Поглед в миналото на най-популярната алкохолна напитка по света

Кратка история на уискито
Нелегален казан за уиски в Шотландия

В далечните тъмни времена някъде в Шотландия или Ирландия, в стъклени колби и медни казани, донесени от далечни страни, потайни монаси приготвяли чудни, весели питиета, с лечебни свойства. Едва ли тогава някой от тях е осъзнавал, че дава началото на една огромна и мощна идустрия.

Кой пръв е произвел уиски Шотланците или Ирландците. И за двата народа уискито е част от тяхната култура и начин наживот. Всеки един претендира за титлата прародител на кехлибарената течност. Според мен не са нито едните нито другите, пък и в днешно време няма съществено значение. На първо място, двете страни са толково близо (ако погледнем картата от дестилерията на Bushmils до тази на Lagavulin са по-малко от 100 км.), че надали едните са закусвали нещо по-различно от другите. По същия начин никога няма да разберем кафето приготвяно в джезве дали е турско или гръцко. На второ място, изкуството на дестилацията е пристигнало в тези сурови страни благодарение на монасите мисионери. Те първи са произвели «водата на живота» и са я разпространили сред местното население.

Съществува и друга теория, която не е лишена от логика и заслужава внимание. Келтите — населението на Ирландия и Шотландия са преселници с индоевропейски произход. Китайците, индийците и хуните са познавали дестилацията от много дълбока древност. Пристигащи от тази част на света, келтите най-вероятно са носели със себе си и тайната на дестилацията.

Името уиски идва от келтския израз uisge beatha, и в превод означава "водата на живота".

За дестилация на uisge beatha има данни още преди повече от 1000 години, но първият запазен документ датира от 1494 год., когато краля дава поръчка на отец Джон Кор (Friar John Cor), да произведе 8 бола малц. Естествено поръчката е била само за медицински цели.

В самото начало смесено с различни билки, минерали и дори мед, уискито наистина се е използвало от тогавашната медицина, а също така и като разменна монета. И за секунда да не ви минава през ума, че прародителя на уискито се доближава до съвременните малцови творения. Да, може би само по алкохолното съдържание. Дестилаторните казани са били малки и грубо изработени. От алхимичните стъклени колби до миниатюрни подобия на днешните дестилационни, малц от не дотам добре почистено зърно с много примеси, допълнителни добавки от билки и корени, това по-скоро е било лекарство отколкото питие за празници. Именно вековете на опит и развитие на науката са довели до усъвършенстването на тази напитка. Колкото до видовете, то определено, годините, бита, културата, научните открития, традициите , нуждите, политиката на страните , и прочие фактори, са допринесли и до различията между отделните уискита, а не границите. В днешни времена, прелитаме от един континент до друг само за няколко часа. Купуваме един продукт, и се колебаем между десетки, дори стотици предложения на различни марки от различни държави със сходни дори еднакви харектиристики, и всичко това се развива стремглаво. Какво ни кара да мислим че съдбата на уискито е по-различна. Различията между шотландско и ирландско уиски не са много, но са съществени и ако прекарате достатъчно дълго време с нас ще разберете, кои са те. Колкото до останалите напитки носещи наименованието уиски, като бърбън, тенеси, канадско, японско .... Да, те са уискита, не само защото носят белезите и характеристиките на определението за уиски, но и защото носят силата и свободомислещия дух на своя прародител.

Развитието на тази алкохолна напитка е низ от стотици последователни събития, всяко от които е изиграло своята роля при изграждането на характера й. Няма да ви занимавам със скучни детайли и дати, защото всеки вид уиски има своята собствена история, а и истинското му опознаване е в бара с пълна чаша в ръка. Преди това обаче със сигурност трябва да знаете, тънкостите на неговото производство и да правите разлика между скоч и ирландско, бърбън и тенеси, канадско и японско уиски, както и какво е сингъл малц, ватед малц, блендед скоч, сингъл барел, каск (барел) стрейт, саур маш,... След тази разходка из света на уискито, Ви обещавам, че вкусът на вашето любимо питие, вече няма да е същият, а по-богат и вълнуващ.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Уиски

Всеки знае какво е уиски. Това е тази бистра кехлибарна напитка с приятен парлив и галещ небцето вкус на ванилия, плодове и подправки. Тук ще научите всичко за видовете и стилове уиски и тайните на техния вкус.

