1345117336 / twitter: @bgbarman
Един от пионерите в изкуството на дестилацията в световен мащаб бил италианският лекар Тадео Алдероти (Taddeo Alderotti), известен повече като Тадаюс Флорентинус (Thaddaeus Florentinus). Като преподавател в университета в Болоня, той пише добре осмислен трактат De virtutibus ague vitae et eius operationibus (от лат. За свойствата на водата на живота и нейното използване — 1280 г.). В него се описват оборудването и техниките използвани при производство на годно за консумация бренди и чист алкохол, чрез неколкократна повтаряща се дестилация. Като практикуващ лекар, той имал възможността да прилага и двата продукта в различни ситуации. Неговата работа дава незаменим принос за развитието на бренди производството както в Италия, така и в останалите съседни страни.
1345816530 / twitter: @bgbarman
Основните стилове за производство на пиво са два: «лагер» и «ейл». Днес някои модерни предприятия, размазват различията между тях, като използват едно и също оборудване и за двата стила, единствено внимавайки да не смесват дрождите (маята). Дали това е достатъчно?
1388872130 / twitter: @bgbarman
В миналото античните гръцки преселници и колонизатори нарекли земите на днешна Италия «Оенотрия», което в превод означава «Земята на виното». От тогава до днес, нейните жители са отдадени на виното, а тя все още продължава да е страната произвеждаща най-голямото количество от гроздовия еликсир.