Jim Beam Devil’s Cut®
«Джим Бийм Девилс Кат»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Американско Уиски - Група/стил:
Бърбън Уиски - Страна на произход:
САЩ - Производител:
Beam Inc. - Собственик на марката:
Beam Inc. - Официален представител:
Максиъм България ЕООД - Официална страница:
www.jimbeam.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
45 об. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Тъмен кехлибар
Нос: Дъбов, с нотки на сладка ванилия и карамел
Вкус: Плътен, с наситен дъбов и ванилов привкус
Финал: Продължителен, мек и леко сладък
Jim Beam Devil’s Cut е уникален премиум бърбън с богат и наситен дъбов вкус, освободен от дълбините на бъчвата. Зад това уиски се крие гениална идея и много сложна технология.
…
Най-продаваният бърбън в света «MAKE HISTORY»
Препоръки за сервиране
Ако обичате наситен дъбов вкус на отлежалите напитки, със сигурност Jim Beam Devil’s Cut ще Ви очарова. Идеален диджестив, на който можете да се насладите след вечеря. Отличен избор за приготвяне на класически бърбън коктейли като Манхатън или Олд Фешън.
За Jim Beam Devil’s Cut — ДЯВОЛСКИ ДОБЪР!
Когато през 1795 година Яков Бийм, продава първата си бъчва с уиски едва ли е подозирал, че поставя началото на марка, от която 220 години по-късно, годишно, по света ще се леят повече от 60 млн. литра. Днес, благодарение на неговите наследници, седем горди поколения, отдадени на страстта да създават бърбън и верни на семейното име, Jim Beam е не само най-популярния бърбън по света, но и икона на категорията. Вижте цялата история на Jim Beam.
Въпреки че, днес белият етикет, Jim Beam Original, е най-продаваният продукт на марката, продуктовото разнообразие на дестилерията може да задоволи целия спектър от вкусови предпочитания на ценителите на американско уиски.
Jim Beam Original, познат още Jim Beam White Label e водещ продукт на марката Jim Beam и от десетилетия, най продавания бърбън в света.
Идеята за Jim Beam Devil’s Cut почива на теорията за «ангелския дял» («Angel’s share»). По време на стареенето на уискито, загубите посредством изпарение, познати като «ангелски дял» или «ангелски данък», не са единствени. Част от скъпоценното уиски се абсорбира в дървото на бъчвата и стои в плен, това е «дяволският дял» (Devil’s Cut).
Обикновено от «дяволският дял» се възползват производителите на шотландско уиски, ирландско уиски, ром и текила, които изкупуват използваните бъчви. За тяхно огромно съжаление, през 2013 година от Jim Beam изобретяват гениален начин (чрез използване на пара, вода и някаква магия, която само те си знаят) да освободят уискито, попаднало в капана на бъчвите. Този супер «дървесен екстракт» се блендира с 6 годишен бърбън. Крайният резултат е 45 об. % алк., премиум бърбън с наситен цвят, богат аромат и забележителен характер.
Jim Beam Devil’s Cut е уиски с дълбок и тъмен цвят и огромно количество танини. Носът е доминиран от силни дъбови нюанси с ясно изразени канела, карамфил, ванилия и карамел. Вкусът е пикантна експлозия, която ще задоволи всеки любител на отлежалите напитки.
Jim Beam Honey (Джим Бийм с мед) е уникална комбинация от четири годишен Jim Beam Original и мед. Впечатляваща напитка с нежен аромат на мед, карамел, дъб и ванилия, и богат сладък меден финал.
Рецептата на Jim Beam
От дестилерията в Клермон, Кентъки, не обичат да парадират с рецептата и технологичния процес на техния бърбън. Не, защото нямат с какво да се гордеят, а защото разчитат крайният продукт да говори сам за себе си.
Царевица, ръж, ечемичен малц, вода, мая по тайна семейна рецепта, минимум 4 години в нови обгорени дъбови бъчви от американски дъб, 200 годишни, традиции и много гордост. Истински бърбън. Това е рецептата на Jim Beam.
Jim Beam Signature Craft 12 YO е уникален супер премиум бърбън с открояващи се леки и изискано нежни характеристики, прекрасно изразяващи стилът на Джим Бийм. Уиски за ценители.
Все пак ще дадем някои детайли за по-любопитните.
Уникалната вода на Кентъки
Водата е съставката, с която започва пътя на всяко уиски. Отличните характеристики на водата на Кентъки е една от основните причини, този щат да се обособи като център на американската уиски индустрия. Кентъки лежи върху варовиков шелф, който като естествен филтър, пречиства изворната вода от нежелани за технологията на производство на бърбън елементи (особено желязо) и същевременно я обогатява с калций.
Специалната мая на Джим Бийм
Маята използвана в производството на Jim Beam е строго пазена семейна тайна. Това е същият щам мая разработен след повторното отваряне на дестилерията след Сухият режим от Джеймс (Джим) Бийм, четвърто поколение семейство Бийм.
