, Bowmore 1985, Black Bowmore 1964, White Bowmore 1964, Gold Bowmore 1964, Bowmore 40 YO, Bowmore 1964 Fino, Bowmore 1957, Bowmore 23 Years Old Port Matured 1989.

Тревъл Ритейл (Travel Retail Exclusive):

Bowmore Black Rock, Bowmore Gold Reef, Bowmore White Sands, Bowmore Springtide, Bowmore 1984.

Вижте повече за продуктите от линковете по-долу!

Продукти на марката

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Айла

Bowmore / Laphroaig / Ardbeg / Bruichladdich / Bunnahabhain / Bunnahabhain / Caol Ila / Lagavulin / Port Ellen / Smokey Joe

Торф и море

Тероарът на уиски регион Айла (Islay)

Bowmore дестилерията при буря
1345029360

Мощния характер на малцовите уискита от остров Айла (Islay), може да бъде непоносим за по-малко опитни носове и вкусове. Повечето са много характерни и веднага разпознаваеми, защото тяхната търговска марка е една: «торфени чудовища».

Люлката на скоча

Islay

Айла малка
1344940536

Най-южният от всички шотландски острови е родно място на най-характерната група сингъл малцови уискита в цяла Шотландия. Носещи, наситеният с йод и водорасли морски възух, миризмата на торфените изпарения и ароматните зрели плодове, те представляват душата на острова, събрана в бутилка. Мощни и нежни. Стилът на тези уникални уискита им отрежда заслужено да бъдат обособени в самостоятелен регион.

Дестилацията в Айла (Islay) — изкуство и начин на живот

Характеристика на уискитата от Айла

Дестилатори caol ila Айла 2
1404737076

Фактът, че Айла (Islay) е малък остров с почти еднакъв тероар, не означава, че разликите между малцовите уискита произведени от тези осем дестилационни фабрики са незначителни. Въпреки общите регионални характеристики, които всяко едно притежава, когато се намеси изкуството на дестилацията всичко придобива собствена идентичност.

реклама Whiskey Fest 2019