Knob Creek®
Американско Уиски | Beam Inc. | САЩ
Един от първите супер премиум марки бърбън, Knob Creek е създаден по идея на Букър Ноу, шестия мастър дистилър на дестилерията Jim Beam «... такъв, какъвто беше бърбъна в миналото. Такъв какъв трябва да бъде винаги».
…
Букър Ноу (1929 - 2004)
История на марката
Прелюдия към идеята зад Knob Creek
Ако погледнем към историята на бърбъна, в началото на ХХ век, в САЩ, той все още не е много елегантна и качествена напитка, но за сметка на това притежава сила и мощ присъща на истинските мъже. Както и при повечето световни напитки, качеството и на тази категория уиски се развивало към по добро, но за съжаление през януари 1919 г., осемнадесетата поправка въвежда Сухият режим и баровете и дестилериите затварят за дълъг период от време.
След отмяната на забраната, производителите на бърбън трябвало да наваксат изгубеното производство за много кратко време, затова дестилационните казани не изстивали и произвеждали колкото се може повече алкохол. Но вкусовете на хората и пазарът вече не били същите. Блендираният скоч и белите спиртни напитки като джин, ром и най-вече водка, вече са залели Америка, а пиенето на миксове се е превърнало в стандарт.
Водени от изискванията на пазара, производителите на бърбън, започват да правят млади и по леки уискита. Времето на силно ароматния и с мощно алкохолно съдържание бърбън остава далече в миналото.
Букър Ноу, човекът зад Knob Creek
Шестия мастър дистилър на марката Jim Beam, Букър Ноу е не само един от най-изявените покровители на бърбъна, а легенда. Той обичал уискито да бъде продължително отлежало, пълно с аромат и силно, много силно.
«Small Batch bourbon collection by Jim Beam» създава революция, а Knob Creek се нарежда сред най-продаваните супер премиум бърбъни в света.
«This is bourbon the way it used to be. The way it was meant to be.» — Booker Noe.
Като първа фигура в дестилерията Джим Бий, той имал възможност да се наслаждава, на най-добрия бърбън, по начин, който му харесвал: нефилтриран, неразредено от стандартната сила, с която е напълнено в бъчвата. Известен с голямото си сърце и отдаден не само на категорията, но и на приятелите си, по Коледа той бутилирал от своето питие и го подарявал. Това обаче не било достатъчно. Той искрено вярвал, че е крайно време всички да имат възможността да опознаят «истинският» вкус на бърбъна от миналото и създава бранда Booker’s. Четири години по късно, към него се появяват Baker’s, Basil Hayden’s и Knob Creek, останалите представители на супер премиум серия, станалата известна като «The small batch Bourbon Collection by Jim Beam».
За Knob Creek
Името на марката
Knob Creek (Ноб Крийк) е марка Кентъки стрейт бърбън уиски, чийто продукти се произвеждат от Beam Inc. в дестилерията на марката Jim Beam в Клермон, Кентъки. Името на марката произлиза от това на малка рекичка, на юг от дестилерията, покрай която се намирал домът и преминало детството на Ейбрахам Линкълн. Името перфектно допълвало желанието на Букър Ноу, да представи истински характер на Кентъки.
Особености на продуктите
От дестилерията, където се произвежда Knob Creek обичат да казват, че «за да прочетете за съставките на този продукт ще са Ви необходими само 9 секунди, но за да го разберете ще Ви трябват поне 9 години», точно толкова колкото отлежава той в силно обгорени дъбови бъчви.
Всеки един от продуктите под марката Knob Creek е отлежал по-дълго от почти всеки друг продукт на конкурентна марка от същия клас. Това позволява на уискито да абсорбира повече от захарта в дърво и придобие по-богат вкус, наситен аромат и отличителна сладост.
За още по-отличителните вкусови качества по време на процеса на стареене от дестилерията използват за Knob Creek бъчви, които са обгорени със степен «алигатор», най-високата възможна в индутрията.
Точно както е било преди Сухия режим в Америка, преди бутилиране продуктите се разреждат до 50 об. % алк., с изключение на Knob Creek Single Barrel Reserve, който се бутилира при 60 об. % алк.
Бутилката
Правоъгълната бутилка във формата на фласка, превъплъщава модерните в началото на ХХ век, ръчно изработени бутилки за бърбън. Етикетът е вдъхновен от навикът в миналото, готовите за продажба бутилки в дестилерията да се опаковат във вестник. Бутилката е затворена с коркова тапа и запечатана с восък.
Продукти на марката
Knob Creek Bourbon, първият и основен продукт на марката e представен през 1992. От тогава на пазара са се появили още Knob Creek Single Barrel Reserve (2010 г.), Knob Creek Straight Rye Whiskey (2012 г.) и Knob Creek Smoked Maple Bourbon (2013 г.).
Награди
Продуктите на марката Knob Creek са носители на редица отличия от международни форуми и рейтинговите организации:
The San Francisco World Spirits Competitions — два пъти двойно злато, три златни, един сребърен и един бронзов медал в периода между 2005 и 2012. През 2005 година Wine Enthusiast Magazine дава на Knob Creek 90 — 95 точки по своята 100 точкова рейтингова скала.
The Beverage Testing Institute го оценени два пъти, съответно с 90 и 91 точки. Denver International Spirits Competition през 2013 г., Knob Creek Rye Whiskey получава двоен златен медал, а Knob Creek Single Barrel Bourbon Сребърен медал.
Вижте повече за всеки продукт на марката от линковете на бутилките.
Продукти на марката