историята на Laphroaig

Laphroaig Quarter Cask®

«Лафройг Куотър Каск»

  • Вид опаковка: Стъклена бутилка с коркова тапа
  • Размер опаковка: 700 мл
  • Алк. съдържание: 48 аб. % алк.

Дегустационни характеристики

Цвят: Искрящо злато
Тяло: Плътно тяло
Нос: Горяща торф, нотки на кокос и банан се преплитат с ванилия и танини от американския дъб
Вкус: Дълбок и сложен силно опушен, маслен вкус, букет от подправки с изненадваща небцето сладост
Финал: Продължителен и сух, подправки и пушек


Laphroaig Quarter Cask (Лафройг Куотър Каск) е уникално постижение на дестилерията от Айла. Уискито е отлежало в стандартни бъчви от бърбън и завършено в малки 125 литрови. Бутилирано при 48 об. % алк. и без студена филтрация, то e истинска наслада за сетивата.

ОТЛИЧИЯ

Раликата между Куотър Каск и стандартна бъчва за Шери

Laphroaig Quarter Cask

2013 — SF World Spirits Competition — Silver Medal

2013 — Beverage Tasting Institute (BTI) — Gold Medal

2013 — International Spirits Challenge — Gold Medal

2013 — International Wine & Spirit Competition — Silver Medal

2011 — SF World Spirits Competition — Gold Medal

2010 — International Wine & Spirit Competition — Gold Medal

2010 — SF World Spirits Competition — Silver Medal

2009 — SF World Spirits Competition — Silver Medal

2008 — IWSC (Internation Wine & Spirits Competition) — Gold medal (Best in class)

2008 — SF World Spirits Competition — Silver medal

2007 — ISC (International Spirits Challenge) — Silver medal

2007 — IWSC (Internation Wine & Spirits Competition) — Gold medal (Best in class)

2007 — International Review of Spirits (BTI) — Gold medal

2007 — SF World Spirits Competition — Silver medal

2006 — Quality Drinks Awards Platinum Q Award

2006 — San Francisco World Spirits Competition, double-gold award.

2005- Jim Murray’s Whisky Bible — 95 points out of 100

2005 — MALT MANIACS AWARDS — DAILY DRAM AWARD “...its average score simply puts it so far ahead of any other candidate that we just had to give this award to the ’Quarter’.”

2005 — International Wine & Spirit Competition — Silver Medal and Best in Class (Single malt — Islay)

Препоръки за сервиране

Laphroaig Quarter Cask (Лафройг Куотър Каск) е уникално Айла уиски. Винаги съм смятал, че дегустационните характеристики са лични и въпреки че предоставяме тези на дестилерията е добре да определите Вашите. Бъдете готови за експлозия от неочаквани вкусови възприятия. Това е моментът, в който или ще се влюбите в тази марка за цял живот или никога повече няма да посегнете към уиски от този регион. Уиски за мъже със силни характери. Любимо!

Консумирайте чисто с няколко капки изворна вода. Ще е най-добре, ако имате под ръка Glencairn Whisky Glass или поне тънкостенна чаша за уиски. Наздраве!

За да разберете истински това уиски, обаче е нужно да прочетете неговата история и технологията му на призводство.

За Laphroaig Quarter Cask

В ранните години на 19 — ти век, преди дестилериите в Шотландия да излязат от нелегалност, на производителите често им се налагало да крият своето уиски от данъчните власти. Те използвали малки бъчви, които товарели на мулета или товарни коне, с които успешно се придвижвали по тесните горски пътечки до техните скривалища. Уискито не престоявало дълго в тези бъчви, но въпреки малкия период съдържанието бързо придобивало характеристиките на продължително отлежало уиски. Разбира се в това няма никаква мистерия, защото по малкия размер на съда предполага по голямо взаимодействие на дестилата с дървото, по интензивна оксидация и съответно по-бързо съзряване. С навлизането на модерните комуникации и увеличаване на мащабите на уиски индустрията, тези малки бъчви стават нерентабилни и естествено са извадени от употреба. Близо 200 години, малките по размер бъчви са напълно забравени до момента, когато от Laphroaig решават да проведат свой малък експеримент.

Взаимодействието между дъба, въздуха и отлежаващото уиски е абсолютно критичен момент. Съвременни изследвания показват, че повече от 50% от аромата и вкуса на уискито се получава по време на процеса на отлежаване.

