Алкохолни напитки

Енциклопедията на BGBARMAN е единствената написана на български език, която е събрала, категоризирала и разказала за над 2 000 марки алкохолни напитки от целия свят.

Лошото дете на цивилизацията

История на алкохола и алкохолните напитки

Древни керамични плочки изобразяващи бира 1
1358540094

Алкохолните напитки са неразривно свързани с човешката история от незапомнени времена. Кога зърнените култури и гроздовите зърна са били преднамерено превърнати в бира и вино никой не знае с абсолютна точност, но със сигурност по времето на фараоните те са били вече много добре установени. Археолозите разкопаващи древните гробници намират в глинени съдове следи и остатъци от бира, а по стените — изрисувани сцени от брането на гроздето и превръщането му във вино.

Двете лица на алкохолните напитки

Какво представлява алкохолът

алкохолизъм
1374054091

В миналото алкохолът се е използвал предимно за медицински цели. Днес го употребяваме просто за да се отпуснем и позабавляваме. Какво трябва да знаем за него, за да не допуснем той да вземе надмощие над нас и превърне забавлението в неприятен и болезнен кошмар.

По темата…

Италианското Arzente

Кратък обзор на италианското бренди

италианско бренди Vecchia Romagna
1345117336 / twitter: @bgbarman

Един от пионерите в изкуството на дестилацията в световен мащаб бил италианският лекар Тадео Алдероти (Taddeo Alderotti), известен повече като Тадаюс Флорентинус (Thaddaeus Florentinus). Като преподавател в университета в Болоня, той пише добре осмислен трактат De virtutibus ague vitae et eius operationibus (от лат. За свойствата на водата на живота и нейното използване — 1280 г.). В него се описват оборудването и техниките използвани при производство на годно за консумация бренди и чист алкохол, чрез неколкократна повтаряща се дестилация. Като практикуващ лекар, той имал възможността да прилага и двата продукта в различни ситуации. Неговата работа дава незаменим принос за развитието на бренди производството както в Италия, така и в останалите съседни страни.

Съвременни технологии и хилядолетна рецепта

Технологии за производство на бира

Чаши с различни стилове бира 2
1345816530 / twitter: @bgbarman

Основните стилове за производство на пиво са два: «лагер» и «ейл». Днес някои модерни предприятия, размазват различията между тях, като използват едно и също оборудване и за двата стила, единствено внимавайки да не смесват дрождите (маята). Дали това е достатъчно?

Въведение към вината на Италия

Изглед на лозови насаждения в Пиемонт Италия
1388872130 / twitter: @bgbarman

В миналото античните гръцки преселници и колонизатори нарекли земите на днешна Италия «Оенотрия», което в превод означава «Земята на виното». От тогава до днес, нейните жители са отдадени на виното, а тя все още продължава да е страната произвеждаща най-голямото количество от гроздовия еликсир.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!