Laphroaig 10 YO®
«Лафройг 10 годишен»
- Категория:
Уиски - Тип/вид напитка:
Шотландско Уиски - Група/стил:
Сингъл малцово шотландско уиски - Страна на произход:
Обединено кралство Великобритания - Регион:
Айла - Производител:
Beam Inc. - Собственик на марката:
Beam Inc. - Официален представител:
Максиъм България ЕООД - Официална страница:
www.laphroaig.com
- Вид опаковка:
Стъклена бутилка с коркова тапа - Размер опаковка:
700 мл - Алк. съдържание:
40 аб. % алк.
Дегустационни характеристики
Цвят: Искрящо злато
Тяло: Плътно тяло
Нос: Наситено на торфен дим и морски водорасли, „медицински” вкус с намек за сладост
Вкус: Изненадваща сладост с нотки на сол и торф
Финал: Продължителен
Laphroaig 10 YO (Лафройг 10 годишен), флагманът на легендарната дестилерия от Айла е сред най-значимите и може би най-разпознаваемите шотландски сингъл малцови уискита.
…
2013 — SF World Spirits Competition — Double Gold Medal
2013 — International Wine & Spirit Competition — Silver Medal
2013 — International Spirits Challenge — Silver Medal
2011 — SF World Spirits Competition — Double Gold medal
2010 — International Wine & Spirit Competition — Silver Medal
2010 — SF World Spirits Competition — Double Gold medal
2009 — SF World Spirits Competition — Gold medal
2008 — IWSC — Silver Medal and ’Best in Class’
2008 — SF World Spirits Competition — Gold medal
2007 — International Wine and spirits Competition — Gold (Best in Class)
2007 — ISC (International Spirits Challenge) — Gold medal
2007 — International Review of Spirits (BTI) — Silver medal
2007 — San Francisco World Spirits Competition — Gold medal
2006 — International Wine and spirits Competition, Gold, Best in Class
2006 — San Francisco World Spirits Competition — Double-Gold award
2005 — Malt Maniacs Awards — Silver Medal “A peat monster that takes no prisoners”
2005 — IWSC — Silver Medal and ’Best in Class’
2004 — International Spirits Challenge — Silver Medal
2003 International Spirits Challenge — Silver Medal
2003 International Spirits Challenge- Gold Medal
2001 International Spirits Challenge — Gold Medal
2000 International Spirits Challenge — Gold Medal
2000 International Wine & Spirit Competition — Gold Medal
1999 International Wine & Spirit Competition — Gold Medal
1998 International Wine & Spirit Competition — Best Single Malt Scotch Whisky under 12 Years Old
1998 International Wine & Spirit Competition — Gold Medal
Препоръки за сервиране
Laphroaig 10 YO (Лафройг 10 годишен) е истинска бомба от Айла. Това е първото уиски, което трябва да опитате , за да разберете този регион. Винаги съм смятал, че дегустационните характеристики са лични и въпреки че предоставяме тези на дестилерията е добре да определите Вашите. Но бъдете готови за експлозия от неочаквани вкусови възприятия. Това е моментът, в който или ще се влюбите в тази марка за цял живот или никога повече няма да посегнете към уиски от този регион. Уиски за мъже със силни характери, което обожавам.
Консумирайте чисто с няколко капки изворна вода. Ще е най-добре, ако имате под ръка Glencairn Whisky Glass или поне тънкостенна чаша за уиски. Наздраве!
За да разберете истински това уиски, обаче е нужно да прочетете неговата история и технологията му на призводство.
За Laphroaig 10 YO
За тези, които обичат силно опушените с торф уискита на Айла, Laphroaig 10 YO е като първата и незабравима любов. Не случайно това е най-продаваното в света малцово уиски от този уникален остров, извоювал си правото да бъде отделен уиски регион.
Дегустационни характеристики на Laphroaig 10 YO. Джон Кемпбъл — Мастър Дистилър на Laphroaig
Отлежало в бъчви от бърбън, Laphroaig 10 YO се произвежда по същата рецепта, по която Йън Хънтър го пуска на пазара преди повече от 75 години. Вижте повече за уникалната технология на Laphroaig.
Технология на производство на Laphroaig
Едва ли има друго шотландско уиски, което може да се похвали с толкова отличителен профил. Ако трябва с едно изречение да се опише какво прави Laphroaig уникално уиски може би ще е това: Повече от двеста години опит в производството на уиски по традиционен начин, много тясна обвързаност с местните природни дадености и климатични условия и силна отдаденост на няколко поколения мастър дистилъри. За по-любопитните едва ли това би било достатъчно, затова в следващите редове ще Ви разкрием цялата истина.