Филтриран през дървени въглени и отлежал в продължение на пет години, Jim Beam Choice, определено е бърбън със свой собствен характер и чар.
Джим не бил химик и нямал микроскоп, но използвайки натрупаните от неговите предци знания, успешно създал нов щам мая, която се използва в производството на всеки продукт на марката и до днес. В миналото нямало хладилници и той съхранявал проба от безценната си мая в дъното на кладенец, където водата поддържала постоянно температура от 13 °С. За всеки случай той отнасял ежедневно проби и в своята къща.
Мелене на зърното и майшуване
Специалната и тайна комбинация от царевица, ръж и ечемичен малц се смилат посредством чукова мелница и зърното се смесва с чиста изворна вода в 45 тонен резервоар. На този етап се добавя (25% от общото количество) «кисела каша» от последната дестилация. Това е така популярната в производството на Бърбън и Тенеси уиски «Sour Mash» технология, посредством, която освен че се балансира pH — то на сместа, се гарантира постоянни ароматни и вкусови характеристики на уискито, от партида на партида.
Ферментация
Jim Beam Black (Джим Бийм Блек) или както го наричат в дестилерията, перфекционистът, е елегантен, мек и изключително ароматен бърбън. Водещ продукт в премиум листата на марката Jim Beam.
След като се сготви, кашата се отправя към ферментатора. Майша се охлажда до 15 — 20 °C, след което към сместа се добавя специалния щам дрожди. Те започват да се хранят със захарта, да се размножава и разбира се да произвеждат алкохол. Крайният продукт известен като дестилационна бира, защото изглежда, мирише и има вкус на светло пиво, отива директно към дестилатора.
Дестилация
Продуктите на марката Jim Beam се дестилират два пъти. Първата дестилация се прави в 10 — метрова медна колона. Дестилатора се загрява до около 96 ° C, температура достатъчно висока, че да накара алкохола да се превърне в пара, но не толкова, че бирата да кипне. След първата дестилация се получава алкохол със сила 62.5 об. % алк.
Jim Beam Rye е едно от малкото истински ръжени уискита на пазара и като горд представител на семейството на Джим Бийм и най успешно продаваното в Америка.
Втората дестилация се провежда в казан наречен «удвоител» (doubler). По закон алкохолното съдържание на крайния продукт не бива да бъде над 80 об. % алк., но в дестилерията на Джим Бийм се стремят техният бърбън да има по-наситени ароматни и вкусови характеристики и контролират дестилацията така, че крайният резултат да не надвишава 67,5 об. % алк.
Отлежаване
След дестилацията и омекотяването, «бялото куче» (така в Америка наричат неотлежалото уиски) се пълни ръчно в чисто нови овъглени бъчви от бял американски дъб. В дестилерията на Джим Бийм използват най-силната степен (стил) на обгаряне позната с наименованието «алигатор». Казано на по разбираем език, дървото е обгорено до такава степен, че вътрешната част на дъгите, на бъчвите, стават на едри люспи наподобяващи кожата на крокодил. Всяка бъчва е с вместимост от 240 литра.
Приготвен от 4 годишен Jim Beam и натурални аромати, Red Stag Black Cherry е перфектният избор за тези, които предпочитат смесени напитки и искат да добавят повече вкус към своето питие.
През април 2014, дестилерията Jim Beam обявиха официално наливането на 13 — милионната бъчва с най-известния бърбън в света.
Като биват напълнени, бъчвите се отправят към някой от многоетажните складове за отлежаване на дестилерията. Американските уискита отлежават в «отворен тип» складове, които са подвластни на температурните промени през сезоните. В зависимост от това дали е лято, или зима, затвореният в бъчвата алкохол се разширява или свива. Посредством този естествен процес спирта се движи навън и навътре в дъгите на бъчвата, извличайки максимално количество карамелизирани (от овъгляването) захари, дъбов аромат и цвят.
Разбира се и тук не можем без «ангелския дял» или както от няколко години в дестилерията на Джим Бийм наричат «Делът на Букър», в чест на Букър Ное, шесто поколение мастър дистилър от семейство Бийм и създател на «Small Batch bourbon collection», премиум серията на дестилерията: Booker’s, Baker’s, Basil Hayden’s и Knob Creek.
Други продукти на марката
Семейството от продукти на марката Jim Beam е изключително голямо. Тези, които можете да намерите и опитате на нашия пазар са: Jim Beam Original, Jim Beam Rye, Jim Beam Choice, Jim Beam Black, Jim Beam Destillers Series, Jim Beam Devil’s Cut, Jim Beam Honey, Jim Beam Signature Craft, както и тези на марките Red Stag By Jim Beam и Knob Creek. Вижте повече за тях като изберете линковете.
Наздраве!
Това е само един от общо 51 склада, в които отлежват уискитата на дестилерията.