От Монин представиха нови рецепти и вкусове
Сред огромен интерес протече срещата на Атила Малнар, директор иновации и Ерик Бутон Директор Продажби за Европа, на френската компания George Monin SA, и барманите от Варна.
На срещата, присъстваха повече от 50 професионални бармани от Варна. Ерик Бутон, представи новите рецепти на коктейлните ликьори на компанията и технологията на производството им.
Сред главните акценти на презентацията бе решението на Монин да разделят своя La Liqueur de Monin Triple Sec Curacao, който до момента се предлагаше при 35 об. % алк., на два продукта с различно алкохолно съдържание. Единият е 25 об. % алк., а другият 38 об. % алк. Както се убедихме всички при дегустацията и двата са изключително ароматни, с наситен портокалов вкус и добре балансирана (в зависимост от алкохолното съдържание) сладост. Решението за тази стъпка е резултат на мащабно проучване, в което взимат участие бармани от целия свят.
Идеята зад всичко това е проста. В голяма част от коктейлите, Трипъл Сек се използва главно като допълваща вкусовия баланс съставка. В този случай е по важен аромата и вкуса, отколкото алкохолното съдържание. Да вземем един «Лонг Айлънд Айс Тий», в който не можем да се оплачем от липса на алкохол. Защо тогава да не използваме Трипъл Сек с по-ниско алкохолно съдържание и да намалим себестойността на коктейла. Да този продукт логично е по-евтин, защото както знаем основно перо при цената на високоалкохолните напитки е акцизът, който пък се определя според алкохолния градус. От другата страна стоят напитки като B52, в които имаме нужда от високо алкохолно и по-ниско захарно съдържание, за да може съставката да се позиционира лесно отгоре на тройната комбинация от ликьори, а и да може да се запали, без да щракаме със запалката няколко десетки пъти. Чудесно решение, което определено би трябвало да проработи. И двата ликьора стартират от началото на годината, а от този месец са вече и на българския пазар.
Втората кардинална промяна в портфолиото на Монин е новата рецепта на ябълковия ликьор. Той вече не е зелен, припокриващ се «стандартно», с разлика от няколко нюанса, с Ликьор мента и Ликьор Пъпеш, а бял (бистър). Ябълката е широко използван и обичан вкус, а през последните години, благодарение на Ябълковото Мартини и модерен. За съжаление зеленият цвят ограничаваше използването му, защото в комбинация с други се получава не много търговско-приятни цветови коктейли. Моите адмирации и за свежия и балансиран вкус на ликьора. Подкрепям това решение.
Другата новост при коктейлните ликьори на Монин са новите рецепти на La Liqueur de Monin Crème d’Abricot (Ликьор Кайсия) и La Liqueur de Monin Cherry Brandy (Ликьор Чери Бренди), при които промяната е в новата базова алкохолна съставка, която вече е бренди от Коняк и новите доставчици на плодове.
Домакините ни убеждавах в предимствата на своите продукти и като приготвиха поредица от коктейли от всички категории. Рецептите бяха по скоро демонстрация на вкусови и миксологически преимущества, затова няма да обърна особено внимание на тази част. Качеството на продуктите на марката е перфектно и няма нужда от много приказки. Но!
Това, което силно ме впечатли е едно особено приложение на прахообразни фрапе смеси Le Frappe de Monin. Основните приложения на продуктите на тази линия можете да прочетете в нашата енциклопедия. Там обаче не споменаваме, че благодарение на тях можете да приготвите замразен фрапе вариант на всеки газиран (физи) коктейл и забележете, без той да се разгазира. На демонстрацията Атила Молнар приготви стандартен джин и тоник. Техниката е елементарна. Единственото, което трябва да добавите, след като изсипете вече приготвения коктейл в блендера е да добавите една лъжица Le Frappe de Monin Non Dairy и да затворите капака. В разговора ми с Атила Молнар след презентацията, той разкри, че открил тази техника случайно, когато се опитвал да убеди италиански собственик на бар в качествата на техните продукти. Досещате се, че италианците трудно купуват нещо френско. Атила приготвил Аперол Шприц, сипал го в блендера и добавил от сместа. След като напитката била готова я предложил на клиентка в заведението. След 2 минути пристигнала поръчка за 5 замразени Аперол Шприц. Магията проработила. Тайната се крие в това, че при завъртането на блендера, който задължително трябва да е професионален и мощен, праха моментално обвива балончетата на газираната напитка и не им позволява да се отделят във въздуха. Важно е да поставите праха след течните съставки, а не преди тях.
Винаги е добре, когато научиш нещо ново!
Продуктите на марката Монин се представляват в България от Авенди