Съзряването на уиски в бъчви тип Quarter Cask (една четвърт от размера на бъчвите за шери) е с 30% по-бързо от стандартните бъчви. Разбира се в този случай и ангелите вземат много повече от своя данък.

Причината за уникалните характеристики на Laphroaig Quarter Cask е съвкупност от фактори. Ключов момент е спецификата на склад #1, където отлежават дестилатите за този продукт. Той има дебели каменни стени, пръстен под, а разположението му на самия бряг на Атлантическия океан му помага да осигури нужната влажност и постоянна температура. Сутрин солената и наситена с йод морската мъгла се разпростира вътре в самия склад и обгръща всяка една от бъчвите и ден след ден инжектира медицинския аромат в спящото уиски. Този специфичен аромат, получен в склад #1 на дестилерията, се смества и балансира с този на американския дъб. Уискито е бутилирано при 48 об. % алк., без студена филтрация, така както се е правило по времето на братята Джонсън. Просто перфектно.

Джон Кемпбъл — Мастър Дистилър на Laphroaig, за Laphroaig Quarter Cask

Laphroaig Quarter Cask излиза през 2004 г и до момента е най-успешния продукт след флагмана Laphroaig 10 YO. Уискито е бленд от отлежали, между пет и единадесет години, в традиционните за дестилерията бъчви от бърбън дестилати и завършено в продължение на седем месеца в малки бъчви.

Технология на производство на Laphroaig

Едва ли има друго шотландско уиски, което може да се похвали с толкова отличителен профил. Ако трябва с едно изречение да се опише какво прави Laphroaig уникално уиски може би ще е това: Повече от двеста години опит в производството на уиски по традиционен начин, много тясна обвързаност с местните природни дадености и климатични условия и силна отдаденост на няколко поколения мастър дистилъри. За по-любопитните едва ли това би било достатъчно, затова в следващите редове ще Ви разкрием цялата истина.

Водата в Laphroaig

Коритото на потока Килбрайт е покрито с торф, което прави водата не особено приятна за пиене, но уникално добра за производството на уиски.

Водата е ключов елемент за характера на уискитата на Айла (Islay). Във южната част на осторва, където се намира дестилерията на Laphroaig тя тече в торфени корита, затова има характерен мирис на торф и мъх.

Водата е една от най-важните съставки при производството на уиски. Скъпоценният източник на вода за дестилерията Laphroaig идва от потока Килбрайт (Kilbride).

Преди повече от 100 години конкурентна дестилерия се опитва да прекъсне водоизточника и само намесата на съда спасява дестилерията Laphroaig от затваряне. Това е една от причините днес цялата земя около водоизточника да е собственост на Laphroaig и нейните приятели. За да се осигури непрекъснато водоснабдяване на дестилерията през цялата година, през 1930 — те години на река Килбрайт е построен микро язовир.

Тоpфът в Laphroaig

Торфът се добива на ръка, така както се е правило в миналото. След отсичането на тухлите те се оставят да изсъхнат в продължение на три месеца, след което се доставят в дестилерията.

Уникалният торф на Айла им определено решаваща роля в определяне на основните вкусови и ароматни характеристики на уискитата произвеждани там. Може би си мислите, че торфът е един и същ навсякъде, но ще сте в голямо заблуждение. Какво толкова различно има в него ли? Както е известно торфът се образува от хилядолетното разлагане на блатни растителни остатъци при отсъствието на въздух и повишена влажност. Обикновено суровината е дърво и мъх, но на Айла няма никакви гори. Там торфът се състои от слоеве хедър, лишеи, овъглени водорасли и мъх. От друга страна, поради това, че островът се пулверизира постоянно от морето, торфът има леки следи от йод и морска сол. Точно тези медицински аромата допринасят за отличителния профил на Laphroaig. Торфът за дестилерията Laphroaig се добива от собствени торфени залежи в непосредствена близост до известното сред голфърите игрище Machrie Golf Course.

Торфени залежи в дестилерията на Лафройг

Ечемичният малц в Laphroaig.

Дори и днес, когато роботизацията е неделима част от всеки производствен процес, върху оригиналните малцови подове (Malting Floor) на Laphroaig всичко се прави на ръка, така както се е правило преди 200 години.

