Тероар на Армения
Местните условия са идеални за отглеждането на сортове подходящи за винопроизводство и дестилация. Арменските брендита не приличат на никое друго по света. Това се дължи на тероара, част от който са изключително ароматните гроздови сортове. Арменски коняк може да се прави само от местни сортове грозде, които са брани в страната: Ркацители, Кангун, Мехали (Един размер), Воскехат (Златно зърно), Гаран Дмак (Овча опашка). Казват, че тези сортове не пускат корени в други страни, а ако пуснат, плодовете им не са със същите качества. Е, всеки има право на легенди!
Много горещият климат в Армения и в частност в долината Арарат е драстично различен от този на бренди региони като Франция, Испания и Гърция. Тя е разположена на 700 м надморска височина и огрявана от слънчеви лъчи 300 дни в годината. Тези климатични условия водят до висока концентрация на ароматни вещества и захар в гроздето. В допълнение, лозите растат на великолепни почви. В Армения има почти 30 почвени разновидности, така че един и същ сорт грозде може да има множество вкусови нюанси. Спокойно може да се каже, че плодовете са рожба на любовта между слънцето и земята. В резултат на това, брендито е много по-ароматно и с чудесен деликатен и дълъг послевкус, с фини нотки на ванилия, плодове и шоколад. Доскоро съдържанието на захар в гроздето за производство на арменски коняк не се е вземало предвид, въпреки че това е много важен фактор, силно влияещ върху вкусовите и ароматните характеристики на напитката.
Не на последно място трябва да отбележим достойнствата на кристално чистата планинска изворна вода, почти напълно лишена от минерализация. Както знаем при дестилацията на високоалкохолни напитки водата има особено важно значение.
Тайните при производството на арменско бренди
Като наследство от комунизма, производственият процес е стриктно разделен на отдели.
Първият отдел е приемателният. Брането на гроздето в Армения се извършва традиционно на ръка, в плетени кошове. Заводът изкупува грозде от различни производители. След пристигането му в отдела виненият материал се изсипва в неръждаеми емайлирани стоманени цистерни с капацитет 1000 литра. От прецизността на контрола върху доставяните материали зависи качеството на дестилата, а по-нататък и на брендито, затова този процес се контролира от лаборатория.
Сърцето на завода винаги е бил дестилационният отдел. Типът на дестилационната система е стил alembic charentais, подобен на този от долината Коняк. Дестилира се на две партиди. При втората дестилация алкохолът се разделя на отделни фракции. Само средната част (сърцето), със сила на изходното ниво 62 — 70 об. % алк. отива за отлежаване, а главата и опашката се редестилират с останалите партиди. При арменските брендита специално внимание се отделя на запазването на акумулираните във винения материал качествени характеристики на гроздето.
Арменското бренди развива своя характер през процеса на матурация. Използва се класически метод на отлежаване в дъбови бъчви. Обемът им варира от 300 до 700 литрови. Повечето от дестилериите произвеждат сами своите бъчви. Тази традиция е започнала с пристигането на Шустов, през 1899 година и продължава до днес. За целта се използва основно Кавказки дъб, растящ в Армения. Той е известен в Европа със своята плътна, оцветена в розово структура и дава на брендито натурален аромат на ванилия, шоколад и сушени плодове.
Само 40 и повече годишни дървета могат да бъдат използвани за производството на бъчви. В рамките на две години подредените дъбови дъски съхнат поставени на слънце, ветрове и дъждове. След съответната обработка следва сглобяване от опитни бъчвари. Всяка бъчва живее близо 175 години и отвреме навреме се нуждае от ремонт и подмяна на дъги и обръчи. Бъчвите редовно се подновяват. Когато брендито произведено от арменски сортове грозде докосне повърхността на арменски дъб, се получава уникалният арменски коняк. Този ефект и до ден днешен не е постигнат в друга страна.
На най-ниските етажи в избите все още се пазят коняци от 1902 година. Всяка година запасите от бренди за допълнително отлежаване се увеличават и това гарантира стабилен ресурс за разработването на нови марки и произведения на изкуството.
Блендирането е най-важния етап. Онова, което главният технолог реши да смеси, е това, което вие ще пиете. Няма по-отговорна задача. Както и при другите напитки, уменията на технолога не се придобиват. Те са талант даден от Бога. След блендирането готовият микс се филтрира, добавят се захарен сироп и бистра изворна вода. Всичко това отлежава още известно време, през което съставките се съчетават и накрая се бутилира.
Класификация
Арменските брендита се делят на обикновени и винтажни (марочные).
Обикновените брендита се маркират със звездната система на обозначение като 3 — те звезди отлежават 3 години, 4 — те звезди — не по-малко от 4 години, а 5 — те звезди — съответно минимум 5 години.
Винтажните брендита се делят на:
- Коньяк выдержанный — KB (Отлежал Коняк ) - 6 — 7 годишен;
- Коньяк выдержанный высшего качества — КВВК (Екстра отлежал) — 8 — 10 годишен;
- Коньяк старый — КС (Стар Коняк) — повече от 10 годишен;
- Коньяк очень старый — ОС (Много стар) — отлежали брендита с особени достойнства.
Това разбира се е старото разделение. Повечето марки разделят своите категории с отделни имена.