Laphroaig Triple Wood®
«Лафройг Трипъл Ууд»
- Категория:
Уиски - Тип/вид напитка:
Шотландско Уиски - Група/стил:
Сингъл малцово шотландско уиски - Страна на произход:
Обединено кралство Великобритания - Регион:
Айла - Производител:
Beam Inc. - Собственик на марката:
Beam Inc. - Официален представител:
Максиъм България ЕООД - Официална страница:
www.laphroaig.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка с коркова тапа - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
48 аб. % алк.
Laphroaig Triple Wood (Лафройг Трипъл Ууд) е от забележителните творения на дестилерията от Айла. Уискито е отлежало в три различни бъчви включително Quarter Cask. Прекрасно съчетание на торфен пушек, дъб, нотки на шери и море. Истински празник за феновете на марката.
…
2013 — Beverage Tasting Institute (BTI) — Gold Medal
2013 — SF World Spirits Competition — Gold Medal
2013 — International Spirits Challenge — Silver Medal
2013 — International Wine & Spirit Competition — Silver Medal
2012 — San Francisco World Spirits Challenge Silver Medal
Препоръки за сервиране
Laphroaig Triple Wood (Лафройг Трипъл Ууд) е уникално Айла уиски. Винаги съм смятал, че дегустационните характеристики са лични и въпреки че предоставяме тези на дестилерията е добре да определите Вашите. Бъдете готови за експлозия от неочаквани вкусови възприятия. Това е моментът, в който или ще се влюбите в тази марка за цял живот или никога повече няма да посегнете към уиски от този регион. Уиски за мъже със силни характери. Любимо!
Консумирайте чисто с няколко капки изворна вода. Ще е най-добре, ако имате под ръка Glencairn Whisky Glass или поне тънкостенна чаша за уиски. Наздраве!
Трябва да се има предвид, че това уиски е бутилирано без студена филтрация, затова при добавяне на вода може да изгуби от бистротата си. Това е напълно нормално следствие.
За да разберете истински това уиски, обаче е нужно да прочетете неговата история и технологията му на призводство.
За Laphroaig Triple Wood
Laphroaig Triple Wood е продължение на линията започната с Laphroaig Quarter Cask. Това е много ограничена серия, която се бутилира веднъж годишно. От самото наименование се разбира, че това уиски е отлежало в три различни бъчви.
Джон Кемпбъл — Мастър Дистилър на Laphroaig, за Laphroaig Triple Wood
Научете повече и за основният продукт на легендарната дестилерия от Айла - Laphroaig 10 YO (Лафройг 10 годишен).
След специална селекция, дестилати с различен период на матурация (между 5 и 13 годишни), отлежали в стандартните за дестилерията от Айла бъчви от бърбън се пълнят в бъчви Quarter Cask (една четвърт от размера на бъчвите за шери). Както ще разберете от технологията на производство (по-долу), бъчвите от бърбън за Laphroaig идват от дестилерията на Maker’s Mark.
Малките Quarter Cask, в които се извършва втората матурация, са направени по стар модел от 19 век, но от дъги от екс бърбън бъчви (американски бял дъб). Съзряването на уискито в малките бъчви е с 30% по-бързо отколкото в стандартните, затова бленда прекарва в тях само 9 месеца. За този период уискито усъвършенства своя традиционно кремообразен и силно маслен профил.
Третата матурация е в бъчви от европейски дъб, използвани преди това за отлежаване на Олоросо шери (също така коняк ли вино). Този етап се развива на два фронта. Една част от уискито отлежава в първо в пълнене, а друга във второ пълнене бъчви от шери. В първия случай матурацията е 12, а във втория 21 — 24 месеца. След финалното блендиране се получава, може би най-сложния, комплексен и възможно най-добър продукт на дестилерията — Laphroaig Triple Wood.
Laphroaig Triple Wood е бутилиран без студена филтрация на 48 об. % алк. Целият процес на съзряване протича в емблематичния за дестилерията склад #1.
Технология на производство на Laphroaig
Едва ли има друго шотландско уиски, което може да се похвали с толкова отличителен профил. Ако трябва с едно изречение да се опише какво прави Laphroaig уникално уиски може би ще е това: Повече от двеста години опит в производството на уиски по традиционен начин, много тясна обвързаност с местните природни дадености и климатични условия и силна отдаденост на няколко поколения мастър дистилъри. За по-любопитните едва ли това би било достатъчно, затова в следващите редове ще Ви разкрием цялата истина.
Водата в Laphroaig
Коритото на потока Килбрайт е покрито с торф, което прави водата не особено приятна за пиене, но уникално добра за производството на уиски.
