Алкохолни напитки

Енциклопедията на BGBARMAN е единствената написана на български език, която е събрала, категоризирала и разказала за над 2 000 марки алкохолни напитки от целия свят.

Лошото дете на цивилизацията

История на алкохола и алкохолните напитки

Древни керамични плочки изобразяващи бира 1
1358540094

Алкохолните напитки са неразривно свързани с човешката история от незапомнени времена. Кога зърнените култури и гроздовите зърна са били преднамерено превърнати в бира и вино никой не знае с абсолютна точност, но със сигурност по времето на фараоните те са били вече много добре установени. Археолозите разкопаващи древните гробници намират в глинени съдове следи и остатъци от бира, а по стените — изрисувани сцени от брането на гроздето и превръщането му във вино.

Двете лица на алкохолните напитки

Какво представлява алкохолът

алкохолизъм
1374054091

В миналото алкохолът се е използвал предимно за медицински цели. Днес го употребяваме просто за да се отпуснем и позабавляваме. Какво трябва да знаем за него, за да не допуснем той да вземе надмощие над нас и превърне забавлението в неприятен и болезнен кошмар.

По темата…

Уискито и Страната на изгряващото слънце

История на Японското уиски

Masataka Taketsuru
1407249805 / twitter: @bgbarman

Алкохолната напитка уиски става известна в Япония около 1970 година, но японците са направили своята първа дегустация много по-рано. Командир Матю Пери (Matthew Perry), който през 1854 година преговаря от името на САЩ за бъдещи търговски отношения, подарява на Императора бъчва американско уиски. Това, може би, е поставило началото на любовта на японците към кехлибарената течност.

Лозаро-винарски район — Черноморски

Разположение и тероар

Винарски регион Черноморски 2
1346661282 / twitter: @bgbarman

Източния лозаро — винарски район обхваща Лудогорието, Добруджа и 25 — 40 км. в сушата от крайбрежната линия на Черно море. Мекия климат тук е много благоприятно за отглеждането на белите сортове Мускат Отонел, Димят, Шардоне, Юни блан, Траминер, Совиньон блан, които тук дават отлично по качество грозде. В този район се произвеждат едни от най-добрите у нас сухи и полусухи вина, които съчетават приятен плодов аромат, плътен вкус и елегантна свежест.

Националната спиртна напитка на Япония

Характеристика на Сиошу

Бутилки със Сиошу 470
1369149583 / twitter: @bgbarman

Сиошу (Shōchū, 焼酎) е японска дестилирана напитка. Тя обикновено се приготвя от ечемик, сладки картофи или ориз, въпреки че понякога се използват и други съставки като кафява захар, елда или кестени.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!