Богатството на природата събрано в едно зърно

Производство на Уиски - Част 1
Нива с ечемик 2

Зърното е основната суровина за производството на уиски. Това разбира се е много общо казано, тъй като под тази дума различаваме ечемик, царевица, пшеница, ръж и пр. др. култури.

Традиционно за производство на уиски в Шотландия и Ирландия се използва ечемик. За чистото малцово уиски ечемикът се малцова. Най-популярните — блендираните уискита се произвеждат от микс от чисто малцово уиски и алкохол познат като зърнен или зърнено уиски.

Всяка страна има своите предпочитания.

За производството на зърнено уиски в Шотландия първоначално се е използвала царевица поради високото й съдържание на скорбяла, но много скоро бива заместена от пшеница, поради бързото и поевтиняване. За производството на зърнено уиски няма никакви ограничения какъв вид или тип зърно да се използва или ако е микс каква до и пропорциято. Коренно различна е ситуацията в съседна Ирландия. Те също предпочитат ечемик. При производството на ирландско уиски се миксират малцован и немалцован ечемик, но също така се добавя и пшеница. Царевицата и ръжта имат доминиращ дял в Северна Америка. Щата Кентъки в САЩ се слави като района с най-голямото производство на царевица в света. Не е случайно, че основните и най-популярни марки бърбън произлизат от Кентъки. За производство на бърбън е необходимо използването на минимум 51% царевица. Ръж за производство на уиски се използва главно във Северна Америка и по точно в Канада. Ръжта се използва в малцован и немалцован вариант, но и в двата случая е съставка с минимален процент от общото съдържание. Чисти ръжени уискита с минимум от 51% ръж се срещат сравнително рядко.

Различните зърнени култури допринасят за богатото разнообразие при видовете уискита.

Използването на ечемик, пшеница, ръж и царевица (малцовани или не) в чист вид или в комбинация е богато поле за изява на различни производители на уиски. Докато пред собствениците на марки блендирани уискита, най-вече стои въпроса от какво да е зърнения спирт и какво да е съотношението на малцово уиски и зърнено уиски, то производителите на чисто уиски са изправени пред дилемата какви сортове да използват. За незапознатия това може би е маловажно, но за всеки който държи на своята марка това е първостепенна грижа. Да вземем ечемика. Шотландското уиски и ечемика са неразделно свързани. Всички дестилерии опериращи във високопланиския район Хайланд (Highland) и западните и северни острови (които са подрегион на Хайландс), по закон използват само малцован ечемик. Предимството на ечемика, е в това че може да се отглежда в по-бедни почви, в които съдържанието на азот е минимално и води до пропорционално повече скорбяла в зърното. От това следва повече алкохол на единица.

Все още се дебатира върху това кой сорт е най-подходящ.

Откакто производството на уиски е индустрия, дестилериите търсят сортове ечемик, които не само носят качествен спирт, но и по-големи количества от него. Съвременните сортове при правилен производствен процес доставят до 400 литра алкохол на тон ечемик.

Миналото, когато са се използвали всякакви локални сортове отдавна е забравено. Днес във века на генното инженерство са създадени и се използват т.н. супер-сортове. Откакто производството на уиски е индустрия, дестилериите търсят сортове ечемик, които не само носят качествен спирт, но и по-големи количества от него. Съвременните сортове при правилен производствен процес доставят до 400 литра алкохол на тон ечемик. Никак не е зле нали? Изискванията са зърното да бъде добре узряло, сухо, с високо съдържание на скорбяла и ниско на протеин и азот. Въпреки богатия избор на сортове дестилериите използват един или два и обработката им протича по отделно. В днешни времена на комересиализъм обаче съществуват все още традиционалисти или както ги наричат романтици, като Macallan (Маккалън) и Glengoyne(Гленгойн), които вярват, че сорта ечемик оказва съществено влияние върху качествата крайния продукт. И двете дестилерии използват «старомодния» и скъп сорт «Златно Обещание» («Golden Promise»).

Дали избора не само на вида зърнена култура, но и на сорта и терена, оказва влияние на качествата на доброто уиски? Определено отговора е да. Винаги при производството на качественото вино, на съвкупноста от климата, вида и съставките на почвата, популярни под термина тероар, се обръща голямо внимание. Важно е да се знае, че влиянието на тероара е съществен и при производството на всяка една алкохолна напитка. През каквито и процеси да преминава производството, то богатството на природата, което зърнената култура извлича от почвата винаги ще има думата за финалните щрихи на крайния продукт, защото и най-малките детайли имат значение!