Водата е ключов елемент за характера на уискитата на Айла (Islay). Във южната част на осторва, където се намира дестилерията на Laphroaig тя тече в торфени корита, затова има характерен мирис на торф и мъх.
Водата е една от най-важните съставки при производството на уиски. Скъпоценният източник на вода за дестилерията Laphroaig идва от потока Килбрайт (Kilbride).
Преди повече от 100 години конкурентна дестилерия се опитва да прекъсне водоизточника и само намесата на съда спасява дестилерията Laphroaig от затваряне. Това е една от причините днес цялата земя около водоизточника да е собственост на Laphroaig и нейните приятели. За да се осигури непрекъснато водоснабдяване на дестилерията през цялата година, през 1930 — те години на река Килбрайт е построен микро язовир.
Тоpфът в Laphroaig
Торфът се добива на ръка, така както се е правило в миналото. След отсичането на тухлите те се оставят да изсъхнат в продължение на три месеца, след което се доставят в дестилерията.
Уникалният торф на Айла им определено решаваща роля в определяне на основните вкусови и ароматни характеристики на уискитата произвеждани там. Може би си мислите, че торфът е един и същ навсякъде, но ще сте в голямо заблуждение. Какво толкова различно има в него ли? Както е известно торфът се образува от хилядолетното разлагане на блатни растителни остатъци при отсъствието на въздух и повишена влажност. Обикновено суровината е дърво и мъх, но на Айла няма никакви гори. Там торфът се състои от слоеве хедър, лишеи, овъглени водорасли и мъх. От друга страна, поради това, че островът се пулверизира постоянно от морето, торфът има леки следи от йод и морска сол. Точно тези медицински аромата допринасят за отличителния профил на Laphroaig. Торфът за дестилерията Laphroaig се добива от собствени торфени залежи в непосредствена близост до известното сред голфърите игрище Machrie Golf Course.
Ечемичният малц в Laphroaig.
Дори и днес, когато роботизацията е неделима част от всеки производствен процес, върху оригиналните малцови подове (Malting Floor) на Laphroaig всичко се прави на ръка, така както се е правило преди 200 години.
Laphroaig е една от много малкото дестилерии (останалите са Bowmore, Highland Park, Springbank и Balvenie), които произвеждат сами и по традиционен начин голяма част от ечемичния малц необходим за тяхното уиски.
Накисването на ечемика
Целият спектакъл започва от най-горния етаж на сградата, където се намират силозите с ечемик. Ечемикът се накисва в продължение на два дни в уникалната вода на потока Килбрайт. За да се осигури чистота и вкус, тя се сменя всеки ден. След края втория ден, водата се източва и ечемикът е готов да слезе до малцовите подове на по-долните етажи, където да се разпростре и остави да покълне.
Разпростиране на ечемика
В понеделник точно в 7:30 ч сутринта на този етаж е като в кошер. Кипи динамична работа. Ечемикът киснат през уикенда е готов и посредством дървени колесници, на които никой не знае точната възраст, се разпростира по пода на целия етаж. Работи се винаги по двойки. Един полага ечемика, а друг го разпростира, докато всичките седем тона не покрият пода на етажа.
Покълване
Около 7 тона леко покълнал ечемик, «зелен малц», е разпръснат по целия етаж. Процесът представлява надлъгване с природата. В продължение на седем дни се създават условия на изкуствена пролет (15 — 16 градуса по Целзий), при които зърното покълва. Извършват се химични процеси, при които неразтворимото нишесте в зърното започва да се превръща в разтворима захар. Образуват се също и ензимите, необходими сега и по-късно в процеса.
Опушването и изсушаването на малца с торфен дим е в основата на уникалния вкус на Лафройг
По време на процеса се отделя топлина, която се контролира чрез отваряне на прозорците и постоянно преобръщане на зърното с дървени лопати. В ечемика на пода винаги е забучен термометър, чрез който внимателно се следи температурата, която е определяща за правилното протичане на процеса.
Торфените пещи
За да завърши процеса «зелен малц» трябва да се изсуши до 4,5% съдържание на влага. Това спира процеса на покълване. Сушенето става с помощта на горещ въздух, който идва от дестилационната. Това е моментът, в който към малца се подава торфен дим. Пещите на дестилерията, в които се изпича малца са построени през далечната 1840 г. През отворената врата на помещението се открива гладка към морето. Канен или не, соленият морски въздух се вмъква вътре и се смесва с торфения дим. За да гарантират характерния аромат и вкус на своето уиски в Лафройг редуват сушене с опушване в продължение на няколко пъти.