Laphroaig е една от много малкото дестилерии (останалите са Bowmore, Highland Park, Springbank и Balvenie), които произвеждат сами и по традиционен начин голяма част от ечемичния малц необходим за тяхното уиски.

Накисването на ечемика

Целият спектакъл започва от най-горния етаж на сградата, където се намират силозите с ечемик. Ечемикът се накисва в продължение на два дни в уникалната вода на потока Килбрайт. За да се осигури чистота и вкус, тя се сменя всеки ден. След края втория ден, водата се източва и ечемикът е готов да слезе до малцовите подове на по-долните етажи, където да се разпростре и остави да покълне.

Разпростиране на ечемика

В понеделник точно в 7:30 ч сутринта на този етаж е като в кошер. Кипи динамична работа. Ечемикът киснат през уикенда е готов и посредством дървени колесници, на които никой не знае точната възраст, се разпростира по пода на целия етаж. Работи се винаги по двойки. Един полага ечемика, а друг го разпростира, докато всичките седем тона не покрият пода на етажа.

малцоване на ечемика дестилерията на Лафройг

Покълване

Около 7 тона леко покълнал ечемик, «зелен малц», е разпръснат по целия етаж. Процесът представлява надлъгване с природата. В продължение на седем дни се създават условия на изкуствена пролет (15 — 16 градуса по Целзий), при които зърното покълва. Извършват се химични процеси, при които неразтворимото нишесте в зърното започва да се превръща в разтворима захар. Образуват се също и ензимите, необходими сега и по-късно в процеса.

Опушването и изсушаването на малца с торфен дим е в основата на уникалния вкус на Лафройг

По време на процеса се отделя топлина, която се контролира чрез отваряне на прозорците и постоянно преобръщане на зърното с дървени лопати. В ечемика на пода винаги е забучен термометър, чрез който внимателно се следи температурата, която е определяща за правилното протичане на процеса.

Торфените пещи

За да завърши процеса «зелен малц» трябва да се изсуши до 4,5% съдържание на влага. Това спира процеса на покълване. Сушенето става с помощта на горещ въздух, който идва от дестилационната. Това е моментът, в който към малца се подава торфен дим. Пещите на дестилерията, в които се изпича малца са построени през далечната 1840 г. През отворената врата на помещението се открива гладка към морето. Канен или не, соленият морски въздух се вмъква вътре и се смесва с торфения дим. За да гарантират характерния аромат и вкус на своето уиски в Лафройг редуват сушене с опушване в продължение на няколко пъти.

Пещт с торф в дестилерията на Лафройг

След около 12 до 13 часа ечемичният малц е напълно опушен с торф и е готов за следващия етап.

Майшуване и ферментация в дестилерията на Laphroaig

Майшуване и ферментация в Laphroaig

Готовия малц се смила и смесва отново с уникалната вода от реката до дестилерията. Кашата се затопля до 67 градуса по Целзий и образуваните захари се разтварят във водата. След това, сладката вода, наречена пивна мъст се охлажда до 20 градуса по Целзий и се прехвърля във ферментационни съдове. В дестилериата Лафройг използват чиста хлебна мая, без добавки или химикали, същата, която използвате у дома за приготвяне на хляб!

След преработката на цялата захар, сместа, наречена wash е придобила алкохолно съдържание от 8,5 об. % алк. От тук тя директно се изпомпва за дестилация в някой от седемте медни казана.

Майшеване и ферментация дестилерията на Лафройг

Дестилация в Laphroaig

В Дестилерията на Лафройг използва необичайна комбинация от три wash stills и четири spirit stills.

Както подробно съм описал в статия за технологията на производство на шотландско уиски, формата на дестилационните казани е една от ключовите променливите, които влияят върху крайния вкус на уискито. През годините, за увеличат производителността и да се намалят разходите, много дестилерии, включително и някои от Айла, въведоха по-големи казани. Верни на традициите и следващи стриктно своята технология от Лафройг използват винаги едни и същи казани с плоско дъно. Когато ремонтите не могат да възстановят нормалната работа на казана, той бива заменян с нов, който е изцяло копие на стария, чак до вдлъбнатините по корпуса.

Дестилацията преминава през два етапа. При първата дестилация, която се провежда в така наречения wash still се получава дестилат със сила 22 об. % алк. Той постъпва във втория дестилатор, наречен spirit still, от който се получава финалния дестилат със сила 68 об. % алк.

