1374054091
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.
Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.
Много от десертните и безалкохолните коктейли имат в рецептите си шоколадов чипс, шоколадов сироп, шоколадов ликьор, шоколадова водка, сметана и други свързани и допълващи се с шоколада съставки. Това е достатъчно условие да имате подготвени няколко вида шоколадови гарнитури. Те варират от елементарни като настъргани шоколадови люспи до, изискващите повече време и труд, облечени в шоколад плодове. Ако сте фен на шоколада обаче, тогава приготвянето им би трябвало да е по скоро удоволствие, отколкото работа.
Каква да бъде вашата шоколадова гарнитура трябва да избере сами. Ето и няколко предложения и съвети.
Това една от най-лесните за приготвяне гарнитури. В същото време, тя е много ефектна и подсилва шоколадовото усещане при всяко отпиване от коктейла. Самата техника е същата като при приготвянето на венец от захар. Това, което допълнително трябва да направите е предварително да настържете шоколад, на ситно ренде.
Тази разновидност е по-подходяща за гарниране на десерти, но може да се използва и за украса на коктейли, на които основната гарнитура е сметана. За да приготвите шоколадови къдрици, може да използвате обикновена белачка за зеленчуци или твърди сирена. Важно е шоколадът да бъде със стайна температура, а не директно изваден от хладилника. След като настържете къдриците, може да ги съхраните в хладилник и да ги използвате, когато имате нужда.
Шоколадовите плочки представляват квадратни, триъгълни или с други форми медальони, с които може да гарнирате. Хубавото при тях е, че винаги са добре посрещнати от клиентите, защото си ги похапват с удоволствие. Трудността при този вид шоколадова гарнитура е, че трудно се закрепват. Може да ги закупите от специализираните магазини и складове или да си ги приготвите сами. За целта разтопете шоколад (на водна баня с гореща вода от кафемашината или в микровълновата печка) и го разстелете с шпатула на готварска хартия. Когато започне да стяга го нарежете на желаните форми. На този етап може да го гравирате. Охладете и отделете от хартията.
За да направите шоколадови листенца вземете истински листа, от растения, чиято форма искате на наподобите. За предпочитане е те да са по-твърди. Разтопете шоколад (на водна баня с гореща вода от кафемашината или в микровълновата печка) и с помощта на четчица започнете да нанасяте от едната страна на листата, като внимавайте да не зацапате другата. Оставете да стегне и повторете. Поставете намазаните с шоколад листа върху решетка в хладилника за да стегне шоколада, след което с помощта на върха на нож, клечка за зъби или друг инструмент отделете внимателно листото от шоколада. Вече имате шоколадови листенца, които да добавите към някоя гарнитура.
Обикновено облечените в шоколад пресни плодове, са деликатес сервиран по коктейлни партита, но ако ги сложите като гарнитура на някой коктейл никой няма да Ви се разсърди. Най-използвани плодове за тази цел са ягодите, но може да тунквате и банани, киви, ябълки и пр.
За да тунквате плодовете (на водна баня с гореща вода от кафемашината или в микровълновата печка) разтопете черен, бял или млечен шоколад. Изберете твърди плодове с добър външен вид и след като ги измиете ги подсушете с домакинска хартия. Потопете ги в шоколада така, че част от самия плод да остане непокрит (за контраст). Оставете да стегне и ако е необходимо повторете. Поставете на домакинска хартия съхранявайте в хладилник. Използвайте възможно най-бързо.
Каквато и шоколадова гарнитура да изберете, съм убеден, че ще се справите перфектно.
Успех!
Лимонов туист
Лимоновият туист е стандартна гарнитура (украса) към коктейли и смесени напитки, и представлява изрязана лента от цитрусова кора, която освен че допринася за добрия им външен вид е и важна съставка, добавяща вкус и аромат.
Може би поради факта, че Сухото Мартини (Dry Martini) е най-популярният коктейл на всички времена, повечето бармани и миксолози по света са на мнение, че маслините оглавяват върха на класацията на коктейлните гарнитури.
Коктейлната череша е една от най-популярните гарнитури, използвана за украса. С наситен цвят и винаги изящно лъскава тя е завършващия елемент, добавящ щипка класа към всяка напитка, коктейли или десерт.
Може би, защото портокаловият сок е най-често използваната безалкохолна съставка при приготвянето на коктейли, съвсем естествено резените портокал да са най-употребяваната основа за гарнитури, за тяхната украса.
Със своя прекрасен аромат и искряща свежест, резените от лайм са не само подходяща основа за гарниране на коктейли, но и чудесна добавка към почти всеки миксер.
Със слънчевия си цвят и свеж аромат, лимоновите резени, не само изглеждат добре като гарнитура на коктейли, миксирани напитки и десерти, но и ухаят прекрасно. В много от случаите, те са тайна добавка и завършващ елемент на стотици рецепти.
Венецът от сол по ръба на чашата освен, че придава декоративен елемент на самата чаша, допринася и за допълнителното овкусяване на коктейла. Някои коктейли като Маргарита направо си плачат за това.
Под горските плодове обикновено отнасяме всеки малък плод, на който липсват семки и костилки и може да се яде цял. Те са свежи, ароматни, полезни за паметта и много вкусни — чудесен акцент при гарниране на всеки коктейл, миксер или десерт!
Неподправено сладък и с приятна горчивина, сочен, вкусен и много полезен, грейпфрутът е един от най-обичаните цитрусови плодове, а гарнитурите за коктейли приготвени от него, пленяват със искряща утринна свежест.
Обелени, нарязани и набучени на клечка или заедно с яркожълтият си дебел елек, гарнитурите от банани са сред най-често използваните при гарнирането на коктейли и десерти.
Много сочни и с прекрасно усмихнат жълт цвят, гарнитурите от ананас са чудесен избор за всеки тропически коктейл и като запазена марка за, хита на Карибите, Пина Колада.
Тази билка е известна и се използва от незапомнени времена. Винаги е свързваме със свежестта и релакса, но освен това тя ни дава приятен наситено зелен и ароматен контраст при гарниране на коктейли.
Някои смятат, че трите кафени зърна, сервирани като гарнитура на чашата със самбука, са символ на здраве, богатство и щастие.
Ако търсите лесен, ефектен и почти винаги подходящ начин да гарнирате своя коктейл използвайте захар.
Гладък, сладък, изкушаващо вкусен и обичан от всички, шоколадът е винаги подходяща гарнитура към десерти и коктейли.
Ябълката е често използван плод за гарниране на коктейли. Тя е твърда, сочна, с наситени цветове и позволява от нея да се приготвят всякакви красоти.
Някои свързват сметаната с много калории, други с вкусни и съблазняващи десерти, трети имат еротични фантазии, а ние тук ще говорим за декориране на коктейли.
Повечето от Вас, най-вероятно ще се учудят на този въпрос, и аз чудесно разбирам защо.
При разтапяне на шоколада трябва да спазвате някои основни правила: