Високоалкохолни напитки

Най-богатата колекция от напитки с алкохолно съдържание над 18 об. % алк. повече от 1000 търговски марки и над 10 000 етикета. Прецизна категоризация. Интересни истории за всяка една от тях.

За водата на живота и нейният произход

История на дестилацията

История на дестилацията
1374054091

Дестилацията е процес, чиято история се движи по ръба между практическите и философските учения. Тя е била използвана от алхимиците, които в търсене на философския камък създавали лекарства, козметика, парфюми, напитки и от учените философи, които преобразувайки материята разнищвали вечния въпрос за произхода и смисъла на живота.

Изкуството на дестилацията

Методи за дестилация на високоалкохолни напитки

Казан за варене на алкохол
1346585786

Ако вземете тенджера с капак и кипнете в нея вода, след вдигането му ще забележите капките по неговата повърхност. Това е може би най-простия пример да дестилация. Водата достига своята точка на кипене, издига се във формата на пара и когато срещне студения капак кондензира отново във вода.

По темата…

«Една текила, две текили, три текили ... стълб»

Категории и качествени показатели при текилата

Текила шотове
1345059858

Сипвате си шот текила. Навлажнявате с език частта от ръката си, между палеца и показалеца, напръсквате с малко ситна морска сол (много по лека и по вкусна е), след това близвате от нея и обръщате съдържанието на чашата в устата си. Задържате за секунда преди да преглътнете, за да усетите вкуса на текилата. Веднага след това откъсвате със зъби и сдъвквате месестата част на резен лимон или лайм.

Как се произвежда Коняк или тайните по долината на Шарант

От лозето до бутилката

дестилация на коняк
1345101084

Веднъж осъзнали влиянието на тероара на шестте подрегиона по долината на Шарант, е време да проследим прецизния път на изтънченото бренди с етикет Коняк — от лозето до бутилката.

Изкушение, скрито зад костелива обвивка

Кратка характеристика на ликьорите с ядки и костилки

Ядки микс 1
1371052251

Накисването на плодове, семена и ядки в алкохол е стара традиция по селата на много европейски страни. Дори и днес в Умбрия брулят зелените орехи, разделят ги на четвъртинки и ги затварят в буркани с алкохол или захарен сироп. Това е стара традиция, която най вероятно е дала основата върху която са се изградили известните италиански марки ликьори от ядки и плодови костилки.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!