Водата в Laphroaig
Коритото на потока Килбрайт е покрито с торф, което прави водата не особено приятна за пиене, но уникално добра за производството на уиски.
Водата е ключов елемент за характера на уискитата на Айла (Islay). Във южната част на осторва, където се намира дестилерията на Laphroaig тя тече в торфени корита, затова има характерен мирис на торф и мъх.
Водата е една от най-важните съставки при производството на уиски. Скъпоценният източник на вода за дестилерията Laphroaig идва от потока Килбрайт (Kilbride).
Преди повече от 100 години конкурентна дестилерия се опитва да прекъсне водоизточника и само намесата на съда спасява дестилерията Laphroaig от затваряне. Това е една от причините днес цялата земя около водоизточника да е собственост на Laphroaig и нейните приятели. За да се осигури непрекъснато водоснабдяване на дестилерията през цялата година, през 1930 — те години на река Килбрайт е построен микро язовир.
Тоpфът в Laphroaig
Торфът се добива на ръка, така както се е правило в миналото. След отсичането на тухлите те се оставят да изсъхнат в продължение на три месеца, след което се доставят в дестилерията.
Уникалният торф на Айла им определено решаваща роля в определяне на основните вкусови и ароматни характеристики на уискитата произвеждани там. Може би си мислите, че торфът е един и същ навсякъде, но ще сте в голямо заблуждение. Какво толкова различно има в него ли? Както е известно торфът се образува от хилядолетното разлагане на блатни растителни остатъци при отсъствието на въздух и повишена влажност. Обикновено суровината е дърво и мъх, но на Айла няма никакви гори. Там торфът се състои от слоеве хедър, лишеи, овъглени водорасли и мъх. От друга страна, поради това, че островът се пулверизира постоянно от морето, торфът има леки следи от йод и морска сол. Точно тези медицински аромата допринасят за отличителния профил на Laphroaig. Торфът за дестилерията Laphroaig се добива от собствени торфени залежи в непосредствена близост до известното сред голфърите игрище Machrie Golf Course.
Ечемичният малц в Laphroaig.
Дори и днес, когато роботизацията е неделима част от всеки производствен процес, върху оригиналните малцови подове (Malting Floor) на Laphroaig всичко се прави на ръка, така както се е правило преди 200 години.
Laphroaig е една от много малкото дестилерии (останалите са Bowmore, Highland Park, Springbank и Balvenie), които произвеждат сами и по традиционен начин голяма част от ечемичния малц необходим за тяхното уиски.
Накисването на ечемика
Целият спектакъл започва от най-горния етаж на сградата, където се намират силозите с ечемик. Ечемикът се накисва в продължение на два дни в уникалната вода на потока Килбрайт. За да се осигури чистота и вкус, тя се сменя всеки ден. След края втория ден, водата се източва и ечемикът е готов да слезе до малцовите подове на по-долните етажи, където да се разпростре и остави да покълне.
Разпростиране на ечемика
В понеделник точно в 7:30 ч сутринта на този етаж е като в кошер. Кипи динамична работа. Ечемикът киснат през уикенда е готов и посредством дървени колесници, на които никой не знае точната възраст, се разпростира по пода на целия етаж. Работи се винаги по двойки. Един полага ечемика, а друг го разпростира, докато всичките седем тона не покрият пода на етажа.
Покълване
Около 7 тона леко покълнал ечемик, «зелен малц», е разпръснат по целия етаж. Процесът представлява надлъгване с природата. В продължение на седем дни се създават условия на изкуствена пролет (15 — 16 градуса по Целзий), при които зърното покълва. Извършват се химични процеси, при които неразтворимото нишесте в зърното започва да се превръща в разтворима захар. Образуват се също и ензимите, необходими сега и по-късно в процеса.
Опушването и изсушаването на малца с торфен дим е в основата на уникалния вкус на Лафройг
По време на процеса се отделя топлина, която се контролира чрез отваряне на прозорците и постоянно преобръщане на зърното с дървени лопати. В ечемика на пода винаги е забучен термометър, чрез който внимателно се следи температурата, която е определяща за правилното протичане на процеса.
Торфените пещи
За да завърши процеса «зелен малц» трябва да се изсуши до 4,5% съдържание на влага. Това спира процеса на покълване. Сушенето става с помощта на горещ въздух, който идва от дестилационната. Това е моментът, в който към малца се подава торфен дим. Пещите на дестилерията, в които се изпича малца са построени през далечната 1840 г. През отворената врата на помещението се открива гладка към морето. Канен или не, соленият морски въздух се вмъква вътре и се смесва с торфения дим. За да гарантират характерния аромат и вкус на своето уиски в Лафройг редуват сушене с опушване в продължение на няколко пъти.