автор: bgBarman.bg

Уиски

Всеки знае какво е уиски. Това е тази бистра кехлибарна напитка с приятен парлив и галещ небцто вкус на ванилия, плодове, подправки. Тук ще научите всичко за видовете и ще получите достъп до най богатата и изчерпателна колекция от марки.

Поглед в миналото на най-популярната алкохолна напитка по света

Кратка история на уискито

Нелегален казан за уиски в Шотландия
1344925343

В далечните тъмни времена някъде в Шотландия или Ирландия, в стъклени колби и медни казани, донесени от далечни страни, потайни монаси приготвяли чудни, весели питиета, с лечебни свойства. Едва ли тогава някой от тях е осъзнавал, че дава началото на една огромна и мощна идустрия.

Богатството на природата събрано в едно зърно

Производство на Уиски - Част 1

Зърна ечемик
1344925419

Зърното е основната суровина за производството на уиски. Това разбира се е много общо казано, тъй като под тази дума различаваме ечемик, царевица, пшеница, ръж и пр. др. култури.

Без вода няма Уиски!

Производство на Уиски част 2

Водопад в Шотландия
1344925452

Водата е втория основен елемент при създаването на уиски и същевременно най-мистериозният. Тя е нужна, както за производството му, така и за неговата консумация. Най важната й характеристика е, че трябва да е много. Всяка дестилерия е позиционирана на място с изключително големи запаси на вода.

Тайнството на малца и транформацията на ечемика в бира

Производство на уиски — Част 3

Малцоване на ечемика в bowmore
1344925575

Малцовото уиски се произвежда изключително и само от малцован ечемик. От всички видове уиски, независимо в коя част на света са произведени, били те със царевица или ръж, малцования ечемик играе първостепенна роля. Той дава натурална конверсия на скорбялата в захари. В противен случай е необходимо изкуствено обогатяване с ензими, както се прови главно при канадското уиски и по-евтините брандове.

Дестилацията на уиски, традиция и изкуство

Производство на уиски — Част 4

Казан за уиски
1344925637

Дестилацията на уиски е процес, който никой не би могъл да унифицира. Не защото е изключително сложно, а поради това, че различните видове уиски имат своя собствена технология. Независимо от това обаче, всичко започва от малцово уиски, което не случайно е най-добре развито в Шотландия.

Ароматите на дървото и отпечатъка на времето

Производство на уиски — Част 5

Бъчва с Lochranza
1344925765

Отлежването е наука и изкуство. Тук няма писани правила, а години на опит, знания и много любов. На пазара може да срешнете 10 годишно и 25 годишно уискита на еднакви цени. Годините не винаги са показател за качество, а начина на отлежаване, вида на дървото, бъчвата, условията на съхранение и разбира се уменията на специалистите в дестилериите.

По темата…

Уиски създадено от мелничари

Кратката история на Канадското уиски

първата дестилерия за канадско уиски
1344954260

Според Канадската Асоциация на Дестилериите в тази най-северна страна на Американския континент се произвежда уиски повече от 200 години. Първата дестилерия е отворена в Квебек (Quebec) през 1769 година. През 1840 година в страната работят повече от 200 дестилерии.

Подвластни на тройната дестилация

Производство на Ирландско уиски

Три казана за дестилиране на ирландско уиски
1344957870

С годините ирландците изграждат своя собствена традиция при производството на уиски. Въпреки че технологията им на производство не се различава съществено от тази на шотландците, те имат свой собствен и уникален характер.

Дестилацията в Айла (Islay) — изкуство и начин на живот

Характеристика на уискитата от Айла

Дестилатори caol ila Айла 2
1404737076

Фактът, че Айла (Islay) е малък остров с почти еднакъв тероар, не означава, че разликите между малцовите уискита произведени от тези осем дестилационни фабрики са незначителни. Въпреки общите регионални характеристики, които всяко едно притежава, когато се намеси изкуството на дестилацията всичко придобива собствена идентичност.

реклама Whiskey Fest 2019

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!