Резен грейпфрут

Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.

Грейпфрут цял и на клинчета

Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.

Първото предимство, на този сочен и ароматен цитрусов плод, за честото му използване при приготвянето на гарнитури е това, че е наличен е през цялата година. Чудесният аромат на грейпфрута е описан от древните като «рай», за което говори латинското му име — Citrus paradisi.

Как да ги използваме?

Грейпфрутите обикновено варират от 8 до 14 см. в диаметър. Може да попаднете на розови и бели сортове, с и без семки, с дебели и тънки кори. Както и при всички останали коктейлни гарнитури можете и трябва да използвате цялата си фантазия при обработката на плода. Грейпфрутите, както и всички цитрусови плодове, са невероятно предразположени от към творчески възможност. Можете да разрежете на клинчета, полумесци, шайби, да набраздите кората като прическа на рапър, преди рязане или да направите от нея спирала или туист. Независимо как ще подходите към разрязването, ако използвате остър нож и пресен плод, винаги ще получите достатъчно добре изглеждаща гарнитура.

Най-подходящата и препоръчителна форма е да ги режете на клинчета, защото при гарниране на миксери, клиента може с лекота да изстиска възможно повече свеж сок в нея, което ще добави балансирана киселинност, лека горчивина и неповторима свежест на напитката от първата до последната глътка. От един грейпфрут по стандарт може да получите 8 клинчета. Поради големината му, ако обаче ги нарежете прекалено тънко, ще е много трудно да бъдат изстисквани от клиентите, а при полагане по ръба на чашата, ще се гънат и клюмат.

Както и при всеки цитрусов плод и при грейпфрута най-много гарнитури като количество, може да получите, ако го нарежете на полумесци. При много големите плодове, дори може да разрежете полумесците още на две части (четвъртина от шайбата). Препоръчителна дебелина в този случай 1 см. Ще се убедите, че резените от грейпфрут са много лесни за приготвяне и богати на възможности.

За коктейлните гарнитури

Завършвам повечето от статиите с този пасаж, не, защото искам да създам обем на статията, а защото следващите редове са фундаментът, върху който всеки трябва да стъпи преди да хване ножа и да започне да реже своите гарнитури.

Както знаем коктейлите са напитки, обикновено с много добър вкус и аромат, но дали това е достатъчно. Това, което хората виждат първо е как той изглежда. Естетичен вид на вашия коктейл си личи още, когато той напусне работния плот. Изразът, че очите трябва да пият коктейла с вас, не е популизъм, а самата истина. Когато става въпрос за гарниране трябва да дадете свобода на вашата креативност, въображение и усет. Дали обаче това е достатъчно? Гарнитурата не е просто красивото нещо, което клиента оценява, но маха веднага от коктейла си. Освен красиви и свежи, гарнитурите задължително трябва да са годни за консумация и като такива те трябва да бъдат изяждани. Като неписано правило е, че избора на гарнитура започва с цвета и вкуса на коктейла. Веднага след това идват вида, предназначението и съставките му, които също трябва да са в унисон с коктейлната гарнитура. Имайте предвид, че основната цел на гарнитурата е тя да украси и допълни напитката, а не да я заслепи и омаловажи. Винаги помнете, че простите неща са най-красиви (и най-малко пипани с пръсти).

Успех!

автор: bgBarman.bg

Гарнитури и декорации

Лимонов туист

лимонов туист кора лимон
1374054091

Лимонов туист

Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.

Коктейлни маслини

три коктейлни маслини
1374054091

Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.

Коктейлна черешка

Мараскино череша
1358539922

Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.

Резен портокал

резен портокал
1348657190

Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.

Резен Лайм

Клинче лайм
1348602988

Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.

Резен Лимон

лимонов резен на клин
1348656442

Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.

Венец от сол

Правене на венец от сол
1348669652

Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.

Горски плодове

Горски плодове 330-330
1348832332

Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!

Резен грейпфрут

клинче, резен грейпфрут
1348905518

Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.

Резен банан

резен банан малка
1350507163

Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.

Резен ананас

Клинч резен ананас
1348919820

Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.

Ментови листа

връх мента ментови лис
1348923292

Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.

Зърна кафе

Три зърна кафе 330-330
1348944626

Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.

Захар

кафява и бяла захар
1349021372

Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.

Шоколад

шоколадово блокче 330-330
1349102591

Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.

Резен ябълка

резен червена ябъка
1374054091

Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.

Сметана

бита сметана 1
1358539836

Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.

реклама Whiskey Fest 2019