Jim Beam Signature Craft 12 YO®
«Джим Бийм Сигничър Крафт 12 годишен»
- Категория:
Високоалкохолни напитки - Тип/вид напитка:
Американско Уиски - Група/стил:
Бърбън Уиски - Страна на произход:
САЩ - Производител:
Beam Inc. - Собственик на марката:
Beam Inc. - Официален представител:
Максиъм България ЕООД - Официална страница:
www.jimbeam.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
43 об. % алк.
Jim Beam Signature Craft е уникален супер премиум бърбън с открояващи се леки и изискано нежни характеристики, прекрасно изразяващи стилът на Джим Бийм. Уиски за ценители.
…
Най-продаваният бърбън в света «MAKE HISTORY»
Препоръки за сервиране
Аз лично не препоръчвам използването на лед в никой бърбън, особено на премиум качество. Най-добре е да му се наслаждавате на стайна температура и с приятели. Прекрасен бърбън!
За Jim Beam Signature Craft
Когато през 1795 година Яков Бийм, продава първата си бъчва с уиски едва ли е подозирал, че поставя началото на марка, от която 220 години по-късно, годишно, по света ще се леят повече от 60 млн. литра. Днес, благодарение на неговите наследници, седем горди поколения, отдадени на страстта да създават бърбън и верни на семейното име, Jim Beam е не само най-популярния бърбън по света, но и икона на категорията. Вижте цялата история на Jim Beam.
Въпреки че, днес белият етикет, Jim Beam Original, е най-продаваният продукт на марката, продуктовото разнообразие на дестилерията може да задоволи целия спектър от вкусови предпочитания на ценителите на американско уиски.
Jim Beam Original, познат още Jim Beam White Label e водещ продукт на марката Jim Beam и от десетилетия, най продавания бърбън в света.
Предпоставките
Последните десетилетия премиумизацията на алкохолния пазар и бърбън категорията като частност се разраства с огромни темпове. Ако се прехвърлим обаче премиум продуктите от тази категория не можем да не забележим, че преобладаващо притежават чудовищно силни, експлозивни дъбови аромати и високо алкохолно съдържание. Така пионерите в този сегмент виждаха нещата и поради липсата на алтернатива, така те се възприемаха от хората. Доскоро, ако потърсихте премиум бърбън с елегантно балансирани леки ароматни и вкусови характеристики щяхте доста да се затрудните в избора, ако изобщо имахте такъв.
Разбира се и Jim Beam като марка, която от десетилетия поддържа имиджа си на лидер в категорията, също присъства в този силно наситен на дъбови аромати и висок алкохолен градус, сегмент. Нещо повече нейният шести мастър дистилър и легенда в индустрията, Букър Ноу е от пионерите на тази сцена с неподражаемия «small batch»: Booker’s, Baker’s, Basil Hayden’s и Knob Creek. Тези уникални уискита обаче определено не са стандартният стил на дестилерията.
Една причините, поради които Jim Beam е толкова популярна марка (това е най-продаваният бърбън на планетата все пак) е, че стилът й е по-лек и отговаря на вкусовите предпочитания на широк кръг от консуматори.
През 2013 г., следвайки семейната традиция и неотклонно пазарните нужди и тенденции, Фред Ноу, седмия мастър дистилър на компанията прокарва идеята за Signature Craft —линия от супер премиум бърбъни с по-леки дегустационни характеристики, отразяващи перфектно стилът на дестилерията.
Jim Beam Devil’s Cut е уникален премиум бърбън с богат и наситен дъбов вкус, освободен от дълбините на бъчвата. Зад това уиски се крие гениална идея и много сложна технология.
Кратка характеристика
Jim Beam Signature Craft 12 YO е Small Batch (произвежда се на малки партиди), нещо, с което (към момента на лансирането) не може да се похвали нито един продукт на конкурентна марка.
За разлика от много от свои 12 — годишни конкурентни връстници, Jim Beam Signature Craft 12 YO е по-меко и по-сладко уиски. Дъба неизбежно е там, но е прекрасно балансиран с по-сладките и пикантни елементи на бърбъна като ванилия, марципан и канела. Уникално супер премиум уиски за ценители. Би било прекрасен и подарък за скъп приятел.
Рецептата на Jim Beam
От дестилерията в Клермон, Кентъки, не обичат да парадират с рецептата и технологичния процес на техния бърбън. Не, защото нямат с какво да се гордеят, а защото разчитат крайният продукт да говори сам за себе си.
Царевица, ръж, ечемичен малц, вода, мая по тайна семейна рецепта, минимум 4 години в нови обгорени дъбови бъчви от американски дъб, 200 годишни, традиции и много гордост. Истински бърбън. Това е рецептата на Jim Beam.
Jim Beam Honey (Джим Бийм с мед) е уникална комбинация от четири годишен Jim Beam Original и мед. Впечатляваща напитка с нежен аромат на мед, карамел, дъб и ванилия, и богат сладък меден финал.
Все пак ще дадем някои детайли за по-любопитните.
Уникалната вода на Кентъки
Водата е съставката, с която започва пътя на всяко уиски. Отличните характеристики на водата на Кентъки е една от основните причини, този щат да се обособи като център на американската уиски индустрия. Кентъки лежи върху варовиков шелф, който като естествен филтър, пречиства изворната вода от нежелани за технологията на производство на бърбън елементи (особено желязо) и същевременно я обогатява с калций.