След около 12 до 13 часа ечемичният малц е напълно опушен с торф и е готов за следващия етап.
Майшуване и ферментация в дестилерията на Laphroaig
Майшуване и ферментация в Laphroaig
Готовия малц се смила и смесва отново с уникалната вода от реката до дестилерията. Кашата се затопля до 67 градуса по Целзий и образуваните захари се разтварят във водата. След това, сладката вода, наречена пивна мъст се охлажда до 20 градуса по Целзий и се прехвърля във ферментационни съдове. В дестилериата Лафройг използват чиста хлебна мая, без добавки или химикали, същата, която използвате у дома за приготвяне на хляб!
След преработката на цялата захар, сместа, наречена wash е придобила алкохолно съдържание от 8,5 об. % алк. От тук тя директно се изпомпва за дестилация в някой от седемте медни казана.
Дестилация в Laphroaig
В Дестилерията на Лафройг използва необичайна комбинация от три wash stills и четири spirit stills.
Както подробно съм описал в статия за технологията на производство на шотландско уиски, формата на дестилационните казани е една от ключовите променливите, които влияят върху крайния вкус на уискито. През годините, за увеличат производителността и да се намалят разходите, много дестилерии, включително и някои от Айла, въведоха по-големи казани. Верни на традициите и следващи стриктно своята технология от Лафройг използват винаги едни и същи казани с плоско дъно. Когато ремонтите не могат да възстановят нормалната работа на казана, той бива заменян с нов, който е изцяло копие на стария, чак до вдлъбнатините по корпуса.
Дестилацията преминава през два етапа. При първата дестилация, която се провежда в така наречения wash still се получава дестилат със сила 22 об. % алк. Той постъпва във втория дестилатор, наречен spirit still, от който се получава финалния дестилат със сила 68 об. % алк.
Разделянето на фракциите е определящ етап при формирането на всеки дестилат. В дестилерията на Laphroaig това е една от най-стриктно пазените тайни. Знае се със сигурност, че те имат най-продължителния отрязък на сърцето на дестилата. Колко дълъг обаче никой не може да каже със сигурност.
За да гарантират оптимално състояние на бъчвите в дестилерията на Laphroaig поддържат собствена бъчварница. Ту к се сглобяват бъчвите пристигащи от Америка и Европа и се ремонтират вече използваните. Инструментите, които използват там са на повече от 100 години. Традиции до последния детайл.
Бъчвите на Laphroaig. Отлежаване
След дестилацията е време за дълъг сън. Отлежаването в бъчви дава около половината от аромата на. Затова този процес е от изключителна важност за дестилерията.
Над 90% от бъчвите използвани от Laphroaig са от американски бял дъб, в които преди това е отлежавал бърбън.
Йън Хънтър е пионер в използването на тези бъчви през 1930 — те години. Той открива, че те дават перфектен и завършен характер на скоча. Laphroaig използват основно бъчви от дестилерията на Maker’s Mark, а те никак не са обикновени.
Всички пълни бъчви съзряват бавно в складовете на брега на морето, в прегръдката на наситения с морска сол и мирис на водорасли въздух
В Laphroaig също така използват и Quarter Casks — малки бъчви, побиращи точно една четвърт (125 л) от съдържанието на стандартна бъчва за шери. Поради малкия си размер те дават на уискито много по-интензивно съзряване. За някои от специалните си издания се използват бъчви от Олоросо шери. Бъчвите отлежават до 30 години и чинно плащат своя годишен «ангелски данък». Когато една бъчва е готова, тя се транспортира на континента, където се намира бутилиращата фабрика.
Вижте повече за останалите продукти на тази уникална дестилерия и помнете, че дегустацията е най-добрият начин, да разберете истината.
Други продукти на марката
Laphroaig е един от най-продаваните сингъл малцови уискита в света. Основните продукти в портфолиото на марката са Laphroaig 10 YO, Laphroaig Quarter Cask, Laphroaig Cask Strength, Laphroaig Triple Wood, Laphroaig 18 YO и Laphroaig 25 Year Old. Тях можете да намерите във всеки по-добър магазин или бар.
За истинските приятели на марката, от дестилерията всяка година пускат лимитирани издания, продавани предимно в тревъл ритейл канала (безмитните магазини по летищата). Сред тях са: Laphroaig PX Cask, Laphroaig QA Cask, Laphroaig An Cuan Mor, Laphroaig Cairdeas 2014, Laphroaig Select.
ОТЛИЧИЯ
Laphroaig 10 YO