Ликьори и диджестиви

Векове история, технологии, загадки, традиции и животи стоят зад изкусителните ликьори. Научете повече за техните тайни в най богатата енциклопедия на България.
Paolina

Монаси, алхимици, аптекари и бармани — хората зад историята на ликьорите

Какво в действителност представляват ликьорите

монах дестилира ликьор квадратна
1358542500

Те идват във всички цветове на дъгата, от бистри и прозрачни до наситени и дори неонови. Винаги са в бутилки с екстравагантни форми. Обикновено зад тях стоят невероятните им истории за произход. Могат да се консумират директно или са част от креативни рецепти за коктейли. Произвеждат се от невероятно широк кръг натурални съставки, селектирани от целия свят: яйца, мляко, подове, билки, кафе, какао, ядки... Тези и безброй други съставки, в комбинация с вода захар и алкохол, попадайки в ръцете на майстори, се превръщат в богати на цветове, вкусове, текстура и аромати ликьори, които прелъстяват всички наши сетива едновременно.

Изкуство, забулено в мистерии

Обща характеристика на техниките и методите за производство на ликьори

Подправки микс 2
1358541525

Историята на ликьорите ни разказва, че част от известните ни марки, както много други велики открития, са създадени случайно. Други са дело на дълги и упорити опити за създаване на един неустоим и блажен вкус. Трети са просто средновековни лечебни миксове. Не бива да пренебрегваме и тези създадени в стремежа на дестилаторите да прикрият не дотам добрия вкус на произвеждания от тях алкохол, миксирайки го с мед, билки и плодови сокове.

По темата…

Изкушение, скрито зад костелива обвивка

Кратка характеристика на ликьорите с ядки и костилки

Ядки микс 1
1371052251

Накисването на плодове, семена и ядки в алкохол е стара традиция по селата на много европейски страни. Дори и днес в Умбрия брулят зелените орехи, разделят ги на четвъртинки и ги затварят в буркани с алкохол или захарен сироп. Това е стара традиция, която най вероятно е дала основата върху която са се изградили известните италиански марки ликьори от ядки и плодови костилки.

Бъркани, на очи или с алкохол?

Характеристика на ликьорите с яйца

Яйчен ликьор 1
1345376048

Историята на яйчените ликьори започва през 17 век, когато холандците превземат Баия (Bahia — португалска колония, днес четвърта по населеност област на Бразилия). Там откриват питие, което местните приготвяли от месестата част на авокадото. Към него те добавяли тръстикова захар и дестилат.

Limoncello Italiano — digestivo perfecto

Ликьори от лимонена кора

Домашно лимончело
1358542350

Никога няма да забравя, първият ми обяд в Италия с италианци. Това бе най-дългият обяд в живота ми. Беше топъл летен ден на една тераса близо до морето. Свикнал, само да хапвам на бързо и да бързам за работа аз естествено приключих за много кратко време. Моите приятели италианците, обядваха 3 часа. Хранеха се, говореха пиеха вино и се хранеха, стори ми се цяла вечност. Убедих се, че тази нация определено умее да се наслаждава на храната. Тази случка от моя живот сама по себе си не би имала никаква връзка с темата на статията, ако накрая моите сътрапезници не поръчаха десерта. С него пристигнаха и малки чашки пълни с жълта напитка. Това бе моето първо лимончело. Домашно приготвено от съдържателя на ресторанта, то бе много добре изстудено и изглеждаше очарователно в малките чашки. Беше незабравимо. След невероятната паста и всички морски дарове, които бяхме унищожили, това беше като приказка. От този ден, винаги когато съм в Италия и обядвам или вечерям, завършвам с лимончело.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!