Дестилационни казани дестилерията на Лафройг

Разделянето на фракциите е определящ етап при формирането на всеки дестилат. В дестилерията на Laphroaig това е една от най-стриктно пазените тайни. Знае се със сигурност, че те имат най-продължителния отрязък на сърцето на дестилата. Колко дълъг обаче никой не може да каже със сигурност.

За да гарантират оптимално състояние на бъчвите в дестилерията на Laphroaig поддържат собствена бъчварница. Ту к се сглобяват бъчвите пристигащи от Америка и Европа и се ремонтират вече използваните. Инструментите, които използват там са на повече от 100 години. Традиции до последния детайл.

Бъчвите на Laphroaig. Отлежаване

След дестилацията е време за дълъг сън. Отлежаването в бъчви дава около половината от аромата на. Затова този процес е от изключителна важност за дестилерията.

Над 90% от бъчвите използвани от Laphroaig са от американски бял дъб, в които преди това е отлежавал бърбън.

Йън Хънтър е пионер в използването на тези бъчви през 1930 — те години. Той открива, че те дават перфектен и завършен характер на скоча. Laphroaig използват основно бъчви от дестилерията на Maker’s Mark, а те никак не са обикновени.

Бъчви в избата на Лафройг

Всички пълни бъчви съзряват бавно в складовете на брега на морето, в прегръдката на наситения с морска сол и мирис на водорасли въздух

В Laphroaig също така използват и Quarter Casks — малки бъчви, побиращи точно една четвърт (125 л) от съдържанието на стандартна бъчва за шери. Поради малкия си размер те дават на уискито много по-интензивно съзряване. За някои от специалните си издания се използват бъчви от Олоросо шери. Бъчвите отлежават до 30 години и чинно плащат своя годишен «ангелски данък». Когато една бъчва е готова, тя се транспортира на континента, където се намира бутилиращата фабрика.

Вижте повече за останалите продукти на тази уникална дестилерия и помнете, че дегустацията е най-добрият начин, да разберете истината.

Други продукти на марката

Laphroaig е един от най-продаваните сингъл малцови уискита в света. Основните продукти в портфолиото на марката са Laphroaig 10 YO, Laphroaig Quarter Cask, Laphroaig Cask Strength, Laphroaig Triple Wood, Laphroaig 18 YO и Laphroaig 25 Year Old. Тях можете да намерите във всеки по-добър магазин или бар.

Уискитата от основното портфолио но Лафройг

За истинските приятели на марката, от дестилерията всяка година пускат лимитирани издания, продавани предимно в тревъл ритейл канала (безмитните магазини по летищата). Сред тях са: Laphroaig PX Cask, Laphroaig QA Cask, Laphroaig An Cuan Mor, Laphroaig Cairdeas 2014, Laphroaig Select.

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019

Айла

Bowmore / Laphroaig / Ardbeg / Bruichladdich / Bunnahabhain / Bunnahabhain / Caol Ila / Lagavulin / Port Ellen / Smokey Joe

Торф и море

Тероарът на уиски регион Айла (Islay)

Bowmore дестилерията при буря
1345029360

Мощния характер на малцовите уискита от остров Айла (Islay), може да бъде непоносим за по-малко опитни носове и вкусове. Повечето са много характерни и веднага разпознаваеми, защото тяхната търговска марка е една: «торфени чудовища».

Люлката на скоча

Islay

Айла малка
1344940536

Най-южният от всички шотландски острови е родно място на най-характерната група сингъл малцови уискита в цяла Шотландия. Носещи, наситеният с йод и водорасли морски възух, миризмата на торфените изпарения и ароматните зрели плодове, те представляват душата на острова, събрана в бутилка. Мощни и нежни. Стилът на тези уникални уискита им отрежда заслужено да бъдат обособени в самостоятелен регион.

Дестилацията в Айла (Islay) — изкуство и начин на живот

Характеристика на уискитата от Айла

Дестилатори caol ila Айла 2
1404737076

Фактът, че Айла (Islay) е малък остров с почти еднакъв тероар, не означава, че разликите между малцовите уискита произведени от тези осем дестилационни фабрики са незначителни. Въпреки общите регионални характеристики, които всяко едно притежава, когато се намеси изкуството на дестилацията всичко придобива собствена идентичност.

реклама Whiskey Fest 2019