1374054091
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.
Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.
Както е известно, за да бъде балансиран и вкусен един коктейл, той трябва да даде по нещо за всеки от четирите основни вкусовите рецептори — сладко, горчиво, кисело и солено. Когато единия рецептор е пренебрегнат коктейла не е завършен и често блудкав. Разбира се, това не означава, че солницата трябва да е най-използвания атрибут при приготвянето на коктейли. Там, където е нужно, просто нанасяме сол по ръба на чашата.
Най-известните коктейли гарнирани задължително с венец от сол са Маргарита и Солено куче, но вие без притеснение, може да сложите и на коктейли, които не изискват това, стига резултата да Ви задоволява.
Да направите венец не е трудно, стига да следвате стъпките по-долу.
Тази първа стъпка, може да направите по два начина. Първият е, като използвате клинче лайм или лимон и натриете ръба на чашата с месестата им част. Вторият предполага използването на гъбата поставена в едната тавичка на римъра, която е напоена със захарен сироп или лайм кардиал. Ако не разполагате с такъв бар аксесоар, една подложна чинийка от сервиза за кафе ще свърши чудесна работа. Аз лично предпочитам първия, защото пресния цитрусов сок, чудесно се съчетава със солта, не е толкова гъст и риска да се разтече по чашата е минимален.
Хванете чашата за столчето с едната ръка, а с другата вземете едно клинче лимон, обърнете я надолу и веднага щом я доближите до сладката месеста част започнете да я въртите с помощта на палеца и показалеца. Когато направите два три оборота сте готови да преминете към следващия етап. Ако натриете повече сок, направете още един оборот този път, докосвайки кората. Така ще отнемете количеството, което е в повече.
Ако все пак се насочите към втория, не топете много чашата, а ако вече сте го направили доближете ръба й (както е обърната надолу), до този на тавичката или чинийката и направете няколко оборота. По този начин ще върнете излишното количество, безпроблемно. Ако не направите това, при обръщането на чашата излишният сироп ще се разтече като бавно и тържествено ще изцапа чашата ви от вън и от вътре.
Някои бармани смятат за по красиво венецът от сол да е не само по ръба, но и да обхваща и част от стените (с дебелина около 1 см). Ако искате на постигнете това, направете с ножа разрез (в месестата част) на клинчето лимон, пъхнете ръба на чашата в него и направите два три оборота. По този начин намазаната с лепкав сок повърхност ще е с необходимата дебелина. (В този случай ще имате нужда от тавичка с много повече сол в нея)
Преди да направите това, се уверете, че в подготвената тавичка на римъра или чинията има достатъчно сол. Желателно е диаметърът на чинията да е по-голям от този на чашата. Разбира се, ако солта не е достатъчно или диаметъра по-малък, може да потапяте няколко пъти, но ако искате равномерен и красив венец, е по-добре да го направите от раз. При потапянето някои колеги завъртат чашата в солта, ако го направите и Вие, внимавайте да не докоснете и остържете дъното на тавичката или чинията. Ако го направите, вашият венец ще изглежда доста плешив отгоре.
Веднага след потапянето в солта потупайте един, два пъти чашата, за да може излишните и неполепнали добре кристали сол да паднат обратно.
Това е стъпка, която трябва да си изградите като навик. Обикновено наслоения сок или сироп, е достатъчен да осигури покритие на ръба на чашата със сол, но винаги повлича със себе си допълнително, а и част от кристалчетата не се напояват достатъчно и не залепват. Веднага при обръщането на чашата, те ще паднат вътре в нея, а в последствие ще се смесят и със самата напитка. Това може да развали съотношението и да пресоли коктейла. В случай че правите венец от нещо друго като например кокосови стърготини, шоколад, канела и др., те издайнически ще изплуват на повърхността, което не е много естетично, да не говорим за професионално.
Някои колеги, винаги оставят част от ръба на чашата не покрит, в случай че клиента не желае или иска да опита без сол. В тези случай предварителната информация е винаги добре дошла, затова ако имате съмнения питайте клиентите си, да ли имат специални изисквания и предпочитания.
В момента на пазара може да се намерят различни видове сол, розова хималайска, синя персийска, черна кипърска, червена хавайска и пр., Те биха придали уникалност на приготвените от вас коктейли, защото са много вкусни, не много солени и изглеждат красиво. За съжаление имат доста солена цена.
Успех!
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.
Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.
Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.
Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.
Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.
Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.
Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!
Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.
Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.
Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.
Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.
Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.
Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.
Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.
Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.
Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.