1374054091
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.
Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.
С малко повече креативност и фантазия може да превърнете тази иначе обикновена суровина за сладки съблазни в красиви гарнитури.
Това за което може да я използвате винаги е за захаросване на плодовете, които са предвидени за гарниране на коктейлите. Просто потопете резена плод в купичката захар и готово. Малките кристалчета веднага ще полепнат по плода и ще заблестят.
Най-популярния начин за гарниране на коктейлите със захар е приготвянето на захарни венци по ръба на чашите. Начинът никак не се различава от този за приготвяне на венец от сол.
Тази първа стъпка, може да направите по два начина. Първият е, като използвате клинче лайм или резен лимон и натриете ръба на чашата с месестата им част. Вторият предполага използването на гъбата поставена в едната тавичка на римъра, която е напоена със захарен сироп или лайм кардиал. Ако не разполагате с такъв бар аксесоар, една подложна чинийка от сервиза за кафе ще свърши чудесна работа. Аз лично предпочитам първия, защото пресния цитрусов сок, чудесно се съчетава със захарта, но понеже той не е толкова гъст както захарния сироп рискувате тежката захар да не полепне по цялата чаша.
Хванете чашата за столчето с едната ръка, а с другата вземете едно клинче, да кажем, лимон, обърнете я надолу и веднага щом я доближите до сладката месеста част започнете да я въртите с помощта на пръстите. Когато направите два три оборота сте готови да преминете към следващия етап. Ако натриете повече сок, направете още един оборот този път, докосвайки кората. Така ще отнемете количеството, което е в повече.
Ако се насочите към втория, не топете много чашата, а ако вече сте го направили доближете ръба й (както е обърната надолу), до този на тавичката или чинийката и направете няколко оборота. По този начин ще върнете излишното количество, безпроблемно. Ако не направите това, при обръщането на чашата излишният сироп ще се разтече като бавно и тържествено ще изцапа чашата ви от вън и от вътре.
Някои бармани смятат за по красиво венецът от захар да е не само по ръба, но и да обхваща и част от стените (с дебелина около 1 см). Ако искате на постигнете това, направете с ножа разрез (в месестата част) на клинчето лимон, пъхнете ръба на чашата в него и направите два три оборота. По този начин намазаната с лепкав сок повърхност ще е с необходимата дебелина. Със същия успех може да използвате и захарния сироп, но внимавайте с количеството, за да не ви се разтече по чашата. при тези по дебели венци винаги използвайте по ситна захар.
Преди да направите това, се уверете, че в подготвената тавичка на римъра или чинията има достатъчно захар. Желателно е диаметърът на чинията да е по-голям от този на чашата. Разбира се, ако захарта не е достатъчно или диаметъра по-малък, може да потапяте няколко пъти, но ако искате равномерен и красив венец, е по-добре да го направите от раз. При потапянето някои колеги завъртат чашата. това може би работи при венеца от сол, но при захарта е препоръчително да пипате внимателно, понеже кристалите й са по-тежки и може само да отнемат от сладкия сок, без да се задържат.
Веднага след потапянето в солта потупайте един, два пъти чашата, за да може излишните и неполепнали добре кристали захар да паднат обратно.
Това е стъпка, която трябва да си изградите като навик. Обикновено наслоения сок или сироп, е достатъчен да осигури покритие на ръба на чашата, но винаги повлича със себе си допълнително, а и част от кристалчетата не се напояват достатъчно и не залепват. Веднага при обръщането на чашата, те ще паднат вътре в нея, а в последствие ще се смесят и със самата напитка. Със захарта това не е голям проблем, но в случай, че правите венец от нещо друго като например, кокосови стърготини, шоколад, канела и др., те издайнически ще изплуват на повърхността, което не е много естетично, да не говорим за професионално.
Бялата и кафявата тръстикова захар са най-използваните при направата на венци, но ако искате да бъдете различни, може да ги оцветите. Може да си закупите готова цветна захар или като истински професионалисти за използвате цветните сиропи в бара. Гренадин за червено, кюрасо за синьо, мента за зелено и т.н.
Ако искате да блеснете пред клиентите си ще трябва да се потрудите малко в кухнята. Вариантите които ще ви препоръчам са два:
Приготвянето не е трудно и изисква само малко време и желание. Първо трябва да си приготвите карамел. За целта вземете един тиган сипете 1 чаша захар и една лъжица вода. Включете котлона и гледайте, без да бъркате. Бавно и сигурно захарта ще започне да се топи, после да образува балони и да се карамелизира. Когато цветът на карамела стане златист, махнете тигана от котлона. Загребете с вилица от карамела и върху алуминиево фолио започнете да го нанасяте на ивици и да кръстосвате. След като свършите оставете да изстине в хладиник. Когато изстине достатъчно може да начупите паяжината на малки парчета, които да използвате като декорация.
Може да експериментирате и с по-сложни форми. Приготвянето на форми от захар е изкуство, което не включва само карамела и се учи с години, но Вие не се притеснявайте и използвайте фантазията си, защото каквото и да направите ще бъде оценено. Дръжте готовите гарнитури в хладилник.
Сигурно сте чували, че някои цветя са ядливи. Такива са някои теменужки, цветовете на китайската роза и др. за да ги направите по вкусни и привлекателни обаче ще трябва да ги захаросате. За целта отделете белтъка на едно яйце (предварително хигиенизирано) и го разбийте на пяна. С помощта на четка нанесете получената пяна по цветовете, които сте подготвили и предварително проверили, че могат да бъдат консумирани. Когато приключите с нанасянето на белтъка ги положете върху скара и ги поръсете с кристална захар. Поставете веднага в хладилника. Дори клиента да не изяде приготвеното цвете то поне ще остане впечатлен. Съхранявайте в хладилник, но не повече от 1 денонощие.
Успех!
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.
Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.
Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.
Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.
Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.
Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.
Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!
Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.
Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.
Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.
Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.
Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.
Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.
Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.
Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.
Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.
Със своите 10.4 % пазарен дял компанията William Grant & Sons Ltd., се нарежда на четвърто място сред световните производители на шотландско уиски.