Алкохолни напитки

Енциклопедията на BGBARMAN е единствената написана на български език, която е събрала, категоризирала и разказала за над 2 000 марки алкохолни напитки от целия свят.

Лошото дете на цивилизацията

История на алкохола и алкохолните напитки

Древни керамични плочки изобразяващи бира 1
1358540094

Алкохолните напитки са неразривно свързани с човешката история от незапомнени времена. Кога зърнените култури и гроздовите зърна са били преднамерено превърнати в бира и вино никой не знае с абсолютна точност, но със сигурност по времето на фараоните те са били вече много добре установени. Археолозите разкопаващи древните гробници намират в глинени съдове следи и остатъци от бира, а по стените — изрисувани сцени от брането на гроздето и превръщането му във вино.

Двете лица на алкохолните напитки

Какво представлява алкохолът

алкохолизъм
1374054091

В миналото алкохолът се е използвал предимно за медицински цели. Днес го употребяваме просто за да се отпуснем и позабавляваме. Какво трябва да знаем за него, за да не допуснем той да вземе надмощие над нас и превърне забавлението в неприятен и болезнен кошмар.

По темата…

«Конякът» на Грузия

Хроника на грузинското бренди

Етикет на грузински коняк
1345121061 / twitter: @bgbarman

Най-големият регион, който държи около 2/3 от цялото производство на грозде, се намира в югоизточната част на страната. Спуска се от Кавказката планина, по двете плодородни долини, към границата с Азърбейджан. Ето го мястото, където най-вече се подвизава изключително устойчивият сорт Ркацители. Това е един от най-старите сортове грозде в света. От него се приготвят не само леки трапезни вина, но и тежко порто. Същевременно, със своята свежа киселинност и 12 об. % алк., то е база за дестилация на прочутия грузински коняк.

От лекарство до напитка за пълно удоволствие

Характеристика на анасоновите ликьори

Самбука Манзи етикет 2
1374054091 / twitter: @bgbarman

Още древните монаси установяват, че с добавянето на захар анасоновите отвари се превръщат от лекарство в напитка доставящо завладяващо удоволствие. Докато високоалкохолните анасонови напитки са чудесни аперитиви, то нетолкова силните, но изключително сладки анасонови ликьори като самбука, анисета и чинчон са един от най-подходящите диджестиви, за които може да се сетите.

Ключовете към една хилядолетна рецепта — част 5

Бирена мая

бирена мая квадратна
1345799154 / twitter: @bgbarman

В античността са я наричали «Господ е милостив». Нашите прародители не са приемали маята като съставка, но разбирали, че без нейна помощ не биха произвели нищо. Тя е катализаторът, който трансформира охмелената зърнена субстанция в могъща напитка, скриващ силната си магия зад жива пелерина от набъбнала пяна.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Бутилка праскова на Монин

La Liqueur de Monin Crème de Pêche

La Liqueur de Monin Crème de Pêche (Ликьор праскова на Монин) е продукт носещ богатия вкус и наситен аромат на този сочен летен плод.