Специалната мая на Джим Бийм
Маята използвана в производството на Jim Beam е строго пазена семейна тайна. Това е същият щам мая разработен след повторното отваряне на дестилерията след Сухият режим от Джеймс (Джим) Бийм, четвърто поколение семейство Бийм.
Филтриран през дървени въглени и отлежал в продължение на пет години, Jim Beam Choice, определено е бърбън със свой собствен характер и чар.
Джим не бил химик и нямал микроскоп, но използвайки натрупаните от неговите предци знания, успешно създал нов щам мая, която се използва в производството на всеки продукт на марката и до днес. В миналото нямало хладилници и той съхранявал проба от безценната си мая в дъното на кладенец, където водата поддържала постоянно температура от 13 °С. За всеки случай той отнасял ежедневно проби и в своята къща.
Мелене на зърното и майшуване
Специалната и тайна комбинация от царевица, ръж и ечемичен малц се смилат посредством чукова мелница и зърното се смесва с чиста изворна вода в 45 тонен резервоар. На този етап се добавя (25% от общото количество) «кисела каша» от последната дестилация. Това е така популярната в производството на Бърбън и Тенеси уиски «Sour Mash» технология, посредством, която освен че се балансира pH — то на сместа, се гарантира постоянни ароматни и вкусови характеристики на уискито, от партида на партида.
Ферментация
Jim Beam Black (Джим Бийм Блек) или както го наричат в дестилерията, перфекционистът, е елегантен, мек и изключително ароматен бърбън. Водещ продукт в премиум листата на марката Jim Beam.
След като се сготви, кашата се отправя към ферментатора. Майша се охлажда до 15 — 20 °C, след което към сместа се добавя специалния щам дрожди. Те започват да се хранят със захарта, да се размножава и разбира се да произвеждат алкохол. Крайният продукт известен като дестилационна бира, защото изглежда, мирише и има вкус на светло пиво, отива директно към дестилатора.
Дестилация
Продуктите на марката Jim Beam се дестилират два пъти. Първата дестилация се прави в 10 — метрова медна колона. Дестилатора се загрява до около 96 ° C, температура достатъчно висока, че да накара алкохола да се превърне в пара, но не толкова, че бирата да кипне. След първата дестилация се получава алкохол със сила 62.5 об. % алк.
Jim Beam Rye е едно от малкото истински ръжени уискита на пазара и като горд представител на семейството на Джим Бийм и най успешно продаваното в Америка.
Втората дестилация се провежда в казан наречен «удвоител» (doubler). По закон алкохолното съдържание на крайния продукт не бива да бъде над 80 об. % алк., но в дестилерията на Джим Бийм се стремят техният бърбън да има по-наситени ароматни и вкусови характеристики и контролират дестилацията така, че крайният резултат да не надвишава 67,5 об. % алк.
Отлежаване
След дестилацията и омекотяването, «бялото куче» (така в Америка наричат неотлежалото уиски) се пълни ръчно в чисто нови овъглени бъчви от бял американски дъб. В дестилерията на Джим Бийм използват най-силната степен (стил) на обгаряне позната с наименованието «алигатор». Казано на по разбираем език, дървото е обгорено до такава степен, че вътрешната част на дъгите, на бъчвите, стават на едри люспи наподобяващи кожата на крокодил. Всяка бъчва е с вместимост от 240 литра.
Приготвен от 4 годишен Jim Beam и натурални аромати, Red Stag Black Cherry е перфектният избор за тези, които предпочитат смесени напитки и искат да добавят повече вкус към своето питие.
През април 2014, дестилерията Jim Beam обявиха официално наливането на 13 — милионната бъчва с най-известния бърбън в света.
Като биват напълнени, бъчвите се отправят към някой от многоетажните складове за отлежаване на дестилерията. Американските уискита отлежават в «отворен тип» складове, които са подвластни на температурните промени през сезоните. В зависимост от това дали е лято, или зима, затвореният в бъчвата алкохол се разширява или свива. Посредством този естествен процес спирта се движи навън и навътре в дъгите на бъчвата, извличайки максимално количество карамелизирани (от овъгляването) захари, дъбов аромат и цвят.
Разбира се и тук не можем без «ангелския дял» или както от няколко години в дестилерията на Джим Бийм наричат «Делът на Букър», в чест на Букър Ное, шесто поколение мастър дистилър от семейство Бийм и създател на «Small Batch bourbon collection», премиум серията на дестилерията: Booker’s, Baker’s, Basil Hayden’s и Knob Creek.
Други продукти на марката
Семейството от продукти на марката Jim Beam е изключително голямо. Тези, които можете да намерите и опитате на нашия пазар са: Jim Beam Original, Jim Beam Rye, Jim Beam Choice, Jim Beam Black, Jim Beam Destillers Series, Jim Beam Devil’s Cut, Jim Beam Honey, Jim Beam Signature Craft, както и тези на марките Red Stag By Jim Beam и Knob Creek. Вижте повече за тях като изберете линковете.
Наздраве!
Това е само един от общо 51 склада, в които отлежват уискитата на дестилерията.