След около 12 до 13 часа ечемичният малц е напълно опушен с торф и е готов за следващия етап.
Майшуване и ферментация в дестилерията на Laphroaig
Майшуване и ферментация в Laphroaig
Готовия малц се смила и смесва отново с уникалната вода от реката до дестилерията. Кашата се затопля до 67 градуса по Целзий и образуваните захари се разтварят във водата. След това, сладката вода, наречена пивна мъст се охлажда до 20 градуса по Целзий и се прехвърля във ферментационни съдове. В дестилериата Лафройг използват чиста хлебна мая, без добавки или химикали, същата, която използвате у дома за приготвяне на хляб!
След преработката на цялата захар, сместа, наречена wash е придобила алкохолно съдържание от 8,5 об. % алк. От тук тя директно се изпомпва за дестилация в някой от седемте медни казана.
Дестилация в Laphroaig
В Дестилерията на Лафройг използва необичайна комбинация от три wash stills и четири spirit stills.
Както подробно съм описал в статия за технологията на производство на шотландско уиски, формата на дестилационните казани е една от ключовите променливите, които влияят върху крайния вкус на уискито. През годините, за увеличат производителността и да се намалят разходите, много дестилерии, включително и някои от Айла, въведоха по-големи казани. Верни на традициите и следващи стриктно своята технология от Лафройг използват винаги едни и същи казани с плоско дъно. Когато ремонтите не могат да възстановят нормалната работа на казана, той бива заменян с нов, който е изцяло копие на стария, чак до вдлъбнатините по корпуса.
Дестилацията преминава през два етапа. При първата дестилация, която се провежда в така наречения wash still се получава дестилат със сила 22 об. % алк. Той постъпва във втория дестилатор, наречен spirit still, от който се получава финалния дестилат със сила 68 об. % алк.
Разделянето на фракциите е определящ етап при формирането на всеки дестилат. В дестилерията на Laphroaig това е една от най-стриктно пазените тайни. Знае се със сигурност, че те имат най-продължителния отрязък на сърцето на дестилата. Колко дълъг обаче никой не може да каже със сигурност.
За да гарантират оптимално състояние на бъчвите в дестилерията на Laphroaig поддържат собствена бъчварница. Ту к се сглобяват бъчвите пристигащи от Америка и Европа и се ремонтират вече използваните. Инструментите, които използват там са на повече от 100 години. Традиции до последния детайл.
Бъчвите на Laphroaig. Отлежаване
След дестилацията е време за дълъг сън. Отлежаването в бъчви дава около половината от аромата на. Затова този процес е от изключителна важност за дестилерията.
Над 90% от бъчвите използвани от Laphroaig са от американски бял дъб, в които преди това е отлежавал бърбън.
Йън Хънтър е пионер в използването на тези бъчви през 1930 — те години. Той открива, че те дават перфектен и завършен характер на скоча. Laphroaig използват основно бъчви от дестилерията на Maker’s Mark, а те никак не са обикновени.
Всички пълни бъчви съзряват бавно в складовете на брега на морето, в прегръдката на наситения с морска сол и мирис на водорасли въздух
В Laphroaig също така използват и Quarter Casks — малки бъчви, побиращи точно една четвърт (125 л) от съдържанието на стандартна бъчва за шери. Поради малкия си размер те дават на уискито много по-интензивно съзряване. За някои от специалните си издания се използват бъчви от Олоросо шери. Бъчвите отлежават до 30 години и чинно плащат своя годишен «ангелски данък». Когато една бъчва е готова, тя се транспортира на континента, където се намира бутилиращата фабрика.
Вижте повече за останалите продукти на тази уникална дестилерия и помнете, че дегустацията е най-добрият начин, да разберете истината.
Други продукти на марката
Laphroaig е един от най-продаваните сингъл малцови уискита в света. Основните продукти в портфолиото на марката са Laphroaig 10 YO, Laphroaig Quarter Cask, Laphroaig Cask Strength, Laphroaig Triple Wood, Laphroaig 18 YO и Laphroaig 25 Year Old. Тях можете да намерите във всеки по-добър магазин или бар.
За истинските приятели на марката, от дестилерията всяка година пускат лимитирани издания, продавани предимно в тревъл ритейл канала (безмитните магазини по летищата). Сред тях са: Laphroaig PX Cask, Laphroaig QA Cask, Laphroaig An Cuan Mor, Laphroaig Cairdeas 2014, Laphroaig Select.
ОТЛИЧИЯ
Laphroaig Triple Wood