Поглед в миналото на най-популярната алкохолна напитка по света

Кратка история на уискито

Нелегален казан за уиски в Шотландия
1344925343

В далечните тъмни времена някъде в Шотландия или Ирландия, в стъклени колби и медни казани, донесени от далечни страни, потайни монаси приготвяли чудни, весели питиета, с лечебни свойства. Едва ли тогава някой от тях е осъзнавал, че дава началото на една огромна и мощна идустрия.

Богатството на природата събрано в едно зърно

Производство на Уиски - Част 1

Зърна ечемик
1344925419

Зърното е основната суровина за производството на уиски. Това разбира се е много общо казано, тъй като под тази дума различаваме ечемик, царевица, пшеница, ръж и пр. др. култури.

Без вода няма Уиски!

Производство на Уиски част 2

Водопад в Шотландия
1344925452

Водата е втория основен елемент при създаването на уиски и същевременно най-мистериозният. Тя е нужна, както за производството му, така и за неговата консумация. Най важната й характеристика е, че трябва да е много. Всяка дестилерия е позиционирана на място с изключително големи запаси на вода.

Тайнството на малца и транформацията на ечемика в бира

Производство на уиски — Част 3

Малцоване на ечемика в bowmore
1344925575

Малцовото уиски се произвежда изключително и само от малцован ечемик. От всички видове уиски, независимо в коя част на света са произведени, били те със царевица или ръж, малцования ечемик играе първостепенна роля. Той дава натурална конверсия на скорбялата в захари. В противен случай е необходимо изкуствено обогатяване с ензими, както се прови главно при канадското уиски и по-евтините брандове.

Дестилацията на уиски, традиция и изкуство

Производство на уиски — Част 4

Казан за уиски
1344925637

Дестилацията на уиски е процес, който никой не би могъл да унифицира. Не защото е изключително сложно, а поради това, че различните видове уиски имат своя собствена технология. Независимо от това обаче, всичко започва от малцово уиски, което не случайно е най-добре развито в Шотландия.

Ароматите на дървото и отпечатъка на времето

Производство на уиски — Част 5

Бъчва с Lochranza
1344925765

Отлежването е наука и изкуство. Тук няма писани правила, а години на опит, знания и много любов. На пазара може да срешнете 10 годишно и 25 годишно уискита на еднакви цени. Годините не винаги са показател за качество, а начина на отлежаване, вида на дървото, бъчвата, условията на съхранение и разбира се уменията на специалистите в дестилериите.

По темата…

Бърбън ли са уискитата на Тенеси

Особености наТенеси уиски

Дървени въглища за тениси уиски
1381238642

Независимо от факта, че най-популярната категория при американските уискита е бърбъна, най-обичаната марка родом от този континент е Jack Daniel’s. Продуктите на тази марка обаче не са бърбън, те са Тенеси уиски и се правят по различен маниер от тези в Кентъки и останалите щати. Каква е разликата и какво е уникалното тук, ще разберете в следващите редове.

Торф и море

Тероарът на уиски регион Айла (Islay)

Bowmore дестилерията при буря
1345029360

Мощния характер на малцовите уискита от остров Айла (Islay), може да бъде непоносим за по-малко опитни носове и вкусове. Повечето са много характерни и веднага разпознаваеми, защото тяхната търговска марка е една: «торфени чудовища».

Тайнства и мистерии под димящите шотландски пагоди

Производство на шотландско малцово уиски

Пагодите (комините) на дестилерията  Glenfiddich
1345030442

По дефиниция шотландското сингъл малцово уиски е продукт на една единствена дестилерия. То не може да бъде миксирано с уискита от други дестилерии. Различията между отделните марки се дължи, не само на тереора и традициите на регионите и подрегионите в страната, но и на уменията на технолозите и специфичните особености при производството им. Както се досещате освен че са съществени, те са и много. Следващите редове ще ви въведат в тайнствата при производството на шотландското сингъл малц уиски.

реклама Whiskey Fest 2019

Tasting Room Варна. Магазин и бар за премиум напитки

TASTINGROOM.BG

Най-богатата и изчерпателна уиски колекция на достъпни цени. Посетете ни на място и получете консултация или разгледайте нашия онлайн магазин.