![Чаша Шери-ьперитив 160-160](http://i.bgbarman.bg/ibank/160x160/imprimatur62c5774f-219f-f7b9-4cda-f879eb2dd8f4.jpg)
Чаша «Аперитив»
Въпреки че по света тя е известна с названието чаша за шери («Sherry» glass), у нас се използва основно за сервиране на аперитив и то най-вече ракия.
Сиошу (Shōchū, 焼酎) е японска дестилирана напитка. Тя обикновено се приготвя от ечемик, сладки картофи или ориз, въпреки че понякога се използват и други съставки като кафява захар, елда или кестени.
Обикновено Сиошу съдържа 25 об. % алк., което я прави значително по-слаба, отколкото водката и уискито, но определено е по-силна от вино или саке. Днес при постоянно растящото производство, не е необичайно да се намери и до 35 об. % алк. и да се използва като съставка в смесени напитки.
Въпреки че по света тя е известна с названието чаша за шери («Sherry» glass), у нас се използва основно за сервиране на аперитив и то най-вече ракия.